Ledningsgruppsbloggen

Hösten är kommen

Kategori: 

Höst. Åh kära höst. Du äro min tröst. Eller, bara en - löst.

Okej, det där med rimning är inte min grej, men trots det finns det en sak jag kan konstatera. Hösten är kommen. Ett tydligt tecken på det är självklart alla löv på marken, alla studenter som hackar tänder när de cyklar utan handskar och föreläsningssalar som är för varma eller för kalla. Utöver dessa finns det två tydliga tecken på kåren som visar på höstens starka anda - Utnarm och Halloween fika!

Idag drog kårens karriärsmässa Utnarm igång och kommer att hålla på i två veckor med event och slutligen en karriärsmässa. Kolla in deras hemsida för att se allt spännande som de sysslar med!

Utöver det har kårens caféansvarig och cafégrupp fixat en halloween fika-vecka! Och självklart har de pyntat Uthgård med vackra pumpor. Så kom förbi Uthgård och Cafét för extra mumsiga/läskig fika. Passa på att komma förbi kontoret (en våning upp!) och träffa studiebevakarna! Vi söker fortfarande två heltidsarvoderade studiebevakare, så nu har du din chans att spana vad de håller på med och ställa alla dina frågor. En once of a lifetime oppertunity!

Lugnet före stormen

Kategori: 

Under tenta-p känns det som att hela kåren legat i ide och bara väntat på att våren ska komma så verksamheten kan köra igång igen. Ungefär en vecka innan perioden så är Uthgård som en stor fritidsgård, överallt sitter det studenter och svettar i sig så mycket kunskap det kan. Sen när tentaperioden kör igång så slukar tentalokalerna fler och fler studenter varje dag tills det äntligen är fredag och jag till min förvåning är först till Uthgård även fast jag skrivit tenta samma morgon. 

I mitt fall blev denna tenta-p bara lugnet före stormen, för nu slog veckan ner med dunder och brak! Under gårdagen hade jag och Adrian Utbildningsutskott för andra gången den här terminen. Utbildningsutskottet är en samling av alla studierådordförande/utbildningsansvariga på alla våra sektionsföreningar där vi samlas och delar erfarenheter och skvallrar om aktuella frågor gällande utbildning på kåren och sektionerna. Vi pratade bland annat om den nya kursplanen för Envariabelanalys, den omtalade rektorsprocessen och Studenternas arbetsvillkor som håller på att revideras av universitetet. Vill du veta med om vad kårens olika utskott pratar om så lägger vi upp alla protokoll på hemsidan under Studiebevakning->Dokument->Utskottsprotokoll.

Imorgon och på tordag så är jag och Adrian på äventyr i Stockholm för att hänga på KTH med de andra utbildningsbevakarna i vårt Reftec-samarbete. Reftec är alltså det samarbetsorgan mellan de 7 största Teknolog- och naturvetarkårerna i Sverige, och där är vi med. Det finns en jättefin wiki-sida att läsa om man tycker det är kul. Samarbetet är uppdelat i arbetsgrupper med skojiga namn, bland annat heter gruppen med att kårordföranden för KORK, en korkad grupp för inbördes beundran. Skämt åsido. Våran arbetsgrupp RUBIK skall alltså träffas och prata lite frågor där vi kan dela erfarenheter, till exempel anonyma tentor, diciplinärenden och hur kårerna jobbar med de 7 diskrimineringsgrunderna.

Det är alltså mycket som händer, men det är det som jag älskar med mitt jobb! Jag har roligare för varje dag som går, och att få göra det jag gör tillsammans med massa andra engagerade studenter, både internt och externt, gör allting till ett riktigt drömjobb!

Ångström etapp 4

Kategori: 

Något som jag arbetar mycket med är ett projekt vid namn Ångström etapp 4 (ÅE4). Vad är då detta? ÅE4 är Uppsala Universitets största nybyggnation genom tiderna (!) och består kort och gott av två nya hus vid Ångströmslaboratoriet, hus 9 och hus 10. Jag sitter med som studentrepresentant i nästan alla råd inom projektet inklusive strategiska rådet, vilket är det högsta beslutande organet inom projektet. 

ÅE4 har hållit på i flera år och nu har man äntligen kommit så pass långt att det skall tas beslut om byggnation i februari (förhoppningsvis). Därför har nu kåren fått möjlighet att inkomma med kommentarer på systemhandlingarna (skisserna). Dessa skall vara universitetet tillhanda senast den 14 november, så om du har några direkta kommentarer eller synpunkter är det bara att maila mig på soc [at] utn.se. För att få tag i handlingen är det enklast att maila mig. 

Vill du veta mer om ÅE4 innan du lämnar synpunkter? Kom på informationsföreläsningen fredag kl 12.15-13.00 i Siegbahn på Ångström. Jag kommer att prata tillsammans med Cecilia Broman (projektledare) och UTN:s styrelse om projektet och hur det påverkar studenterna. Kom, lyssna och ställ alla dina frågor!

Vart är du på väg?

Kategori: 

Hej alla glada bloggläsare!
Jag heter Cornelia och idag är det ÄNTLIGEN min tur att hoppa in och få skriva lite här på bloggen. Det är egentligen Carros uppgift, men lite så här har vårt år som projektledare för Utnarm varit: vi hjälps åt med det mesta.
Som ni kanske sett går det fortfarande att söka våra projektledarposter för nästa års Utnarm och jag hoppas verkligen att just DU söker, för det är såå kul! Jag var precis i samma sits som du för ett år sen: posten var vakantsatt, jag var lite sugen och sen till slut såg jag till att söka. Har jag ångrat mig? Absolut inte! Här kommer några av mina highlights med året som gått, och mina starkaste argument för att söka vice projektledare! 

Att ha en ledningsgrupp, ett litet gäng på fyra härliga personer som man får hänga med och utforma hela projektet med. Fint! 
Att ha en kommitté: tänk att du får ett crew som du kan hänga med, jobba med, festa med, se på film med, äta brunch med, osv. Drömmen! Plus att du får se dem växa, utvecklas och vara stolt över dem. Grym känsla ju!
Du får en alldeles egen budget att rå om, som mest bara är din egen och som du kommer spendera så mycket tid med. Väldigt lärorikt och en superbra merit, och KUL! Jag kunde absolut ingenting innan, men man lär sig otroligt snabbt och får massa stöd från olika håll!

Är du fortfarande tveksam? Sluta upp med det och sök bara! Det kommer vara jätteroligt, du kommer lära dig massor och det är en bra merit att ha på CV:t! Varför säga nej när man kan säga ja?

 

 

 


Over and out!
Cornelia

Det är standar(d)

Kategori: 

Idag fick vi besök på kåren! Det brukar vi visserligen få, studenter kommer ju till cafét varje dag för att handla lunch och fika. Det speciella med dagens besök var att hon som besökte oss heter Victoria och är textilkonstnär. Det är hon som har fått i uppdrag att sy kårens ny standar, och hon var förbi idag för att prata lite om hur vi borde sy det och vilket material som ska användas.

En del av er är kanske inte bevandrade i standarkretsar och undrar vad i hela friden en standar är. En standar är en typ av flagga som sitter på en horisontell flaggstång som sedan bärs på en bärstång. Den skiljer sig från en fana genom den horisontella upphängningen. Kårens nuvarande standar är en hemsydd historia som det ryktas att en gammal balkommitté sytt (gamlingar som läser det här får gärna bekräfta eller dementera nedan).

UTN:s nuvarande standar

I den traditionstyngda akademiska världen är det av högsta vikt att inneha en standar att visa upp vid högtidliga tillfällen (så som doktorpromoveringar och baler). Båda våra kårkompisar Farmacevtiska studentkåren och Uppsala studentkår innehar sådana, och vi vill såklart inte vara sämre. Även nationerna har fanor, och dessa paraderas runt vid diverse passande tillfällen.

Nu är du såklart sugen på att själv inhandla ett standar, kanske med din släkts namn på. Tyvärr måste jag informera om att ett standar kostar väldigt mycket att köpa, framförallt på grund av de många arbetstimmarna det tar att sy det. Det är rent ohyggliga summor, över 50 000 kronor, och man kan ursäktas ifall man tycker att det finns viktigare saker att prioritera.

Samtidigt är det en del av charmen med studentlivet i Uppsala: traditionerna och arvet efter hundratals år med studentliv som fortlever. Det är oersättligt, och kanske värt att lägga rejält med pengar på ett snyggt standar.

Studiebevakare, ett Tufft Jåb

Kategori: 

Hej igen,

De av er hemma i stugorna som funderade på att söka någon av ämbetena i förra veckan undrar säkert vem det var som löpte linan ut och sökte. Enligt vad UTB-N har erfarit från källor inom självaste kårledningen är svaret att ingen har sökt. Ja ni hörde rätt: Ingen har sökt till någon av studiebevakarposterna och inte heller till ett par andra ämbeten.

Ur min horisont låter det lite märkligt att ingen på hela TekNat-fakulteten skulle vara det minsta intresserad av att söka till studiebevakare. Inte nog med att det är ett kul jobb där man får träffa massvis med nya människor, får resa och får lära sig om allt från Rayleigh-spridning till hur universitetet fungerar på hög och låg nivå. Man får vara med när alla viktiga beslut fattas, får höra det allra senaste högskoleskvallret (det är väldigt mycket skvaller på en kår). Dessutom får man hjälpa universitetet att förbättra utbildningen för TekNats studenter, fika i mängder och en juste rad på CV:t.

Det kan med andra ord inte rimligen vara så att ingen är intresserad. Vad är det då som gör att folk inte söker. Handlar det om att man är rädd för att inte klara av jobbet? Tänk om man inte har tillräcklig erfarenhet, och så står man där med byxorna nere och 4000 medlemmar som hellre hade sett ett tomt skrivbord?

Sanningen är att de flesta som söker till ledningsgruppen har ganska begränsad erfarenhet, men att det brukar fungera bra ändå. Jag hade till exempel aldrig haft ett jobb innan, och många har aldrig varit studentrepresentanter. Det visar sig att 10 miljoner svenskar inte kan ha fel: Det är inte så svårt att sköta ett jobb oavsett om man kör sopbil, är professor eller studiebevakar på UTN.

Med andra ord. Sök Adams eller mitt jobb. Det blir kul.

Vad SNaK:ar du om?

Kategori: 

Minns ni mitt blogginlägg från förra veckan? Bland alla månaderna fanns en mystisk oktoberbild:SNaK-träff i Uppsala, Atrist's Conception

 

Vad handlade den om egentligen? Trodde jag att solen skulle bli en bock? Att Uthgård skulle flytta närmare stan? Att domkyrkan skulle bli en katt? Nejdå, vi tar det från början.

Sedan åtminstone 20 år har UTN varit en del av Reftec-samarbetet (Referensgrupp Teknis Chalmers). Samarbetet fungerar så att ett par av de större teknologkårerna i Sverige skickar sina heltidare till konferenser ett par gånger per termin för att diskutera med liknande heltidare. Själv ingår jag i grupen RUBIK, som samlar utbildningsansvariga och internationellt ansvariga (jag är egentligen den enda av den sistnämnda typen). Den här typen av samarbeten är väldigt värdefulla för en kår av flera skäl. Dels ger de en inblick i hur saker och ting sköts vid andra högskolor och vilka misstag man har begått där, dels gör de att man har ett naturligt forum att ställa frågor om aktuella händelser, och dels så är det skönt att få prata av sig med folk som gör samma sak som man gör själv.

Men det finns ett problem. RUBIK, som visserligen är ett prima forum för samordning och diskussion om tekniska utbildningar och allmän utbildningspolitik, handlar nästan uteslutande om högskole- och civilingenjörsprogram. Jag arbetar nästan uteslutande med naturvetenskapliga kandidat- och masterprogram. En del kan säkert få för sig att skillnaden är liten, vi går ju liknande kurser och söker ungefär samma jobb och så vidare, men i själva verket är klyftan milsvid. Om man vill göra en liten förenkling så kan man förklara det såhär: Det som skulle göra en ingenjörsutbildning riktigt bra är precis samma saker som skulle göra en naturvetenskaplig dito usel och det som verkligen skulle lyfta en naturvetenskaplig utbildning är precis samma saker som skulle sänka en ingenjörsutbildning. Det finns förstås mycket som är gemensamt, men det är ändå en ganska träffande beskrivning.

Hur är det då med naturvetarna? Jo, det har funnits liknande (till och med mycket ambitiösare) samarbeten förut. Någon minns säkert mitt gamla blogginlägg om SENS-pärmen från sent 90-tal. Den och ett par vittnesbörder i UTN:s tidiga verksamhetsberättelser är allt som finns kvar från den föreningen. Den lades ner ett par år efter att UTN bildades eftersom det var svårt för medlemsorganisationerna att driva verksamheten vidare. Bland annat brottades föreningen med stora ekonomiska bekymmer.

För att återkoppla till oktoberbilden så är den min föreställning om hur det skulle bli om vi provade på något liknande igen. Det har sedan ett par månader funnits väldigt konkreta planer på att något liknande ska startas upp på nytt, men då i en mindre konstellation av mer heltidare och med mer anspråkslösa mål. Det har tidigare hållits ett par telekonferenser (en i juni och en i augusti) och jag har försökt att ta mig till mina kollegor i landet när jag har varit på genomresa. Resultatet blev en liten konferens här på Uthgård den 13:e och 14:e oktober med gäster från Göteborg, Lund och Stockholm.

På dagordningen stod dels presentationer av kårerna och universiteten och ett par utvalda ämnen som arbetslivsmässor och arbetslivsanknytning. Utan att lova för mycket så vill jag ändå påstå att det finns god potential för (än så länge hemlig) medlemsnytta av stora mått.

Nästa möte är i Lund i mars, så då får min efterträdare åka, men fram tills dess har jag ett par resor inplanerade som låter mig göra avstickare till N-kårerna, och så ska vi hålla telekonferenser förstås.

Det var alltså det bilden handlade om. Det var inget om en extra forsränning i oktober eller mystiska kattförvandlingar. Det var bara SNaK.  

 

 

 

 

Pages

Subscribe to Ledningsgruppsbloggen