Utbs veckobrev v37

UTNs utbildningsansvarig skickar ett infomail till utbildningsutskottet varje vecka. Denna veckas mail handlar om nätverkande, synlighet och kvalité

Hej Utskottet!

Hoppas ni alla har kommit igång med den nya terminen och att plugget tar lagom mycket tid. Här kommer ett infobrev för att hålla er uppdaterade. Det blev lite långt men så kan det gå

Träffat er

Jag tror jag har hunnit med att träffa nästan alla i utskottet och det har varit väldigt roligt. Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer kunna påverka universitetet i rätt riktning och att era program kommer vara lite bättre när ni kliver av posten.  Jag kommer gärna förbi på era studierådsmöten, glöm inte att meddela mig när dem är.

Nätverkande

Mycket tid har gått åt till att försöka lära känna människor och fundera på vilka som kan vara med att driva olika frågor. Det handlar Uppsala Studentkår, TNDR (Doktoranderna på TekNat), Universitetskansliet, personerna i utbildningsnämnderna etc. Som många av er säkert har märkt i ert arbete så är det väldigt svårt att driva frågor helt själv. Jag kan berätta att det här gäller alla som vill påverka något på universitetet, oavsett om du är rektor eller förstaårsstudent.

För er som var med förra året kan jag berätta att relationen mellan UTN och Uppsala Studentkår har tinat upp från det väldigt frostiga läge de befann sig. Jag både hoppas och tror att båda organisationerna ska vårda relationerna under året, studentinflytandet gynnas inte av konflikter.

Synlighet

Alla vi som valt att studera teknik och naturvetenskap på Uppsala Universitet har troligtvis valt Sveriges bästa utbildning. Våra studenter vinner fina priser som årets teknolog (2 år i rad), årets unga forskare och får stipendier för sina examensarbeten.  Uppsala Universitet hamnar alltid högt upp på internationella rankinglistor, även de som bara handlar om teknik och naturvetenskap. Det är så synd att universitetet glömmer bort att berätta det här för oss. Jag tror det skulle öka motivationen och resultaten skulle bli ännu bättre om TekNat satsade lite mer på intern marknadsföring.

Kvalitet

Det diskuteras mycket om kvalité runt om på universitetet. Nu när bolognaprocessen (äntligen!) är genomförd så funderas det mycket på hur vi ska kunna säkra kvaliteten i detta system. Tekniska och naturveteskapliga utbildningsnämnderna har som uppgift att säkra kvaliteten i alla program som finns på universitet. Vi diskuterar just nu vad de olika programråden skall rapportera i sina kvalitetsrapporter och hur ska vi ge feedback till dem.