Utbildning i case med Uppsala Engineering Case Competition

UECC är en nyuppstartad del av FUTF, de arrangerar tävlingar och utbildningar i caselösning, som bland annat används vid anställningsintervjuer. Onsdagen den 16 februari hade de sin första utbildningsdag som var mycket populär.

Ett case består av ett mindre problem som kan lösas på många olika sätt. Det består oftast av en enkel fråga, till exempel ”hur många bensinstationer behövs det i Sverige?” eller ”var det rätt av Sverige att vaccinera mot svininfluensa?”. Ganska många företag använder sådana här frågeställningar vid anställningsintervjuer för att testa kandidatens problemlösningsförmåga och förmåga att tillämpa sina kunskaper i praktiken. UECC vill förbättra Uppsalaingenjörernas problemlösningsförmåga genom caserelaterade event, och i mars kommer det att arrangeras en casetävling med energitema.

Utbildningen som genomfördes i samarbete med Connecta gick igenom grunderna i att lösa case och hur de är kopplade till deras arbete inom konsultbranschen, som ofta kan innebära liknande problem. De personer som höll i genomgångarna var engagerade och hade stor erfarenhet från att använda case i intervjuer, både för att söka jobb och att anställa. Man fick också prova på att lösa ett case och de som ville fick redovisa sin lösning för gruppen, det var väldigt bra oavsett om man redovisade eller inte eftersom man fick tillfälle att reflektera över olika lösningar tillsammans.

Problemlösningsförmåga är något som kan vara väldigt värdefullt när man kommer ut i arbetslivet eftersom många av en ingenjörs arbetsuppgifter är problemlösning av olika slag. Men det kan ibland vara svårt att få in mer generell problemlösning i kurserna så caselösningar kan vara ett bra komplement, dessutom är det kul att få tillämpa det man lärt sig på ett praktiskt problem.

läs mer på www.uecc.se