Tältande studenter saknar fortfarande permanent boende

Uppsala teknolog- och naturvetarkårs temporära tältplats avvecklades i helgen. Tältplatsen har gett skydd åt studenter som saknat boende under sina första veckor i Uppsala. Nu flyttar studenterna vidare till ett nytt temporärt boende i fortsatt jakt efter en permanent lösning.

De två militärtält som har huserat bostadslösa studenter vid Uppsala universitet revs i helgen. I två veckor utgjorde tälten ett tillfälligt boende för några av Uppsalas många bostadslösa studenter.

Tältplatsen upprättades i syfte att underlätta för studenter utan bostad att delta i fullt ut i studier och mottagningsaktiviteter under sina första veckor i Uppsala. Tälten var en sista utväg och ett alternativ till pendling och parkbänkar.

– Totalt har det bott 12 personer i tälten, säger Daniel Persson, projektledare för tältplatsen. Den första veckan var de inte så många, men när kurserna väl startade andra veckan gick telefonen varm.

Sammanlagt har 25 personer hört av sig och sagt att de velat bo i tälten.

– Ofta löste det sig i sista sekund för de flesta studenterna. Men när vi plockade ner tälten var det fortfarande tre som bodde där, säger Daniel Persson

De tre studenter som fortfarande bodde i tälten när tältplatsen stängde har nu tillsammans hittat ett annat temporärt boende i en månad.

– Vi som har bott där har blivit som en familj. När jag hittade en lägenhet var det självklart att man ställde upp och hjälpte de andra, säger Sofia Jillefors Olsson. Det är tråkigt att behöva flytta till Uppsala och bo i tält, men sällskapet och frukosten på sängen från UTN gjorde hela upplevelsen trevlig.

– Det känns skönt att vi inte behövde slänga ut några på backen, men bostadsbristen är fortfarande helt oacceptabel. Det är inte vi studenter som ska ordna boende åt kommunens innevånare. säger Johan Wikander, ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår.

Frågor om UTN:s temporära boende besvaras av Uppsala teknolog- och naturvetarkårs ordförande Johan Wikander, tel. 018 - 57 25 21, eller vice ordförande Henrik Vallgren, tel. 018 - 57 25 22.

Uppsala teknolog- och naturvetarkår är en studentorganisation för alla som studerar på den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar med att ta tillvara, främja och bevaka studenternas intressen, främst vad avser utbildningsfrågor, studiesocialafrågor och arbetslivsfrågor. Därutöver har UTN i uppgift att tillhandahålla sociala aktiviteter för sina medlemmar samt att verka för ett gott kamratskap studenterna emellan.

Tidigare pressmeddelanden om tältprojektet finns här