Ledningsgruppsbloggen

Blog header

Å juletid, å julefrid

Kategori: 

Hörde en fågel viska att studiebevakarenheten är lite som Uthgård's tre vise män. Fast de är fyra och en halv. Varav två kvinnor. Men ändå, juletiderna är här! Och med juletider kommer även tenta-p vilket syns tydligt på att Uthgård är nästintill tomt, förutom ledningsgruppen som fortfarande sitter på kontoret. Idag körde vi secret santa, en lek där alla i ledningsgruppen fick en varsin "hemlig kompis" som man skulle köpa en julklapp till. Det blev allt ifrån te, hudkrämer och leksakshelikoptrar inslagna i vackra, och mindre vackra, skapelser av silvertejp. Ledningsgruppen sitter på kontoret tills den 21 december, då vi går på julledighet. Vi återkommer den 9 januari, och då med fyra nya kollegor! Tills dess får ni nöja er med en bild på mig och Adrian när vi är julfina. 

Ps. Håll utkik i din mailkorg efter UTN:s jukort som skickas nu i dagarna! D.s

STORK-träff

Kategori: 

Idag och igår har jag varit i Stockholm på Tekniska Högskolans Studentkår (THS) som studiebevakar på Kunliga Tekniska Högskolan (KTH), där jag åter igen träffade STORK, en undergrupp till Reftec samarbetet med de sju största teknologkårerna i Sverige. Igår hade vi representanter från samtliga sju kårerna: Chalmers (Göteborg), THS (KTH), TLTH (Lund), NTK (Umeå), Lintek (Linköping) och Teknologkåren vid Luleå Universitet. Vi har pratat arbetsmiljö och enkätundersökningen ”Hur mår teknologen och naturvetaren” som kommer att skickas ut den 1 februari 2017.

Det är alltid lika kul att träffa de andra kårerna, för även om vi i grunden har samma kärnverksamhet, studiebevakning, arbetar vi ganska olika och respektive organisation ser väldigt olika ut. Men det roligaste är att få träffa de andra studiesocialt ansvariga och nörda ner oss i diverse studiesociala frågor. Igår pratade vi om hur arbetsmiljöarbetet ser ut på respektive kår och lärosäte, och än en gång ser det väldigt lika ut – men samtidigt otroligt olika. Jag har fått med mig flera bra idéer kring hur UTN kan utveckla vårt arbete med skyddsombud och arbetsmiljö på sektionsnivå, kul! Just nu pratar vi medicinsk bostadsförturer för studentbostäder, och vi kan klart konstatera att Uppsala är den studentstaden som kanske har minst förturer. Dock diskuteras det på andra lärosäten huruvida bostadsförturen skall finnas kvar.

Lägger in en bild på STORK, den som saknas är Clara från Luleå som tyvärr blev sjuk och istället var med på Skype.  

I ordning från vänster: Hanna (Umeå), Ina (Linköping), Jag (Uppsala), Angelica (Chalmers), Matilda (KTH) och Eric (Lund).

Känn historiens vingslag

Kategori: 

Hej kära läsare!

Den här bloggen ser ju inte så mycket aktivitet nuförtiden, men tro inte att det betyder att kontoret slutat arbeta för det. De senaste månaderna har varit hektiska; eventveckor, Utnarm, pubar, diskussionkvällar, och mycket mer.

Mitt i den hektiska vardagen för man inte glömma att fira när något historiskt händer. I torsdags var just en sådan dag, för första gången samlas alla åtta studentkårer i Uppsala för att diskutera gemensam frågor. Platsen för detta möte var Trellipsen på Uthgård, så nästa gång du har möte där bör du ta en minut och insupa historiens vindar.

Kårsamverkan i samverkan

Tidigare på mötet hade Uppsala universitets rektor Eva Åkesson besökt Uthgård, och pratat med oss studenter om vad vi jobbar med och vad vi tycker är viktigt. Det är väldigt roligt att rektor tar sig tiden att möte oss studenter, det är viktigt för oss och för universitetet som helhet.

Med vänliga hälsningar,
Daniel

Studiebevakare med julskiveansvar

Kategori: 

Hej Bloggen,

Även om inte alla våra medlemmar firar jul, så är det nog ingen underdrift att påstå att mången medlem och studiebevakare längtar efter den där perfekta julstämningen. Vi har förstås alla våra egna uppfattningar om vad julen egentligen är och hur man bäst pyntar och fixar, men som i så många andra frågor så finns det tråkmånsar som tror att de vet bäst och som har fräckheten att berätta hur saker ligger till för den kunskapstörstande allmänheten. Jag är just en sådan person. Och eftersom det är mitt i december och mitt i adventsfikatid så tänkte jag att jag skulle dela med mig till vilsna adventsfirare som saknar en riktning i julfirandet.

Min besatthet är julskivorna. Jag har en rätt så strikt syn på det här med julmusik som visserligen kan kokas ner till vissa enkla principer, men som i slutändan helt och hållet bestäms av mitt godtycke. Enligt den Wennströmska ultrakonservativa doktrinen måste julmusik uppfylla ett par kriterier.

Innehållskriteriet: Godkänd julmusik ska innehålla bibliska temata.

Lasse Stefanz-kriteriet: Godkänd julmusik får inte framföras av dansband, Carola, E-type, Johnny Cash eller andra framstående popmusikpersonligheter.

Jazz-kriteriet: Jazz är inte godkänd julmusik.

Ljudbildskriteriet: Godkänd julmusik framförs av: en kör, på orgel eller med orkesterackompangemang.

Vulgaritetsprincipen: Julmusik får inte framföras på engelska och julmusik som ursprungligen skrevs på engelska ska endast spelas i särskilt ömmande fall. Julmusik som ursprungligen skrevs på svenska men som framförs på engelska kränker den andliga odlingens intressen (se upphovsrättslagen och tryckfrihetsförordningen).

Stämningskriteriet: Sann julmusik anspelar på kontrasten mellan den mörka kyliga Norden i sin enslighet och mystiska händelser i en drömsk fjärran fornmedelhavsvärld.

Vän av god ordning undrar förstås om jag alls kan hitta en julskiva som håller för så hård granskning och om det inte blir lite väl enformigt. Lyckligtvis finns flera svenska kvalitetsjulskivor med de rätta egenskaperna, fast man kan få hoppas över något spår här och där. En att rekommendera är Orphei drängars skiva Christmas music från 1991 som kombinerar den där rätta julkänslan med en lagom dos Uppsala-anknytning och en och annan fransk- tysk- och spanskspråkig julpsalm.

Nu har jag ju förstått att vissa (det vill säga nästan alla andra i vår ålder) har ett helt annat sätt att se på julmusik så jag får hålla den för mig själv i vanliga fall, men oavsett om ni delar min syn på det här med julmusik så önskar jag er förstås en riktigt god jul.

Vad man gör som styrelseledamot!

Kategori: 

Hej!
Malin från styrelsen här, jag tänkte att jag skulle gästblogga lite om vad man gör som styrelseledamot!
Ibland är det inte så stor skillnad på att vara styrelseledamot och på att vara en del av ledningsgruppen. Ett sådant ibland uppstod här om veckan när vi skulle stå och representera kåren på Utnarm!
Jag och ordf-Rozbe stod på eftermiddagens pass och informerade, delade ut klistermärken och inte minst, delade ut priser i form av termosar och matlådor till studenter som tävlade i vårt para ihop rätt färg, arrangemang och bilder!
Här är några bilder på Receptionen där Café-Ludde volontärade och på vår monter där Astrid och Ylva, talman och vice talman är på besök.
Hoppas ni har det bra och att ni dricker mycket med te under massor med filtar nu när det börjar bli kallt!

Borta bra..

Kategori: 

Nästa vecka kommer jag att vara borta från kontoret och istället spendera en vecka på semester! Det är mycket småfix inför att vara borta från kontoret en vecka; maila olika personer inom universitetet om att jag kommer missa några möten, ställa in ett automatiskt svar på eposten, städa bordet, tillse så någon vattnar Great Junior och så vidare.

På kårhuset är det en stor rörelse bland folk, vilket kan resultera i att saker ibland mysiskt rör på sig. Nu senast har min musmatta med det periodiska systemet fått ben och smygit iväg (efterlyses!). Får se om det är något mer som har fått ben under semestern, eller kanske har min älskade musmatta kommit tillbaka, vem vet. Medan jag är bort får ni passa på att skicka in synpunkter kring Ångström etapp 4, där deadlinen har förlängts till den 24 november. Dokumentet återfinns fortfarande i dokumentarkivet -> studiebevakning -> Ångström 4, och synpunkter kan skickas in här: http://tinyurl.com/kommentarer-systemhandling

Jag och Great Junior checkar ut för veckan.

 

 

Sök mina kollegors jåb

Kategori: 

Igår var det ingen vanlig dag, för det var Utnarm! Mässan var, som alltid, väldigt välbesökt och trevlig att hänga på. Jag stog med Vice-Daniel i UTN:s monter och spelade UTN spelet samt promotade två poster som studiebevakare, som för närvarande är sökbara; Arbetslivsansvar och utbildningsansvar för naturvetenskap och internationalisering. Som Utb-N-Adrian så fint säger; Sök mitt jåb. Intresserad av att läsa mer om vad det innebär att vara studiebevakare eller vad studiebevakning egentligen är? Klicka runt på hemsidan, exempel på gottigheter att läsa finns under fliken studiebevakning eller i dokumentarkivet. Tänk på att arbeta på kåren är ett lika "riktigt jobb" som att arbeta på någon av de företag som stod på Utnarm! Det innebär att arbeta för kåren inte bara är en otroligt rolig upplevelse, utan också en superb merit på ditt CV.

Langar en bild på Vice-Vice-Baby från Utnarm i kårens monter. Lägg märke till de färgglada lapparna på bordet, de representerar kårens olika arrangemang och var en del av UTN spelet som Info-Lucas skapade. Spelet gick ut på att koppla samman färgerna som kårens arrangemang har med rätt arrangemang, och slutligen placera bilder från respektive arrangemang. Superkul och uppskattat!

 

Sidor

Prenumerera på Ledningsgruppsbloggen