Min tid som Internationellt ansvarig

Kategori: 
Ej definierad

Hej, jag heter Josefin och har nu under 2014 arbetat som internationellt ansvarig på Kåren. Under perioden har det hänt mycket som jag tänkte försöka sammanfatta lite. Men om du är intresserad av mera kan du självklart höra av dig till mig eller kolla på mina andra inlägg här på bloggen.

I början av min tid i ledningsgruppen här på kåren gick mycket ut på att sätta mig in i vad det var jag skulle arbeta med, hur fungerar universitets nätverk, hur driver man en fråga och vad gör man på NUN? Men det är uppstart, man lär sig fort och det är absolut ingenting man behöver vara rädd för att undra. Så när jag väl kommit över tröskeln så öppnade sig en värld av möjligheter, här är några i förbifarten:

Klura ut min roll bland studiebevakarna: Vi hade ett väldigt stort arbete med just denna frågeställning och mycket kommer nu märkas för min efterträdare, jag känner redan av lite och jag tror verkligen att det här kommer bli en stor förbättring för studiebevakarna med två utbildningsansvariga. Som jag upplever det nu i efterhand så var det nog framför allt först efter ett par månader som man kunde börja känna sig varm i kläderna och förstå vad det faktiskt innebär att vara en del av ledningsgruppen. Det var nog ungefär i maj när jag åkte till Nederländerna i ett tre dagars utbyte som jag började förstå just min roll. Jag försöker nu hitta ett lika bra tillfälle för min efterträdare att kunna få samma möjlighet. Där råkade jag trilla in på nästa punkt.

Utbildningars internationalisering: Lära sig om vad andra studenter i europa anser är internationalisering i utbildningarna och hur det kan förbättras.

Utbytesstudier: Lära sig hur universitet arbetar med sina utbytesstudier de erbjuder, finns det lokalt på vår fakultet eller centralt? (Båda faktiskt) Hur fungerar det om man väljer att inte åka via utbytesprogram? Vilka dokument måste man ta med sig hem igen?

Försäkringar: Vad gäller i försäkringen som man får av universitet när man kommer hit till Sverige som student/doktorand? Påminna utresande att dubbelkolla sina egna. 

Driva frågor i arbetsgrupper och nämnder: Just nu driver jag t.ex. frågor om hur man säkerställer att studenter kommer till tals om masterutbildningarna och hur man kvalitetssäkrar dessa. Utbildningarna altså, inte åsikterna. >.<

Rådgöra med andra teknolog och naturvetarkårer: Under året har jag lärt mig otroligt mycket om hur vårat universitet fungerar, faktiskt inte bara mitt utan även en del om andra lärosäten genom ett sammarbete som heter Reftec. Där finns en massa undergrupper för kårengagerade. Bland annat för företagskontakter och ordföranden men även för oss utbildningsbevakare. Vår lilla grupp heter Rubik och vi har setts nu fyra gånger under min tid. (Jag missade en i januari :'( ) Rubik fungerar lite som en stödfunktion där vi kan bolla idéer, problem och funderingar kring hur man kan lösa saker som uppstår eller sådant man känner sig osäker på. Det är ett härligt gäng som man alltid kan höra av sig till!

Svara på remisser: Som en nu offeciell kår så får vi även en del remisser som man kan svara på, vi kommer börja införa luncher där man kan komma och diskutera dessa med oss studiebevakare. Men det här är någonting som är superbra och viktigt så jag hoppas min efterträdare håller igång det här.

Mysa på kontoret med handlingar och en kopp te/kaffe: Ja mysa bör man annars dör man. Trivia: Väldigt många utbildningsbevakare i Sveriges studentkårer dricker enorma mängder kaffe.

Nej nu måste jag nog sluta för det blir för långt annars. Men som jag sa tidigare, välkommen upp på övervåningen och hör av er om det är någonting ni undrar över! ^^ Just nu känns det lite konstigt att gå av när man har kommit in i allting så det vore superkul att ha en efterträdare snart. Så med det vill jag säga: Passa på och sök så jag får lära upp någon! ^^