På besök i Kiruna

Kategori: 
Ej definierad

Mineraler och järnmalm. Det fick jag lära mig om förra veckan. Då åkte jag och Arb-Carro upp till Kiruna och hälsade på LKAB och Kiruna kommun. Varken jag eller Carro hade någonsin varit så långt norrut. På packlistan inför besöket stod termobyxor med. Jag skrattade lite när jag läste det. På riktigt? Det är mars. Så kallt kan det väl inte vara? Vi kommer väl vara innomhus mestadels av tiden ändå? Det brukar bli så när man är på företagsbesök. Möte möte möte. En kaffepaus däremellan kanske. 

Efter en smått knölig uppresa med ett strejaknde Norwegian var vi till slut framme. Bara 5 timmar sent. Och kände att termobyxor inte hade varit helt fel. Morgonen efter blev vi upphämtade vid 8 för att åka till LKABs gruva. Jag har personligen aldrig brunnit för sten, jord, metall, eller andra gruv-grejer. Men det var klart över förväntan. Häftigt rent av. Så pass häftigt att om Kiruna inte låg riktigt så långt bort hade jag lätt sökt sommarjobb eller traineetjänst där. 

Dagen efter hälsade vi på Kiruna kommun och pratade stadsomvandling. Det är svårt att förstå att de ska flytta en tredjedel av staden. Så mycket folk. Så många byggnader. Så lång tid. Tänker spontant att de har tur som inte är fler än 18000 invånare. Tänk att flytta en tredjedel av Uppsala. Beräknad arbetstid 200 år eller så. Där pratar vi kaos på ny nivå.

Tack Kiruna och ARG för denna gång. 
Kamilla