Ledningsgruppsbloggen

Gästinlägg från TekNat-alumner

Kategori: 

Hej!
Mitt namn är Lisa Gerdin och 2014 blev jag, med mycket blandade känslor, färdig med mina studier.  Jag gick Energisystem och var väl i alla fall någorlunda klar över att jag ville börja jobba med elnät. Sagt och gjort, efter ett par månaders jobbsökarångest hade jag skrivit på ett kontrakt som kraftsystemanalytiker på Fortum Distribution. 

En dag när jag och min chef satt och lunchade nämnde han att det är så himla svårt att få studenterna intresserade av elkraft i allmänhet och eldistribution i synnerhet. Jag hade en helt annan bild med mig från skolan och tyckte att det var många som ville ha jobb i branschen. När vi hade ätit klart var det bestämt att jag skulle försöka kolla runt lite på Uppsala universitet om det fanns några som var intresserade av att åka på studiebesök till ett av våra ställverk. 

Efter att ha rådfrågat en kompis som jobbade på Uppsala teknolog- och naturvetarkår om hur jag skulle gå tillväga mailade jag kursansvarig på en av de elkraftskurser som jag själv hade läst. Det visade att det även fanns ett stort intresse för studiebesök även från universitets sida. Vi bokade in ett datum för besöket och stämde av innehållsmässigt när dagen närmade sig, mycket svårare än så var det inte! 

Schemat blev som så att jag och min chef skulle hålla ett gemensamt föredrag på förmiddagen, och sen en tur runt i anläggningen på eftermiddagen. I och med att jag själv hade känt mig osäker på vad ingenjörsrollen egentligen kan innebära ett år tidigare, fick studiebesöket även fyllas ut med lite konkreta exempel på vad en faktiskt gör om dagarna på jobbet. 

Det var riktigt kul att få vara med och lägga upp ett studiebesök precis så som en själv hade velat ha det som student! Att ta upp kontakten med sin före detta utbildning på det här sättet kan jag verkligen rekommendera. Det behöver inte vara så svårt och sen ger det en kick att komma ut och träffa intresserade studenter!

Att bygga ett skoställ!

Kategori: 

När man glömmer bort att blogga på sin dag får man allt höra det från de andra på kontoret så här kommer mitt inlägg som skulle ha publicerats igår!

Det händer än en gång saker här på Uthgård. Vår senaste idé är att i höst ha skofritt i huset! Det finns flera anledningar till detta men de största är mysfaktorn samt att det spar mycket på golvet som just nu är ganska slitet om man i höst och vinter inte drar in massa vatten och sten.

Till att börja med måste man iallafall bygga skohyllor och därför var jag och Frippe och handlade material igår! Det blev lite för lite planera innan och lite för mycket "löses på plats" men tillslut fick vi med oss allt i Bocken. Nu återstår det bara att se om vi tänkt och sågat rätt när vi skall bygga ihop allt i eftermiddag. Vill du vara med och spika så är du mycket välkommen till Uthgård efter lunch!

Nu kan du kontakta studiebevakarna anonymt!

Kategori: 

Hejsan allihopa!

En av de uppgifter som ingår i mitt uppdrag är att ha hand om fallverksamhet. Det innebär att studenter kan höra av sig till mig om de har problem med något som påverkar sin utbildning. Det kan handla om att kursplaner inte följs, att det tar alldeles för lång tid för studenter att få poäng inrapporterade till Uppdok eller så kan det vara någon student som är missnöjd med sin lärare.

Min uppgift är sedan att hjälpa studenten. Vad hjälpen kan vara brukar variera beroende på fall. Ibland kan jag ge råd så att studenten kan försöka lösa sitt problem på egen hand och ibland kan jag kontakta den som är ansvarig på universitetet för att reda ut vad som har hänt.

I förra veckan gjorde jag och Philippa (soc) (med lite hjälp av Info-Magnus) ett formulär till hemsidan där man har möjlighet att kontakta oss studiebevakare anonymt. Har man problem med sin utbildning, studiemiljö, har upplevt diskriminering eller trakasserier så kan man skriva i formuläret så att vi studiebevakare får kännedom om problem som finns på fakulteten och försöka lösa dem.

Vi hoppas att detta formulär kommer leda till att fler vågar och vill berätta om de problem man som student kan ha under sin studietid.

Mer information om vårt kontaktformulär hittar du här!
 

Kram
Lina

Äntligen Fredag

Kategori: 

Idag är det äntligen fredag, och även min dag att blogga! 

Denna vecka har det varit massor att göra. Allt från att hjälpa till att uppdatera uppdragsbeskrivningen för Utnarm och gå på FUM till våffel- och varmchoklad jippo med Utnarm inför personalsök. Detta är en av anldeningarna till att jag verkligen gillar mitt jobb. Det hinner aldrig bli långtråkigt!

Jag har även insett att på onsdag har jag jobbat 3/4 av min tid på kontoret. Galet! Det börjar därför bli dags att fundera över testamenten, utvärderingar, intyg, verksamhetsberättelser och liknande. Och även lite överlämning hoppas jag. Därför tänkte jag skriva mina topp-tre anledningar till varför man ska söka SK-posten: 

1. Man får träffa massor med folk, får nya vänner och ett mycket större nätverk. Värt!

2. Man får vara en del av både UTN:s ledningsgrupp, Utnarmkå och Eventgruppen. Det blir nog inte bättre än så!

3. Man får bra insyn i framtida karriärmöjligheter och får jobba med företagskontakt i vardagen. Det är roligt, en sjukt bra erfarenhet och en riktigt fräsch merit på CV:t!
 

Trevlig helg!
Kamilla

På resande fot

Kategori: 

Hej!

Nu är det dags för mig att blogga. Vi börjar på något sätt hitta vardagen i vardagen efter alla mottagningar och terminsstarter. Men det går inte länge innan de sätter igång igen, till helgen är det dags för året upplaga av Rebusrallt och jag har fått den stora äran att köra UTN bilen (UNT-bilen som vi heter om man misstolkar det), vi har startplats nummer 0 och tänkte visa vägen i helgen. Jag kommer att åka tillsammans med UTN:s styrelse och ledninsgrupp.

Under de två senaste veckorna har det hänt mycket, jag har hunnit vara i både Linköping och på Gotland tillsammans med Malin som är ordförande för UTN. Vi har haft ett diskussionsmöte i styrelsen samt att fullmäktige hade sitt första sammanträde, lika långt som vantligt men så spännande och roligt att studenter tycker till. Vet du inte vad de olika sakerna är? Klicka runt på hemsidan så får du mer information!

Vad gjorde jag på Gotlanad? Till att börja med så bodde vi (Representanter från Farmaceptiska studentkårem, Uppsala studentkår och Rindi) på ett vandrarhem som tigare hade varit ett fängelse, mycket intressant! Det rekomenderar jag! Dessa forum kallas kårsamverkan och det är här de fyra studentkårerna vid Uppsala universitet samlas och diskuterar hur vi skall samverka och tar ansvar för den universitetscentrala studiebevakningen och det ansvaret. Det var mycket roligt och besöker gärna Gotland igen!

I Linköping träffade vi ordförande och vice ordförande för sex stycken andra teknolog- och naturvetarkårer från olika studentstäder i landet. Det var också givande och vi hade pass om krishantering, verksamhetsstyrning och finansiering. Det låter kanske inte så roligt men det är kul att veta om hur det ser ut på andra lärosäten och man lär sig ganska snabbt.

Detta var ett litet hopplock vad jag har sysslat med förra veckan, kommentera gärna vad ni skulle vilja läsa om! Det blir lättare att blogga då.

Vi ses på vägen, håll hårt i hatten!

Kram Caroline

Världsrekord i snabbt möte?

Fakultetsnämnden är de som tar beslut om det mesta som rör bland annat utbildning och forskning inom teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Vilket betyder att stora frågor inom fakulteten tas upp där. Många beslut är dock inte lika stora och det skulle vara mycket jobb att samla alla i fakultetsnämnden till ett möte bara för att besluta om alla mindre saker. Därför finns det ett arbetsutskott som träffas varje tisdag för att klara av dessa mindre punkter. Det kan handla om lärare som ska anställas, en ny programansvarig som ska utses eller utdelning av något stipendium till en forskare. I det här arbetsutskottet sitter jag och Lina (utb-t) för att se till att även studenterna är representerade där och kan säga sitt. Arbetsutskottet leds, precis som fakultetsnämnden, av teknats vice rektor Johan Tysk. Han är känd för att vara effektiv och inte minst arbetsutskottsmötena brukar gå väldigt fort. Igår tog mötet exakt fem minuter, vilket är någon form av rekord. Konsten för att få mötena att gå så snabbt är att att alla frågor som tas upp redan egentligen är färdigdiskuterade och det måste bara tas ett formellt beslut. Vad hann vi då egentligen med på de där fem minuterna?

* Avbröt rekrytering av en universitetslektor i miljövetenskap.

* Utsett två sakkunniga som ska bedöma om en person som vill bli befordrad till professor i tillämpad geofysik är tillräckligt kunnig inom ämnet.

* Utsett två ämnesrepresentanter till samma befordringsärende.

* Delat ut anslag (=pengar) till professorer ur en stiftelse. Olika år går detta till olika ämnen inom teknat och i år var det till biologi som anslagen skulle gå och de delades lika mellan alla tillsvidareanställda biologiprofessorer.

* Utsett ny ledamot till programråd för masterprogram i energiteknik.

* Bestämt datum för fakultetsnämndens möten i vår.

Man kan helt klart hinna med ganska mycket på fem minuter när man ger sig den på att vara effektiv. Det kan sättas i perspektiv att det tog mig 20 minuter av ”äh jag ska bara snooza lite till” att ta mig ur sängen igår morse innan mötet. Det tog mig också längre tid att cykla till mötet och att hitta passerkortet för att komma in i korridoren där mötet hålls. Men det är skönt att mötena är effektiva så man hinner bocka av lite på resten av dagens att-göra-lista. När det är lite dimmigt ute blir det dessutom väldigt fin utsikt från mitt hörn på kontoret då boländerna och alla stora vägar göms bakom dimman. 

Tisdag 22/9, Uthgård

Kategori: 

Tjäna bloggen!

Nu i början på terminen har det varit mycket för både mig och Klubbverket. De senaste två veckorna har vi hunnit med 3 pubar varav en heldagspub. Då passade vi även på att fira att Uthgård fyller 20 år i år. På många ställen på Uthgård märks det att huset och inventarierna inte är helt nya, det är mycket som inte riktigt fungerar som det ska och går sönder. Men nu har vi i alla fall fått en ny och fräsch serveringskyl. =D

På torsdag är det som vanligt dags för Torsdagspub på Uthgård och då har man möjlighet att prova på massa ny öl som kommit i veckan. Det kommer naturligtvis serveras massa god mat och den här veckan är det på temat frukt. 

Trots att terminen precis börjat och det är långt kvar till det är dags för någon att ta över min post så börjar arbetet med det redan nu. I går hjälpte jag styrelsen att uppdatera uppdrags- och befattningsbeskrivning för klubbmästaren. Det kanske är dags för alla där ute att fundera på vad man ska hitta på nästa år, jag kan tipsa om att det är ganska kul att sitta här:

Jag måste erkänna att jag verkligen inte är det största fanet av bloggen i ledningsgruppen men som det ser ut nu så har jag skrivit två av de sex senaste inläggen. Det hade ju varit kul om nån annan också tog lite ansvar för att berätta vad som händer här på kontoret ;)

Och nu är det snart dags för FUM.

 

 

Kram

Fredrik

 

Sidor

Prenumerera på Ledningsgruppsbloggen