Gästinlägg från TekNat-alumner

Kategori: 
Ej definierad

Hej!
Mitt namn är Lisa Gerdin och 2014 blev jag, med mycket blandade känslor, färdig med mina studier.  Jag gick Energisystem och var väl i alla fall någorlunda klar över att jag ville börja jobba med elnät. Sagt och gjort, efter ett par månaders jobbsökarångest hade jag skrivit på ett kontrakt som kraftsystemanalytiker på Fortum Distribution. 

En dag när jag och min chef satt och lunchade nämnde han att det är så himla svårt att få studenterna intresserade av elkraft i allmänhet och eldistribution i synnerhet. Jag hade en helt annan bild med mig från skolan och tyckte att det var många som ville ha jobb i branschen. När vi hade ätit klart var det bestämt att jag skulle försöka kolla runt lite på Uppsala universitet om det fanns några som var intresserade av att åka på studiebesök till ett av våra ställverk. 

Efter att ha rådfrågat en kompis som jobbade på Uppsala teknolog- och naturvetarkår om hur jag skulle gå tillväga mailade jag kursansvarig på en av de elkraftskurser som jag själv hade läst. Det visade att det även fanns ett stort intresse för studiebesök även från universitets sida. Vi bokade in ett datum för besöket och stämde av innehållsmässigt när dagen närmade sig, mycket svårare än så var det inte! 

Schemat blev som så att jag och min chef skulle hålla ett gemensamt föredrag på förmiddagen, och sen en tur runt i anläggningen på eftermiddagen. I och med att jag själv hade känt mig osäker på vad ingenjörsrollen egentligen kan innebära ett år tidigare, fick studiebesöket även fyllas ut med lite konkreta exempel på vad en faktiskt gör om dagarna på jobbet. 

Det var riktigt kul att få vara med och lägga upp ett studiebesök precis så som en själv hade velat ha det som student! Att ta upp kontakten med sin före detta utbildning på det här sättet kan jag verkligen rekommendera. Det behöver inte vara så svårt och sen ger det en kick att komma ut och träffa intresserade studenter!