En gästbloggare och en tävling

Kategori: 
Svenska

Hejsan bloggen!

Idag gästbloggar jag, Nils, och tänkte berätta lite om hur kul det kan vara att sitta i styrelsen.

Igår var jag på vår associerade förening BESTs ingenjörstävling, EBEC, där jag var inbjuden som dommare. 5 lag med 4 knivskarpa teknat studenter i varje lag tävlade om vem som kunde bygga en hiss som transporterade kulor bäst. De hade bara 3 timmar på sig och hade fått träplankor, snöre, elmotor och lite kretsar till sin hjälp.

I början var vi i dommarskaran riktigt oroliga för om de verkligen skulle hinna på bara 3 timmar? Efter ca 1 timme hade inte ett enda lag fått kontrollen av motorn att fungera, ställningarna var långt ifrån klara och tävlingens företagspartner, KONE(som tillverkar hissar), oroade sig över att få verkade ha funderat på friktionen, något som jag minns vi försummade rätt ofta i mekanik kursen. Vi började lägga upp planer för att bedömma planer snare än projekt.

Med bara 15 min kvar ser vi till vår glädje nästan alla lag springandes fram och tillbaka med fungerande motorer och snygga träställningar med innovativa korgar som fraktar metall kulorna. När de väl presenterade sina hissar lyckades två av lagen med att frakta upp kulorna bara med hjälp av sin konstruktion! Hur häftigt som helst! 

Det var extra kul att se blandningen av studenter från såväl högskoleingenjörer, civilingenjörer och masterprogram som deltog. Man kunde se hur de alla hade olika perspektiv och hjälpte varandra nå längre i tävlingen. Tillsammans är vi starkast!

Här är en utav hissarna av "Ohms lag":