Ordförande på UTN - världens roligaste jobb!

Kategori: 
Svenska

Hej på er!

Eftersom posten som ordförande utlystes i söndag så tyckte valberedningens ordförande, Emma, att ett blogginlägg med lite information skulle vara bra och jag håller verkligen med henne!

Jag kanske ska börja med att presentera mig: Jag heter Malin Eriksen och ska till hösten fortsätta plugga det sista året på Q – teknisk fysik med materialvetenskap men i år har jag suttit som ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår.

Att söka posten som ordförande för snart ett år sedan är nog bland det bästa jag gjort. Jag har lärt mig så mycket mer än jag kunde föreställa mig, träffat underbara människor jag inte skulle lärt känna annars, fått en inblick i universitetet och hur mycket man kan påverka som student men framförallt; fått vara med att utveckla UTN och arbeta med alla fantastiska engagerade som också brinner för organisationen!

Här är en bild från ett medaljfika där engagerade studenter har fått medalj för sitt arbete.

Jobbet som ordförande är väldigt varierat. Eftersom posten är 50% studiebevakare går en hel del tid till detta. Det innebär att gå på rektors ledningsråd och fakultetsnämnden, svara på remisser och inte minst att diskutera frågor med de andra studiebevakarna på kontoret. Resten av tiden går åt till att hjälpa studenter och engagerade som vill ha hjälp, möta ordföranden och vice ordföranden för de andra studentkårerna för att prata om universitetscentrala uppgifter, förbereda styrelsemöten, hålla kontakt med sektionsordföranden och annat som kommer upp. Ibland får man också gå på representationsuppdrag, som doktorspromoveringen till exempel. Ingen dag är den andra lik helt enkelt och det är nog det jag kommer att sakna mest när jag får ett annat jobb sen!

Här är jag och Farmacevtiska studentkårens ordförande, Oskar, på bal!

Men posten har även inneburit utmaningar för mig. Den största utmaningen och det som nog också utvecklat mig mest är att arbetsleda och att ta det yttersta ansvaret. Det innebär att man ibland måste ta den där diskussionen som man egentligen inte vill ta och säga till när man tycker något är fel. Det tyckte jag var svårt i början och det tycker jag fortfarande. Men det är som sagt det som utvecklat mig mest under året.

Här är en bild på styrelsen efter ett av våra möten!

Den ”egenskap” jag har haft mest nytta av under året tror jag är inställningen att inte göra något som någon annan redan gjort (även kallat lathet). Det innebär att inte skriva dokument, tal, texter, underlag, föredragningslistor och annat från början utan bara revidera redan existerande dokument. Det sparar man ganska mycket tid på och man lär sig dessutom en del när man läser gammalt material!
Två andra ”egenskaper” jag uppskattat är inställningen att allt löser sig och modet att våga fråga om allt som man inte förstår! Det underlättar verkligen och det finns så mycket kunskap i organisationen bara man vågar fråga.

Om du har funderat på att söka världens roligaste jobb eller bara är nyfiken och vill veta mer tveka inte att höra av dig! Jag svarar oftast på mail samma dag,´om man skriver till ordf [at] utn.se men man kan också prova att ringa eller skicka ett sms till 070-308 95 21, jag svarar när jag är på kontoret eller så ringer jag upp!