En studieresa till Tyskland och Schweiz

Kategori: 
Svenska

Hej på er!

Jag tänkte berätta om min lilla tripp jag varit på under början av veckan!

I söndags åkte jag tillsammans med resten av rektors ledningsråd till Tyskland och Schweiz på studieresa. Resan har gått från Tübingen i södra Tyskland vidare till ETH Zürich i Zürich, till ett alumnevent på svenska ambassadens residens i BERN och till EPFL i Lausanne. Syftet med resan var att tillsammans med Tübingen diskutera gemensamma frågor och fördjupa samarbete och på de andra lärosätena göra studiebesök och se hur de jobbar med frågor som är aktuella på Uppsala universitet just nu. 

Det är intressant att se att i stort sett samma frågor diskuteras på de olika lärosätena och jag tycker att det är intressant att höra hur topprankade lärosäten med inriktning mot teknik och naturvetenskap resonerar runt olika frågeställningar. Vad är det som gör att dessa är så framgångsrika och vad är det som gör att de har framgångsrika studenter och som gör att de rekryterar duktiga forskare och duktiga internationella studenter?

Vad som också är intressant att se är hur andra lärosäten ser på studenter. Man inser ganska snabbt att vi i Sverige och i Uppsala får vara med och påverka i väldigt stor grad. Vi har lagstadgat i Sverige att studenter skall vara med i alla beredande och beslutande organ. När man jämför detta med de lärosäten vi besökt i veckan så märker man ganska snabbt att det är mycket mer representation och påverkan än vad andra studenter har. Dessa lärosäten påpekar att studenter får vara med och värdera kurserna medan vi ser det lite som en självklarhet här i Sverige. Vi som studenter borde verkligen ta vara på den här chansen att påverka vår utbildning och våra arbetsplatser. Vi måste också ta ansvar och se till att de åsikter vi får fram är kostruktiva och inte påhoppande eller kränkande så att vi får fortsätta att vara med och tycka!

Här kommer lite roliga bilder också!

Lunchrast för alla studenter på ETH i Zürich                                              En bild på mig och US ordförande Caisa i solen!

Utsidan av ETH, superfint hus!

Kram på er!