Det är tråkigt att vara sjuk

Kategori: 
Svenska

Förra onsdagen skulle jag ha bloggat, men istället för att kunna göra det (och massa annat roligt som stod på mitt schema) så låg jag sjuk hemma i soffan. När jag är sjuk så hör jag av mig till ordförande/vice ordförande som fungerar som mina chefer och sjukanmäler mig och så måste jag också se till att de jag annars skulle träffat vet om att jag är sjuk och inte kan komma. Så även om det är tråkigt att vara sjuk och kanske speciellt när jag har viktiga (och även roliga) arbetsuppgifter som nu förra veckan när jag skulle åkt till KTH för att prata om en gemensam enkätundersökning tillsammans med de sju andra kårerna i Reftec-samarbetet.

I Kaffe för din åsikt från februari frågade vi om du som student vet vad du ska göra om du blir sjuk som student. Nästan 2/3 av alla studenter som svarade visste inte riktigt vad de skulle göra då och det är lätt att tänka sig att man som student inte kan vara sjuk, vilket inte stämmer! Jag tänkte passa på att berätta lite snabbt vad du ska göra när du är sjuk. Redan första dagen du är sjuk så ska du anmäla det till försäkringskassan, vilket du kan göra på deras hemsida (här). Du får studiemedel som vanligt så länge du anmält din sjukdom och de godkänt den (vilket i prinicp betyder att du har läkarintyg på att du är sjuk och inte bara stannat hemma). Dessa veckor räknas inte med i antalet veckor du haft studiemedel och det finns inget krav på att ta poäng under tiden du är sjuk. Om du är sjuk längre än 30 dagar kan även lånedelen skrivas av för all tid du är sjuk utöver de första 30 dagarna. Det som är viktigt att tänka på är alltså att direkt anmäla att man är sjuk till försäkringskassan samt att ha läkarintyg. Har du några fler frågor kring hur det fungerar att vara sjuk som student kan du höra av dig till mig!

Nu hoppas jag såklart att du slipper bli sjuk, men det är ändå bra att veta vad du ska göra om det skulle hända. Själv mår jag bättre nu och har idag kunnat jobba igen, vilket är superkul. 

Utsikten från soffan hemma hos mig där jag spenderade  nästa hela förra veckan.