Är du nästa studiebevakare med studiesocialt ansvar?

Kategori: 
Svenska

Hej alla! Idag tänkte jag tipsa om att göra något som jag gjorde för ganska exakt ett år sen, nämligen att söka posten som studiebevakare med studiesocialt ansvar (soc). Jag var jättenervös då men med facit i hand så är något av det roligaste jag gjort, så jag tycker verkligen att du ska ta chansen!

Jag tänkte först att jag skulle gjort det här inlägget i form av att visa på en vanlig dag på jobbet som soc, men sen insåg jag att det inte gick för alla dagar är så himla olika. Men just att dagarna är så olika och att det hela tiden händer nya grejer är nog faktiskt det jag tycker är det allra roligaste! Men om man sammanfattar så handlar det om att arbeta för att alla studenter ska få en så bra studietid som möjligt genom att påverka universitetet och hjälpa studenter som fått problem. Jämlikhet, studiemiljö, stress, diskriminering, stöd till studenter med funktionsnedsättning och normkritik är alla exempel på frågor som ofta diskuteras en vanlig dag på jobbet när man har det här jobbet. 

Man sitter på mycket möten på universitetet inom olika områden och för fram vad studenter tycker i olika frågor. I början är det ofta svårt, men efter ett tag så lär man sig och då är det faktiskt riktigt coolt att kunna se hur saker man fört fram faktiskt genomförs. Det är också mycket möten med de andra studiebevakarna, med andra kårer, engagerade inom UTN och med studenter.  Man skriver också remissvar om saker som händer inom fakulteten, universitetet och utbildningsfrågor nationellt. Första bilden visar skrivandet av UTN:s remissvar på ledningsutredningen som behandlar hur lärosäten styrs och andra bilden visar mitt favoritmötesfika som var på ett möte innan jul med studiebevakare från olika kårer.

 

Många dagar tillbringas på kontoret med resten av ledningsgruppen medan andra dagar tillbringas helt på möten eller någon annan stans. Första bilden visar en typiskt stund på kontoret (även om ordförande inte alltid ligger på golvet och läser handlingar) där det händer mycket och man får besök från studenter som undrar saker eller vill ha hjälp. Det är mycket arbete vid datorn med att svara på mail, skriva dokument och förbereda sig inför möten. Andra bilden är från när jag var på en konferens för lika villkor. 

En sak som jag tycker är väldigt roligt är att träffa människor, vilket är något man gör mycket när man jobbar i UTN:s ledningsgrupp. Så det underlättar att tycka om att umgås med människor och att samarbeta. Bild ett är frukosten på ett internt med fakultetsnämden för TekNat. Bild två är när jag var i Luleå tillsammans med sju andra kårers studiesocialt ansvariga för att bland annat kolla på deras nybyggda studiemiljöer. 

Jag kommer verkligen sakna det här jobbet nu när jag ska sluta, för det finns ju så mycket jag vill göra som jag inte kommer hinna under mitt år. Så om du också brinner för lika villkor, arbetsmiljö eller någon annan studiesocial fråga tycker jag att du ska söka och ta över stafettpinnen! För även om erfarenhet är viktigt så skulle jag säga att det allra viktigaste är ett driv för att vilja förbättra studenters studiesituation och att våga stå upp för studenters rättigheter, resten kan man lära sig. Har du fler frågor eller vill prata om posten så kontakta mig. Jag finns på soc [at] utn.se eller uppe på Uthgårds kontor och svarar gärna på alla dina frågor och funderingar inför söket.