Ledningsgruppsbloggen

3 minuter från Uthgård

Kategori: 

Vad händer egentligen 3 minuter från Uthgård en torsdag? Jag tänker mig att ganska mycket kan hända men jag tänkte specifikt på vad jag ägnade dagen åt igår, nämligen Rådet för lika villkors heldag. Vi befann oss på Eklundshof för att diksutera jämlikhet hela dagen vilket betydde att jag satt i ett mötesrum och kollade på Uthgård istället för att sitta på min plats på Uthgård. En något annorlunda, men väldigt trevlig, arbetsdag. 

Vi diskuterade bland annat förlaget till handlingsplan för lika villkor i smågrupper för att se till att det täckte upp diskrimineringslagens krav ordentlig, hade rådets sista möte för terminen och lyssnade på en genomgång av den jämställdhetsintegrering som alla lärosäten ska arbeta med de kommande åren. Under mötet lyfte vi studentrepresentanter till exempel vad vår arbetsgrupp (som vi kallar något i stil med:studenters och doktoranders arbetmiljö) haft för möten under terminen och lite om hur vi tycker att univeristetet ska arbeta vidare utifrån de problem som vi upptäckt, främst genom att se över information som saknas. 

När datorn låg kvarglömd på Uthgård blev det anteckningar med papper och penna,
tre minuters promenad till Uthgård kändes långt i regnet. 

Det har varit ett väldigt intensivt år med Råddet för lika villkor då både program och handlingsplan för lika villkor reviderats under åren vilket blivit många möten utöver de ordninarie mötena. Men det har också varit ett väldigt roligt (och framförallt givande!) att arbeta med alla engagaerade människor från hela universitetet under året. Heldagen avslutades med en middag tillsammans vilket var väldigt trevligt.

Bild på den trevliga miljön, dock är den från lunchen och inte middagen om man ska vara noga.

Att vara studentrepresentant

Kategori: 

Hej hörni!

Eftersom jag helt glömde min blogg-dag igår gör jag ett litet okynnesinlägg idag!

Jag vill sprida lite ljus på våra studentrepresentantuppdrag både på fakultets- och universitetscentral nivå som vi just nu söker folk till!
Att vara studentrepresentant är otroligt viktigt, det är vi studenter som vet bäst vad som är bra och mindre bra i våra utbildningar och i vår studiemiljö och det är också vi som därför måste säga vad vi tycker!
De flesta uppdrag har 2-3 möten per termin och tar därför inte allt för mycket tid. Det är inte allt för svårt och tar inte allt för lång tid att sätta sig in i. Man blir verkligen lyssnad på som student och vi måste ta vara på det!

Så gå in på register.utn.se och på karsamverkan.se , hitta en post som du tycker låter intressant och sök!

Aldrig tur med vädret

Kategori: 

Idag har det äntligen börjat bli fint väder igen och på Uthgård är det heldagspub. Det hade alltså varit en riktigt toppendag att sitta på kontoret med mycket liv och rörelse och kanske till och med en glasspaus eller två. Istället sitter jag inne i ett mötesrum med fördragna gardiner och studeras olika skisser över nya Ångström. Det är kul det också, men ibland funderar jag över vilka vädergudar jag retat upp med tanke på att jag alltid har masssa möten när det är fint väder men får stå utomhus eller cykla mellan olika platser över hela Uppsala när det regnar. 

Men jag ska inte klaga, det finns faktiskt både kaffe och kaka här och sen är det faktiskt väldigt spännnade att sitta och ha åsikter om en tillbyggnad som kommer kosta mer än en miljard. Helt sjukt faktiskt att jag får sitta där och tycka saker som sen kommer påverka hur det blir tillslut. 

           

Två alternativa scenarion. Första är från någon annan dag och den andra är från idag. 

Musik på kontoret

Kategori: 

Hej alla bloggläsare!

Just nu sitter jag ensam på kontoret medan de andra från Ledningsgruppen som är på Uthgård sitter med sina laptops i solen. Det är en av nackdelarna med att vara den enda med en stationär dator. Jag klagar dock inte när jag sitter här med mina två skärmar och mitt fullstora tangentbord. Har jag nämnt att jag även bestämmer över musiken som spelas på kontoret? Så det finns plus och minus.

Det där med musikansvarig kan vara både gott och ont. Så länge man spelar musik som alla tycker är OK så är det ingen fara. Det är heller inte riktigt ett problem då en person inte tycker om musiken, men andra gör det. Då gör demokratin sitt jobb och personen brukar låta musiken spelas. Problemet är när man spelar musik som två eller fler inte tycker om, men som andra tycker om. Hur gör man då? Jag fann att återigen var lösningen demokrati. Jag hittade en liten klient vid namn Festify. Med hjälp av den så kan folk önska låtar till en spellista. När man önskar en låt så får den 1 röst. Alla kan rösta på låtar önskade av andra, och den låt som har flest antal röster kommer spelas härnäst. På detta vis kan man “låsa ut” låtar som majoriteten verkligen inte vill höra. Ett extra plus är att jag helt slipper hantera vilken musik som spelas.

Det finns dock en dag i veckan då Festify inte är användbart. Det är så klart den bästa dagen på hela veckan: COUNTRY THURSDAY!!

Det är något vi började med denna termin och som har blivit en höjdpunkt i veckan för många (INTE alla) av Ledningsgruppen. Jag vet inte om det är ett plus eller minus men nu kan jag alldeles för många amerikanska countrysångtexter. Det är i och för sig inte så svårt; det är bara att komma ihåg när det handlar om antingen trucks, dirt roads och beer.

Det roliga med Country Thursday är att de flesta av oss i Ledningsgruppen börjar hypa det antingen på måndagen eller tisdagen. Och det är inte själva musiken som är det som gör Country Thursday till den bästa dagen på veckan, det är inställningen och förväntningarna som vi skapar inför dagen. Om man är ett antal personer som alla kommer med inställningen att “idag är så bra och jag kommer ha så kul” då har dagen en tendens att bli precis så, med eller utan countrymusik.

Jag kommer inte jobba kvar på kontoret mycket längre men jag kommer att försöka hitta eller skapa nya varianter av Country Thursday i min vardag!


 

Studentrepresentant

Kategori: 

Många vet säkert att vi i Sverige har ett alldeles särskilt starkt studentinflytande. Studentinflytandet är så starkt att studenterna finns representerade vid i princip samtliga beslut vid universitetet. Vad betyder det lite mer konkret?

På grund av hur universitetet styrs så innebär det att våra campusområden är smockfyllda av stora och små mötesrum och i vart och ett av dem sitter minst en student med rösträtt. Mötena kan handla om varför det är bra med introduktionskurser, vilka kurser man läser inom ett visst program, vilka tavlor som ska hänga på väggarna, hur många stolar och bord det ska finnas, vem som får bli docent, vem som anställs eller sammanfattningsvis: varje liten detalj i din utbildningsmiljö har förmodligen tagits upp på minst ett möte med minst en studentrepresentant.

Det låter ju superbra, eller hur? Istället för att gissa vad en godtycklig student tycker om ett förslag, och istället för att gissa vilka effekter förslag får i föreläsningssalen så kan man fråga en student som sitter där i rummet.

Förutsättningen för att systemet ska fungera är att vi studenter engagerar oss i vår utbildning. Om alla vi som är stolta över Uppsala universitet och våra utbildningar också tog det som en hederssak att bidra genom att söka studentrepresentantuppdrag så skulle vi få många och bra representanter som kunde göra utbildningarna bättre. Tyvärr är det inte så det ser ut i verkligheten. Nu senast sökte vi representanter till ett stort antal organ på fakulteten och fick betydligt färre ansökningar än vad vi egentligen skulle behöva. I vissa fall, som i fallet med naturvetenskapliga utbildningsnämnden, fanns det inga sökande trots att man beslutar i frågor av avgörande betydelse för mer än 1200 av våra medlemmar. 

Som tur är så är det inte för sent! Alla tomma platser lyses ut på kårens hemsida allteftersom vakanser uppstår. Ta en tur till https://register.utn.se/index.php?page=involvement&subp=applyPositions och se om du hittar ett uppdrag som passar dig.

Nu är det sommar, typ!

Hej i sommarvärmen!

Så himla skönt att vädret slagit om och att det äntligen har blivit varmt och skönt!

Just nu händer det mycket saker!

Den 24 maj är det terminens sista fullmäktige. Styrelsen ska lägga en hel del propositioner och dessa skall förberedas på styrelsemötet på EBC idag.

Sen är det också en massa studentrepresentantposter utlysta just nu! Se till att gå in och söka och peppa andra intresserade att göra detsamma!

Förra veckan var jag på dekanmöte på campus Gotland. Där pratades det bland annat om nyckeltal från tidigare år, är universitetet påväg åt rätt håll?, dimensionering av forskarutbildning, oredlighet i forskning, IT-utredning och Gotlandsfrågor.
Här kommer en fin bild från Gotland!

Njut av solen, sök poster och börja tentaplugga, det är alla visa ord jag har att dela med mig av idag.

Kram på er!

Soleeeeeeen!

Kategori: 

Hej igen, bloggen!

Det var längesedan jag bloggade nu. Inte för att inget har hänt, utan för att jag har varit slarvig och missat de två senaste gångerna det var min tur (hoppsan). Men nu är jag igång igen!

Som ni alla kanske märkt har den gula fläcken på himlen börjat lysa och värma upp vår lilla jordplätt, och det märks verkligen. Campus myllrar av liv på rasterna och varje lunch fylls Uthgård av studenter som sätter sig ute på verandan i solen för att äta matlådan och ta en glass från caféet. Hett tips är att testa caféföreståndare Zaywas sommarspecialiteter, min personliga favorit hittills är sommarsmoothien med jordgubbar.

Hoppas alla hade en lika bra valborgshelg som jag och att ni passar på att njuta av vårvärmen! För att klyschigt citera Tomas Ledin: Sommaren är kort!

Sidor

Prenumerera på Ledningsgruppsbloggen