Ledningsgruppsbloggen

Hallåå

Kategori: 

Om ledningsgruppen hade haft civilstatusar hade min den här veckan sagt ungefär "Hallåå?". I slutet av förra veckan åkte min vapendragare Adam på semester så nu istället för att se in i hans vackra ögon över datorskärmarna ser jag bara lite gamla affischer på väggen bakom hans stol. Sen har Lucas passat på att salta i mina sår genom att mura in mig i en hög av "Medlemsuppdatera-bordslappar", vilket gör att jag inte sett röken av varken Caroline eller Felicia på hela veckan. Jag hoppas dom har det bra där på andra sidan. Som hämnd sitter jag nu borta på Ångström och styr musiken på kontoret via min mobil, jag hoppas de gillar Carola.

 

 

En historia om kvittopapper

Kategori: 

Tillåt mig att berätta en historia om mitt jobb.

Runt lunch idag blev jag kontaktad av kårens caféföreståndare, som undrade var det finns mer kvittopapper till kortläsarna. Efter att ha letat i fläktrummet och serverrummet insåg jag det fruktansvärda: våra kvittorullar var slut! Detta innebar att man inte kan betala med kort, utan enbart kontant. En snabb överslagsräkning visade att kortbetalningar utgör 90-95% av alla transaktioner, vilket såklart bådade illa inför kvällens pub.

Så började tre svettiga timmar där jag letar i hela huset efter kvittopapper, gör skyltar om att vi har brist på kvittopapper, formulerar bokföringsmässigt invecklade planer för kontantuttag via Swish (tema: kids, don't try this at home). Till slut kläckte Utb-T-Matilda den lika självklara som briljanta idén: fråga en nation om man kan få låna. Sagt och gjort, jag ringde Östgöta nations Andre kurator. Givetvis hade de kvittorullar i vår storlek. Kvittokrisen var därmed avvärjd, och sektionskampen kunde fortlöpa utan problem.

Administration och ekonomi må vara en vices stora arbete, men det är när detta omsätts i praktisk verksamhet som det roliga händer. Att lösa problem på studs (även sådana som man själv orsakat) och att hjälpa engagerade är de finaste sidorna av arbetet som vice ordförande.

Nu ska jag gå ut från kontoret och slappna av lite. Ha en trevlig kväll!

Internationella utskottet

Kategori: 

En sak som är lite jobbig i mitt jobb är att presentera mig. Det kan låta lite konstigt, men faktum är att det blir lite pinsamt. Att presentera sig som studiebevakare med utbildningsansvar för naturvetenskapliga utbildningar och internationellt ansvar blir helt enkelt för långt. Det är så långt att det inte får plats på vår hemsida, och definitivt inte i en snabb hälsning.

Lyckligtvis är inte arbetsuppgifterna lika jobbiga. Bland annat beror det på att det finns ideellt engagerade som hjälper oss på kontoret på olika sätt. En sådan grupp är internationella utskottet, som består av sektionernas internationellt ansvariga. Tidigare har det varit lite si och så med aktiviteten i utskottet, men som ni har hört tidigare (min allra första bloggpost handlade om dem) så har det varit helt annorlunda i år. Efter lite mejlande förra terminen fick vi fram internationellt ansvariga på de flesta sektionerna, och det visade sig att de var riktigt engagerade och duktiga personer.

En av sakerna de ville göra under året var att arrangera en utbytesmässa för den som vill åka på utbyte. Tanken var att vi skulle samla tidigare utbytesstudenter som den nyfikne kunde prata med och lite talare från universitetet som kunde prata om det rent mekaniska.

Efter att ha trollat fram närmare 250 wraps och ställt iordning 4000-korridoren, affischerat, bjudit in gäster och så vidare så bara drog det igång. Dessutom gick det som smort eftersom utskottets ledamöter är så duktiga.

Vad skulle vi göra utan utskotten?

Må-bra dag

Kategori: 

Klara alla tentor. Fixa labbarna. Gå på föreslningarna. Få högsta betyg. Skaffa ex-job. 

Som student finns det väldigt många måsten: tentor, inlämningar, föreläsningar, labbar och fältkurser. Med allt som ska göras tror jag att det finns få studenter som kan känna sig helt lediga. Alltså HELT lediga. När jag pluggade kunde jag känna så ibland, fastän allt var "klart" fanns det alltid mer man kunde läsa, fler uppgifter att lösa eller skriva bättre inlämningsuppgifter. 

Man brukar säga att det är viktigt att ta hand om sig själv. Vadå ta hand om sig själv? Ja, det är upp till dig. Det kan vara att ta en promenad, träna, kolla på en film/youtube och såsa i sängen - men se till att du gör det! Jag satte upp några tider då jag pluggade och efter den tiden tittade jag inte ens på böckerna. Och det var så nice! 

Idag var det en må-bra mässa på Ångström som var arrangerad utav några sektionsföreningar som bestod av föreläsningar, en mässa och träningspass. Det finns så mycket stöd man som student kan få om man känner att det blir för mycket eller mår dåligt. Kåren kan alltid hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer som kan ge stöd i svåra situationer, så tveka inte att höra av dig! Maila soc [at] utn.se så kan jag hjälpa dig vidare. Och kom ihåg - psykisk ohälsa/prestationsånget är väldigt vanligt och det finns massor att hjälp att få, bara du vågar fråga.

     Må-bra träningspass med Campus1477                Bild från må-bra mässan. Många bockar små!

Stresshantering

Kategori: 

Förra veckan tog jag en liten mini-semester på Gotland från torsdag till söndag. Det var underbart att få ta det lite ledigt, och fint väder hade vi också! Men med det kommer också att jobb-mailen har helt kaukat ur när jag nu satte mig vid skrivbordet på morgonen, vilket både är kul och stressande. Jag har många sätt att hantera stress, då jag generellt är en person som tar på mig lite mer än vad jag klarar av så har jag blivit duktigt på att veta hur jag ska lägga upp mitt arbete för att hinna med allting utan att springa in i den där fruktade väggen. Här är några metoder jag använder på jobbet:

1. Att-göra-listor! 

Denna är min absoluta favorit! Att få ner allting från huvudet pch ned på papper gör jättemycket för att minska stressen. När allting ligger i huvudet så kan livet ibland kännas lite oöverkomligt och du blir snarare handlingssvag än handlingskraftig, men delar du upp allt du ska göra i punkter så blir varje del mycket lättare att jobba sig igenom, steg för steg. Jag skriver ned allt i mina listor, även privata saker som till exempel; Boka tvättid, sätta upp tavlor hemma eller köpa alvedon. Prova själv så kommer du säkert upptäcka att du får saker gjorda snabbare, och man får också ge sig själv en liten klapp på axeln när man betat av en sak på listan. Jag använder mig av digitala post-it lappar som ligger på datorns skrivbord eller i telefonen, hett tips! 

2. Kategorisera och färgmarkera mailen

Eftersom jag får så mycket mail på jobbet, och alla inte hänger ihop med varandra så delar jag in alla mail jag får i olika kategorier som är fint färgmarkerade. Detta underlättar väldigt mycket när jag letar efter ett mail eller vill hitta allting som ligger i samma kategori. Så till exempel, får jag ett mail från min styrelsekontakt Malin, så lägger jag det under kategorin "Styrelsen", får jag ett mail från Adrian(Utb-n) som handlar om studieråd så lägger jag det under kategorierna "Ledningsgruppen" och "Sektioner". Det blir också väldigt trevligt i mailinkorgen som sprakar av fina färger!

3. Skilj på arbete och privatliv

Detta blir svårare när man studerar eftersom studierna finns i bakhuvudet hela tiden. Man kan alltid plugga lite mer till en tenta eller lägga lite mer tid på den där labbrapporten. Men det är viktigt att prioritera sig själv och inse att man kan ha ett liv utanför skolbänken. Man kan till exempel se till att laga ordentliga måltider, träna, vara med vänner, ägna tid åt en hobby eller någonting annat som gör att du kan varva ner och samla kraft. Jag till exempel gillar att ta långpromenader och lyssna på böcker, pyssla och öva på mitt pianospelande. Det viktigaste är att du göra någonting som får dig att glömma bort alla måsten för ett tag.

Detta är bara några saker man kan göra för att minska stressen, hur gör ni för att varva ned?

/ Matilda

Bloggtorka..

Kategori: 

Idag är det min tur att blogga, och när jag skulle sätta mig ner och skriva fick jag totalt hjärnsläpp – vad ska jag skriva om? Det händer så mycket denna veckan och jag vet inte vad folk faktiskt vill läsa om (Kommentera nedan om det finns något du vill läsa!!). Så bestämde mig för att köra på ett ämne som inspirerar, berör och involverar många människor; Lika villkor (LV).

Måste erkänna att titeln kanske inte är den mest informativa eller ”igång-kickande”, men med LV menas allt arbete som involverar att skapa ett universitet för alla, oavsett bakgrund, fysiska- eller psykiska svårigheter etc. Universitetet bedriver ett starkt arbete inom detta område och jag sitter med som studentrepresentant i många utav de organ som arbetar med detta. Bland annat sitter jag med i den arbetsgrupp som ska revidera likabehandlingsplanen för studenter, ska bli väldigt spännande att påbörja det arbetet!

Som tidigare nämnt är detta ett ämne som berör många människor, och universitetet är inte ett undantag. Om du vill läsa lite om dessa frågor och universitetets arbete kring detta kan du klicka här. Om du vill ha mer gottigt material att läsa eller involvera dig mer i dessa frågor är du varmt välkommen att kontakta mig (soc [at] utn.se). Det behövs alltid människor som inspirerar, berör och involverar för att sprida kunskap och engagemang om dessa frågor – och därmed uppnå en förändring.

Massa kramar,

Matilda (T1)

Hurra för Kaffe För Din Åsikt (KFDÅ)

Kategori: 

 

Nu när terminens första riktiga KFDÅ är i full gång så tänkte jag att ni kanske är intresserade av hur det egentligen går till!? Hela denna process drar igång genom att ledningsgruppen sätter sig ner och spånar intressanta ämnen för den kommande omgången. När alla studiebevakare har fått sagt sitt om vad de tycker är viktigast just nu så kokas resultatet ner till en enkel frågestälning med alternativsvar. I detta stadie överlämnas materialet till mig (Informationsansvarig) som sätter sig framför datorn och komponerar ihop frågorna till en enkät. När det efter några korrekturläsningar tillslut är redo att skrivas ut printas ca 1000 enkäter som sen måste klippas till korrekt storlek.

När planeringen är klar och veckan drar igång ska det kokas kaffe, MYCKET kaffe, ca 15 L per dag. Två ur ledningsgruppen tar sedan kafferyggsäcken och ger sig ut på våra campus. Ett campus per dag i en hel vecka. 

När insamlingen är klar ska alla enkäter manuellt digitaliseras och sammanställas till ett statistiskt intressant resultat. Denna statestik används sedan vid åsiktsbildning och som underlag till diskussioner på diverse olika universitetsmöten där representanter och våra studiebevakare representerar eran röst.

Summa summarum ett viktigt arbete. Hoppas ni nu känner en större insikt i vad ledningsgruppen bland annat hittar på under dagarna, ha de gött!

Sidor

Prenumerera på Ledningsgruppsbloggen