Vad SNaK:ar du om?

Kategori: 
Svenska

Minns ni mitt blogginlägg från förra veckan? Bland alla månaderna fanns en mystisk oktoberbild:SNaK-träff i Uppsala, Atrist's Conception

 

Vad handlade den om egentligen? Trodde jag att solen skulle bli en bock? Att Uthgård skulle flytta närmare stan? Att domkyrkan skulle bli en katt? Nejdå, vi tar det från början.

Sedan åtminstone 20 år har UTN varit en del av Reftec-samarbetet (Referensgrupp Teknis Chalmers). Samarbetet fungerar så att ett par av de större teknologkårerna i Sverige skickar sina heltidare till konferenser ett par gånger per termin för att diskutera med liknande heltidare. Själv ingår jag i grupen RUBIK, som samlar utbildningsansvariga och internationellt ansvariga (jag är egentligen den enda av den sistnämnda typen). Den här typen av samarbeten är väldigt värdefulla för en kår av flera skäl. Dels ger de en inblick i hur saker och ting sköts vid andra högskolor och vilka misstag man har begått där, dels gör de att man har ett naturligt forum att ställa frågor om aktuella händelser, och dels så är det skönt att få prata av sig med folk som gör samma sak som man gör själv.

Men det finns ett problem. RUBIK, som visserligen är ett prima forum för samordning och diskussion om tekniska utbildningar och allmän utbildningspolitik, handlar nästan uteslutande om högskole- och civilingenjörsprogram. Jag arbetar nästan uteslutande med naturvetenskapliga kandidat- och masterprogram. En del kan säkert få för sig att skillnaden är liten, vi går ju liknande kurser och söker ungefär samma jobb och så vidare, men i själva verket är klyftan milsvid. Om man vill göra en liten förenkling så kan man förklara det såhär: Det som skulle göra en ingenjörsutbildning riktigt bra är precis samma saker som skulle göra en naturvetenskaplig dito usel och det som verkligen skulle lyfta en naturvetenskaplig utbildning är precis samma saker som skulle sänka en ingenjörsutbildning. Det finns förstås mycket som är gemensamt, men det är ändå en ganska träffande beskrivning.

Hur är det då med naturvetarna? Jo, det har funnits liknande (till och med mycket ambitiösare) samarbeten förut. Någon minns säkert mitt gamla blogginlägg om SENS-pärmen från sent 90-tal. Den och ett par vittnesbörder i UTN:s tidiga verksamhetsberättelser är allt som finns kvar från den föreningen. Den lades ner ett par år efter att UTN bildades eftersom det var svårt för medlemsorganisationerna att driva verksamheten vidare. Bland annat brottades föreningen med stora ekonomiska bekymmer.

För att återkoppla till oktoberbilden så är den min föreställning om hur det skulle bli om vi provade på något liknande igen. Det har sedan ett par månader funnits väldigt konkreta planer på att något liknande ska startas upp på nytt, men då i en mindre konstellation av mer heltidare och med mer anspråkslösa mål. Det har tidigare hållits ett par telekonferenser (en i juni och en i augusti) och jag har försökt att ta mig till mina kollegor i landet när jag har varit på genomresa. Resultatet blev en liten konferens här på Uthgård den 13:e och 14:e oktober med gäster från Göteborg, Lund och Stockholm.

På dagordningen stod dels presentationer av kårerna och universiteten och ett par utvalda ämnen som arbetslivsmässor och arbetslivsanknytning. Utan att lova för mycket så vill jag ändå påstå att det finns god potential för (än så länge hemlig) medlemsnytta av stora mått.

Nästa möte är i Lund i mars, så då får min efterträdare åka, men fram tills dess har jag ett par resor inplanerade som låter mig göra avstickare till N-kårerna, och så ska vi hålla telekonferenser förstås.

Det var alltså det bilden handlade om. Det var inget om en extra forsränning i oktober eller mystiska kattförvandlingar. Det var bara SNaK.