Det är standar(d)

Kategori: 
Svenska

Idag fick vi besök på kåren! Det brukar vi visserligen få, studenter kommer ju till cafét varje dag för att handla lunch och fika. Det speciella med dagens besök var att hon som besökte oss heter Victoria och är textilkonstnär. Det är hon som har fått i uppdrag att sy kårens ny standar, och hon var förbi idag för att prata lite om hur vi borde sy det och vilket material som ska användas.

En del av er är kanske inte bevandrade i standarkretsar och undrar vad i hela friden en standar är. En standar är en typ av flagga som sitter på en horisontell flaggstång som sedan bärs på en bärstång. Den skiljer sig från en fana genom den horisontella upphängningen. Kårens nuvarande standar är en hemsydd historia som det ryktas att en gammal balkommitté sytt (gamlingar som läser det här får gärna bekräfta eller dementera nedan).

UTN:s nuvarande standar

I den traditionstyngda akademiska världen är det av högsta vikt att inneha en standar att visa upp vid högtidliga tillfällen (så som doktorpromoveringar och baler). Båda våra kårkompisar Farmacevtiska studentkåren och Uppsala studentkår innehar sådana, och vi vill såklart inte vara sämre. Även nationerna har fanor, och dessa paraderas runt vid diverse passande tillfällen.

Nu är du såklart sugen på att själv inhandla ett standar, kanske med din släkts namn på. Tyvärr måste jag informera om att ett standar kostar väldigt mycket att köpa, framförallt på grund av de många arbetstimmarna det tar att sy det. Det är rent ohyggliga summor, över 50 000 kronor, och man kan ursäktas ifall man tycker att det finns viktigare saker att prioritera.

Samtidigt är det en del av charmen med studentlivet i Uppsala: traditionerna och arvet efter hundratals år med studentliv som fortlever. Det är oersättligt, och kanske värt att lägga rejält med pengar på ett snyggt standar.