Studiebevakare med julskiveansvar

Kategori: 
Svenska

Hej Bloggen,

Även om inte alla våra medlemmar firar jul, så är det nog ingen underdrift att påstå att mången medlem och studiebevakare längtar efter den där perfekta julstämningen. Vi har förstås alla våra egna uppfattningar om vad julen egentligen är och hur man bäst pyntar och fixar, men som i så många andra frågor så finns det tråkmånsar som tror att de vet bäst och som har fräckheten att berätta hur saker ligger till för den kunskapstörstande allmänheten. Jag är just en sådan person. Och eftersom det är mitt i december och mitt i adventsfikatid så tänkte jag att jag skulle dela med mig till vilsna adventsfirare som saknar en riktning i julfirandet.

Min besatthet är julskivorna. Jag har en rätt så strikt syn på det här med julmusik som visserligen kan kokas ner till vissa enkla principer, men som i slutändan helt och hållet bestäms av mitt godtycke. Enligt den Wennströmska ultrakonservativa doktrinen måste julmusik uppfylla ett par kriterier.

Innehållskriteriet: Godkänd julmusik ska innehålla bibliska temata.

Lasse Stefanz-kriteriet: Godkänd julmusik får inte framföras av dansband, Carola, E-type, Johnny Cash eller andra framstående popmusikpersonligheter.

Jazz-kriteriet: Jazz är inte godkänd julmusik.

Ljudbildskriteriet: Godkänd julmusik framförs av: en kör, på orgel eller med orkesterackompangemang.

Vulgaritetsprincipen: Julmusik får inte framföras på engelska och julmusik som ursprungligen skrevs på engelska ska endast spelas i särskilt ömmande fall. Julmusik som ursprungligen skrevs på svenska men som framförs på engelska kränker den andliga odlingens intressen (se upphovsrättslagen och tryckfrihetsförordningen).

Stämningskriteriet: Sann julmusik anspelar på kontrasten mellan den mörka kyliga Norden i sin enslighet och mystiska händelser i en drömsk fjärran fornmedelhavsvärld.

Vän av god ordning undrar förstås om jag alls kan hitta en julskiva som håller för så hård granskning och om det inte blir lite väl enformigt. Lyckligtvis finns flera svenska kvalitetsjulskivor med de rätta egenskaperna, fast man kan få hoppas över något spår här och där. En att rekommendera är Orphei drängars skiva Christmas music från 1991 som kombinerar den där rätta julkänslan med en lagom dos Uppsala-anknytning och en och annan fransk- tysk- och spanskspråkig julpsalm.

Nu har jag ju förstått att vissa (det vill säga nästan alla andra i vår ålder) har ett helt annat sätt att se på julmusik så jag får hålla den för mig själv i vanliga fall, men oavsett om ni delar min syn på det här med julmusik så önskar jag er förstås en riktigt god jul.