Allmänt

Å juletid, å julefrid

Kategori: 

Hörde en fågel viska att studiebevakarenheten är lite som Uthgård's tre vise män. Fast de är fyra och en halv. Varav två kvinnor. Men ändå, juletiderna är här! Och med juletider kommer även tenta-p vilket syns tydligt på att Uthgård är nästintill tomt, förutom ledningsgruppen som fortfarande sitter på kontoret. Idag körde vi secret santa, en lek där alla i ledningsgruppen fick en varsin "hemlig kompis" som man skulle köpa en julklapp till. Det blev allt ifrån te, hudkrämer och leksakshelikoptrar inslagna i vackra, och mindre vackra, skapelser av silvertejp. Ledningsgruppen sitter på kontoret tills den 21 december, då vi går på julledighet. Vi återkommer den 9 januari, och då med fyra nya kollegor! Tills dess får ni nöja er med en bild på mig och Adrian när vi är julfina. 

Ps. Håll utkik i din mailkorg efter UTN:s jukort som skickas nu i dagarna! D.s

Känn historiens vingslag

Kategori: 

Hej kära läsare!

Den här bloggen ser ju inte så mycket aktivitet nuförtiden, men tro inte att det betyder att kontoret slutat arbeta för det. De senaste månaderna har varit hektiska; eventveckor, Utnarm, pubar, diskussionkvällar, och mycket mer.

Mitt i den hektiska vardagen för man inte glömma att fira när något historiskt händer. I torsdags var just en sådan dag, för första gången samlas alla åtta studentkårer i Uppsala för att diskutera gemensam frågor. Platsen för detta möte var Trellipsen på Uthgård, så nästa gång du har möte där bör du ta en minut och insupa historiens vindar.

Kårsamverkan i samverkan

Tidigare på mötet hade Uppsala universitets rektor Eva Åkesson besökt Uthgård, och pratat med oss studenter om vad vi jobbar med och vad vi tycker är viktigt. Det är väldigt roligt att rektor tar sig tiden att möte oss studenter, det är viktigt för oss och för universitetet som helhet.

Med vänliga hälsningar,
Daniel

Studiebevakare med julskiveansvar

Kategori: 

Hej Bloggen,

Även om inte alla våra medlemmar firar jul, så är det nog ingen underdrift att påstå att mången medlem och studiebevakare längtar efter den där perfekta julstämningen. Vi har förstås alla våra egna uppfattningar om vad julen egentligen är och hur man bäst pyntar och fixar, men som i så många andra frågor så finns det tråkmånsar som tror att de vet bäst och som har fräckheten att berätta hur saker ligger till för den kunskapstörstande allmänheten. Jag är just en sådan person. Och eftersom det är mitt i december och mitt i adventsfikatid så tänkte jag att jag skulle dela med mig till vilsna adventsfirare som saknar en riktning i julfirandet.

Min besatthet är julskivorna. Jag har en rätt så strikt syn på det här med julmusik som visserligen kan kokas ner till vissa enkla principer, men som i slutändan helt och hållet bestäms av mitt godtycke. Enligt den Wennströmska ultrakonservativa doktrinen måste julmusik uppfylla ett par kriterier.

Innehållskriteriet: Godkänd julmusik ska innehålla bibliska temata.

Lasse Stefanz-kriteriet: Godkänd julmusik får inte framföras av dansband, Carola, E-type, Johnny Cash eller andra framstående popmusikpersonligheter.

Jazz-kriteriet: Jazz är inte godkänd julmusik.

Ljudbildskriteriet: Godkänd julmusik framförs av: en kör, på orgel eller med orkesterackompangemang.

Vulgaritetsprincipen: Julmusik får inte framföras på engelska och julmusik som ursprungligen skrevs på engelska ska endast spelas i särskilt ömmande fall. Julmusik som ursprungligen skrevs på svenska men som framförs på engelska kränker den andliga odlingens intressen (se upphovsrättslagen och tryckfrihetsförordningen).

Stämningskriteriet: Sann julmusik anspelar på kontrasten mellan den mörka kyliga Norden i sin enslighet och mystiska händelser i en drömsk fjärran fornmedelhavsvärld.

Vän av god ordning undrar förstås om jag alls kan hitta en julskiva som håller för så hård granskning och om det inte blir lite väl enformigt. Lyckligtvis finns flera svenska kvalitetsjulskivor med de rätta egenskaperna, fast man kan få hoppas över något spår här och där. En att rekommendera är Orphei drängars skiva Christmas music från 1991 som kombinerar den där rätta julkänslan med en lagom dos Uppsala-anknytning och en och annan fransk- tysk- och spanskspråkig julpsalm.

Nu har jag ju förstått att vissa (det vill säga nästan alla andra i vår ålder) har ett helt annat sätt att se på julmusik så jag får hålla den för mig själv i vanliga fall, men oavsett om ni delar min syn på det här med julmusik så önskar jag er förstås en riktigt god jul.

Vad man gör som styrelseledamot!

Kategori: 

Hej!
Malin från styrelsen här, jag tänkte att jag skulle gästblogga lite om vad man gör som styrelseledamot!
Ibland är det inte så stor skillnad på att vara styrelseledamot och på att vara en del av ledningsgruppen. Ett sådant ibland uppstod här om veckan när vi skulle stå och representera kåren på Utnarm!
Jag och ordf-Rozbe stod på eftermiddagens pass och informerade, delade ut klistermärken och inte minst, delade ut priser i form av termosar och matlådor till studenter som tävlade i vårt para ihop rätt färg, arrangemang och bilder!
Här är några bilder på Receptionen där Café-Ludde volontärade och på vår monter där Astrid och Ylva, talman och vice talman är på besök.
Hoppas ni har det bra och att ni dricker mycket med te under massor med filtar nu när det börjar bli kallt!

Borta bra..

Kategori: 

Nästa vecka kommer jag att vara borta från kontoret och istället spendera en vecka på semester! Det är mycket småfix inför att vara borta från kontoret en vecka; maila olika personer inom universitetet om att jag kommer missa några möten, ställa in ett automatiskt svar på eposten, städa bordet, tillse så någon vattnar Great Junior och så vidare.

På kårhuset är det en stor rörelse bland folk, vilket kan resultera i att saker ibland mysiskt rör på sig. Nu senast har min musmatta med det periodiska systemet fått ben och smygit iväg (efterlyses!). Får se om det är något mer som har fått ben under semestern, eller kanske har min älskade musmatta kommit tillbaka, vem vet. Medan jag är bort får ni passa på att skicka in synpunkter kring Ångström etapp 4, där deadlinen har förlängts till den 24 november. Dokumentet återfinns fortfarande i dokumentarkivet -> studiebevakning -> Ångström 4, och synpunkter kan skickas in här: http://tinyurl.com/kommentarer-systemhandling

Jag och Great Junior checkar ut för veckan.

 

 

Hösten är kommen

Kategori: 

Höst. Åh kära höst. Du äro min tröst. Eller, bara en - löst.

Okej, det där med rimning är inte min grej, men trots det finns det en sak jag kan konstatera. Hösten är kommen. Ett tydligt tecken på det är självklart alla löv på marken, alla studenter som hackar tänder när de cyklar utan handskar och föreläsningssalar som är för varma eller för kalla. Utöver dessa finns det två tydliga tecken på kåren som visar på höstens starka anda - Utnarm och Halloween fika!

Idag drog kårens karriärsmässa Utnarm igång och kommer att hålla på i två veckor med event och slutligen en karriärsmässa. Kolla in deras hemsida för att se allt spännande som de sysslar med!

Utöver det har kårens caféansvarig och cafégrupp fixat en halloween fika-vecka! Och självklart har de pyntat Uthgård med vackra pumpor. Så kom förbi Uthgård och Cafét för extra mumsiga/läskig fika. Passa på att komma förbi kontoret (en våning upp!) och träffa studiebevakarna! Vi söker fortfarande två heltidsarvoderade studiebevakare, så nu har du din chans att spana vad de håller på med och ställa alla dina frågor. En once of a lifetime oppertunity!

Det är standar(d)

Kategori: 

Idag fick vi besök på kåren! Det brukar vi visserligen få, studenter kommer ju till cafét varje dag för att handla lunch och fika. Det speciella med dagens besök var att hon som besökte oss heter Victoria och är textilkonstnär. Det är hon som har fått i uppdrag att sy kårens ny standar, och hon var förbi idag för att prata lite om hur vi borde sy det och vilket material som ska användas.

En del av er är kanske inte bevandrade i standarkretsar och undrar vad i hela friden en standar är. En standar är en typ av flagga som sitter på en horisontell flaggstång som sedan bärs på en bärstång. Den skiljer sig från en fana genom den horisontella upphängningen. Kårens nuvarande standar är en hemsydd historia som det ryktas att en gammal balkommitté sytt (gamlingar som läser det här får gärna bekräfta eller dementera nedan).

UTN:s nuvarande standar

I den traditionstyngda akademiska världen är det av högsta vikt att inneha en standar att visa upp vid högtidliga tillfällen (så som doktorpromoveringar och baler). Båda våra kårkompisar Farmacevtiska studentkåren och Uppsala studentkår innehar sådana, och vi vill såklart inte vara sämre. Även nationerna har fanor, och dessa paraderas runt vid diverse passande tillfällen.

Nu är du såklart sugen på att själv inhandla ett standar, kanske med din släkts namn på. Tyvärr måste jag informera om att ett standar kostar väldigt mycket att köpa, framförallt på grund av de många arbetstimmarna det tar att sy det. Det är rent ohyggliga summor, över 50 000 kronor, och man kan ursäktas ifall man tycker att det finns viktigare saker att prioritera.

Samtidigt är det en del av charmen med studentlivet i Uppsala: traditionerna och arvet efter hundratals år med studentliv som fortlever. Det är oersättligt, och kanske värt att lägga rejält med pengar på ett snyggt standar.

Studiebevakare, ett Tufft Jåb

Kategori: 

Hej igen,

De av er hemma i stugorna som funderade på att söka någon av ämbetena i förra veckan undrar säkert vem det var som löpte linan ut och sökte. Enligt vad UTB-N har erfarit från källor inom självaste kårledningen är svaret att ingen har sökt. Ja ni hörde rätt: Ingen har sökt till någon av studiebevakarposterna och inte heller till ett par andra ämbeten.

Ur min horisont låter det lite märkligt att ingen på hela TekNat-fakulteten skulle vara det minsta intresserad av att söka till studiebevakare. Inte nog med att det är ett kul jobb där man får träffa massvis med nya människor, får resa och får lära sig om allt från Rayleigh-spridning till hur universitetet fungerar på hög och låg nivå. Man får vara med när alla viktiga beslut fattas, får höra det allra senaste högskoleskvallret (det är väldigt mycket skvaller på en kår). Dessutom får man hjälpa universitetet att förbättra utbildningen för TekNats studenter, fika i mängder och en juste rad på CV:t.

Det kan med andra ord inte rimligen vara så att ingen är intresserad. Vad är det då som gör att folk inte söker. Handlar det om att man är rädd för att inte klara av jobbet? Tänk om man inte har tillräcklig erfarenhet, och så står man där med byxorna nere och 4000 medlemmar som hellre hade sett ett tomt skrivbord?

Sanningen är att de flesta som söker till ledningsgruppen har ganska begränsad erfarenhet, men att det brukar fungera bra ändå. Jag hade till exempel aldrig haft ett jobb innan, och många har aldrig varit studentrepresentanter. Det visar sig att 10 miljoner svenskar inte kan ha fel: Det är inte så svårt att sköta ett jobb oavsett om man kör sopbil, är professor eller studiebevakar på UTN.

Med andra ord. Sök Adams eller mitt jobb. Det blir kul.

There's lots of fun in KM

Kategori: 

Tjo!

Jag börjar mitt blogginlägg likadant som mina kollegor som också snart går av, WOW va sjukt att det redan har fått ett helt år sen jag sökte posten som Klubbmästare!

Jag har sällan varit så målinriktad som när jag sökte Klubbmästare och jag har inte ångrat att jag gjorde det en enda sekund. Inte när jag glömt att köpa in Breznak, inte när mina exceldokument vägrar att samarbeta, nej inte ens när det uppstod en läcka i spritförrådet som orsakade fuktskador i hela trellipsen samt spritförrådet. Allt det som har varit jobbigt under året har tusenfalt vägts upp av det som har varit ojobbigt!

Det som har förvånat mig mest med min post är hur mycket ekonomi jag har fått lära mig. Jag som inte ens har klarat av min företagsekonomikurs än har nu lärt mig både hur kontofördelning fungerar och vikten av att aldrig glömma momsen!

Jag har även fått lära mig att använda det för alla kända verktyget excel på gott och ont. Jag vill tro att kampen med excel har gjort att jag kommer ut på andra sidan som en bättre människa men vägen dit har varit tung och frustrerande. ”Men vafan hände nu, hur är det ens möjligt?!” är nog en av de vanligaste uttrycken jag använt mig av det här året, alla i samband med inventering av alkohollagret som, tro det eller ej, görs i excel!

För att gå ifrån det som kanske inte varit bara roligt utan mest utmanande så vill jag nu berätta för er om min tid med Klubbverket. Klubbverket är arbetsgruppen som hjälper mig att driva Uthgårds festverksamhet. Klubbverket är också en ständig källa av energi och det bästa stödet man någonsin kan önska sig.

Förutom att jobba med Klubbverket har jag haft massa kontakt med engagerade i sektioner och kommittéer i olika sammanhang. Det känns som att jag vet ungefär vilka alla i hela världen(medlemmar av UTN) är, vilket är mycket praktiskt eftersom att man alltid har någon man kan hänga med om ens ordinarie kompisar inte riktigt har tid för en.

Att vara Klubbmästare är något av det roligaste jag någonsin gjort och jag avundas verkligen den som kommer ta över efter mig som istället för mina två månader har ett helt år av häng med klubbverket, ledningsgruppen och alla andra fantastiska studenter framför sig.  

KM out!

 

 

 

.....nämen hej där, jag såg dig inte!

Kategori: 

Jag börjar få slut på inspiration till bloggtitlar snart.

Det känns ju helt sjukt, men nu har snart ett år gått sedan jag senast satt och skrev en ansökan om att bli kårens studiebevakare med arbetslivsansvar. Jag ska inte säga att det känns som att jag blev tillsatt igår, det är alldeles för klyschigt, men kanske som förra veckan ungefär. Och nu är det snart dags för mig att stiga av och förhoppningsvis få dig som läser det här som efterträdare!

Att vara studiebevakare var något helt annat än vad jag hade väntat mig. När jag började visste jag egentligen inte alls vad arbetet innebar, och om du frågar mig idag så kommer antagligen svaret vara att jag fortfarande inte riktigt vet vad jag gör på dagarna. Anledningen till det är att nästan varje dag är unik och man gör aldrig riktigt samma sak två dagar i rad, och det är därför svårt att förklara vad en studiebevakare faktiskt gör. Periodvis sitter man i många möten med universitetet och bestämmer saker om kursinnehåll, studenträttigheter, arbetsformer, och allt möjligt. Periodvis så sitter man dag in och dag ut och svarar på mail och läser möteshandlingar och remisser (med tillhörande kafferaster såklart, gärna frekventa). Och ibland gör man något helt annat, som att sälja kaffe i caféet när caféansvarig tar ut bullar ur ugnen eller hjälpa Baskå resa tält utanför Ångström hus 8. Och det är för mig ett av kännetecknena på ett riktigt bra jobb, att det är varierande och aldrig blir monotont.

En av de roligaste sakerna jag har fått göra är att resa runt i Sverige väldigt mycket, ofta med min kära vän Caroline som gör varje resa till ett äventyr. Jag har fått vänner från hela Sverige och har lärt mig väldigt mycket jag aldrig visste om de olika teknologkårerna i Stockholm, Göteborg, Luleå osv. Visste du t.ex. att Chalmers studentkår äger två kårhus, och det finns både bastu och pool i båda?

Min post har speciellt ansvar för arbetslivsanknytningen inom våra utbildningar. Den kan man uppnå på flera olika sätt, men mina två favoritsätt är via företagskontakt och alumnkontakt. Vissa av mina resor har varit till de andra kårernas arbetsmarknadsmässor där jag har haft möjlighet att gå runt till olika företagsrepresentanter för att försöka få upp dem till Uppsala, och det är alltid kul. Sedan har vi inom kåren en hel mängd roliga alumner som bara sitter och väntar på att få sprida sin insamlade kunskap om livet efter studierna till oss studenter.

Jag ska inte bli för långdragen, så för att avrunda vill jag nämna att det som har varit absolut roligast och som har förgyllt min tid som del av ledningsgruppen är helt klart mina arbetskamrater. Jag har haft en sådan enorm tur i och med att jag har fått jobba med så kompetenta, roliga, intelligenta och allmänt trevliga människor, både innan och efter sommaren då vi fick nya kollegor på kontoret. Så ett snabbt tack till mina kontorskamrater, ni har gjort det värt att komma till kontoret varje dag! Och vilken tur för dig som läser detta att majoriteten av dem kommer sitta kvar! Hur kan man inte vilja ha arbetskompisar som de jag har haft? Sök min post nu och fråga mig frågor sen!

Ingen dag är sig lik med sådana här jobbkompisar 

Ingen dag är sig lik med sådana här fantastiska jobbkompisar

Om du blir ensam på kontoret så finns det alltid en lösning

Och om du mot förmodan skulle få tråkigt kan du alltid
printa ut söta memes och klistra upp på toaletten 1 april

 

Sidor

Prenumerera på RSS - Allmänt