Arbetsliv

Sök mina kollegors jåb

Kategori: 

Igår var det ingen vanlig dag, för det var Utnarm! Mässan var, som alltid, väldigt välbesökt och trevlig att hänga på. Jag stog med Vice-Daniel i UTN:s monter och spelade UTN spelet samt promotade två poster som studiebevakare, som för närvarande är sökbara; Arbetslivsansvar och utbildningsansvar för naturvetenskap och internationalisering. Som Utb-N-Adrian så fint säger; Sök mitt jåb. Intresserad av att läsa mer om vad det innebär att vara studiebevakare eller vad studiebevakning egentligen är? Klicka runt på hemsidan, exempel på gottigheter att läsa finns under fliken studiebevakning eller i dokumentarkivet. Tänk på att arbeta på kåren är ett lika "riktigt jobb" som att arbeta på någon av de företag som stod på Utnarm! Det innebär att arbeta för kåren inte bara är en otroligt rolig upplevelse, utan också en superb merit på ditt CV.

Langar en bild på Vice-Vice-Baby från Utnarm i kårens monter. Lägg märke till de färgglada lapparna på bordet, de representerar kårens olika arrangemang och var en del av UTN spelet som Info-Lucas skapade. Spelet gick ut på att koppla samman färgerna som kårens arrangemang har med rätt arrangemang, och slutligen placera bilder från respektive arrangemang. Superkul och uppskattat!

 

Lugnet före stormen

Kategori: 

Under tenta-p känns det som att hela kåren legat i ide och bara väntat på att våren ska komma så verksamheten kan köra igång igen. Ungefär en vecka innan perioden så är Uthgård som en stor fritidsgård, överallt sitter det studenter och svettar i sig så mycket kunskap det kan. Sen när tentaperioden kör igång så slukar tentalokalerna fler och fler studenter varje dag tills det äntligen är fredag och jag till min förvåning är först till Uthgård även fast jag skrivit tenta samma morgon. 

I mitt fall blev denna tenta-p bara lugnet före stormen, för nu slog veckan ner med dunder och brak! Under gårdagen hade jag och Adrian Utbildningsutskott för andra gången den här terminen. Utbildningsutskottet är en samling av alla studierådordförande/utbildningsansvariga på alla våra sektionsföreningar där vi samlas och delar erfarenheter och skvallrar om aktuella frågor gällande utbildning på kåren och sektionerna. Vi pratade bland annat om den nya kursplanen för Envariabelanalys, den omtalade rektorsprocessen och Studenternas arbetsvillkor som håller på att revideras av universitetet. Vill du veta med om vad kårens olika utskott pratar om så lägger vi upp alla protokoll på hemsidan under Studiebevakning->Dokument->Utskottsprotokoll.

Imorgon och på tordag så är jag och Adrian på äventyr i Stockholm för att hänga på KTH med de andra utbildningsbevakarna i vårt Reftec-samarbete. Reftec är alltså det samarbetsorgan mellan de 7 största Teknolog- och naturvetarkårerna i Sverige, och där är vi med. Det finns en jättefin wiki-sida att läsa om man tycker det är kul. Samarbetet är uppdelat i arbetsgrupper med skojiga namn, bland annat heter gruppen med att kårordföranden för KORK, en korkad grupp för inbördes beundran. Skämt åsido. Våran arbetsgrupp RUBIK skall alltså träffas och prata lite frågor där vi kan dela erfarenheter, till exempel anonyma tentor, diciplinärenden och hur kårerna jobbar med de 7 diskrimineringsgrunderna.

Det är alltså mycket som händer, men det är det som jag älskar med mitt jobb! Jag har roligare för varje dag som går, och att få göra det jag gör tillsammans med massa andra engagerade studenter, både internt och externt, gör allting till ett riktigt drömjobb!

Hallåå

Kategori: 

Om ledningsgruppen hade haft civilstatusar hade min den här veckan sagt ungefär "Hallåå?". I slutet av förra veckan åkte min vapendragare Adam på semester så nu istället för att se in i hans vackra ögon över datorskärmarna ser jag bara lite gamla affischer på väggen bakom hans stol. Sen har Lucas passat på att salta i mina sår genom att mura in mig i en hög av "Medlemsuppdatera-bordslappar", vilket gör att jag inte sett röken av varken Caroline eller Felicia på hela veckan. Jag hoppas dom har det bra där på andra sidan. Som hämnd sitter jag nu borta på Ångström och styr musiken på kontoret via min mobil, jag hoppas de gillar Carola.

 

 

Stresshantering

Kategori: 

Förra veckan tog jag en liten mini-semester på Gotland från torsdag till söndag. Det var underbart att få ta det lite ledigt, och fint väder hade vi också! Men med det kommer också att jobb-mailen har helt kaukat ur när jag nu satte mig vid skrivbordet på morgonen, vilket både är kul och stressande. Jag har många sätt att hantera stress, då jag generellt är en person som tar på mig lite mer än vad jag klarar av så har jag blivit duktigt på att veta hur jag ska lägga upp mitt arbete för att hinna med allting utan att springa in i den där fruktade väggen. Här är några metoder jag använder på jobbet:

1. Att-göra-listor! 

Denna är min absoluta favorit! Att få ner allting från huvudet pch ned på papper gör jättemycket för att minska stressen. När allting ligger i huvudet så kan livet ibland kännas lite oöverkomligt och du blir snarare handlingssvag än handlingskraftig, men delar du upp allt du ska göra i punkter så blir varje del mycket lättare att jobba sig igenom, steg för steg. Jag skriver ned allt i mina listor, även privata saker som till exempel; Boka tvättid, sätta upp tavlor hemma eller köpa alvedon. Prova själv så kommer du säkert upptäcka att du får saker gjorda snabbare, och man får också ge sig själv en liten klapp på axeln när man betat av en sak på listan. Jag använder mig av digitala post-it lappar som ligger på datorns skrivbord eller i telefonen, hett tips! 

2. Kategorisera och färgmarkera mailen

Eftersom jag får så mycket mail på jobbet, och alla inte hänger ihop med varandra så delar jag in alla mail jag får i olika kategorier som är fint färgmarkerade. Detta underlättar väldigt mycket när jag letar efter ett mail eller vill hitta allting som ligger i samma kategori. Så till exempel, får jag ett mail från min styrelsekontakt Malin, så lägger jag det under kategorin "Styrelsen", får jag ett mail från Adrian(Utb-n) som handlar om studieråd så lägger jag det under kategorierna "Ledningsgruppen" och "Sektioner". Det blir också väldigt trevligt i mailinkorgen som sprakar av fina färger!

3. Skilj på arbete och privatliv

Detta blir svårare när man studerar eftersom studierna finns i bakhuvudet hela tiden. Man kan alltid plugga lite mer till en tenta eller lägga lite mer tid på den där labbrapporten. Men det är viktigt att prioritera sig själv och inse att man kan ha ett liv utanför skolbänken. Man kan till exempel se till att laga ordentliga måltider, träna, vara med vänner, ägna tid åt en hobby eller någonting annat som gör att du kan varva ner och samla kraft. Jag till exempel gillar att ta långpromenader och lyssna på böcker, pyssla och öva på mitt pianospelande. Det viktigaste är att du göra någonting som får dig att glömma bort alla måsten för ett tag.

Detta är bara några saker man kan göra för att minska stressen, hur gör ni för att varva ned?

/ Matilda

Finbesök i Uppsala

Kategori: 

Hej! Matilda heter jag och är ny studiebevakare med utbildningsansvar för teknik på UTN. Ifall någon är förvirrad heter studiebevakare med studiesocialt ansvar också Matilda, och eftersom de andra studiebevakarna heter Adrian och Adam så tänkte jag nästa möte droppa idén om att skapa en pop-grupp som heter AMMA, vad tror ni?

I början av veckan hade vi finbesök här i Uppsala i samband med vårt samarbete som heter Reftec. Reftec är alltså ett samarbetsorgan mellan de 7 största teknolog- och naturvetarkårerna i Sverige. Idag består Reftec av oss, Chalmers studentkår, Tekniska högskolans studentkår, Teknologkåren i Lund, Linköpings Teknologers Studentkår, Teknologkåren i Luleå och Umeå naturvetar & teknologkår. De som var på besök i veckan var de som sitter med i samma arbetsgrupp som jag och Adrian, som heter RUBIK. Rubik består ungefär av alla studiebevakare med utbildningsansvar på alla kårer, sen har alla lite olika titlar, men arbetet är likvärdigt. Vi är ungefär 15 personer som sitter och delar erfarenheter och diskuterar nationella frågor som rör oss alla. Arbetet med Reftec är väldigt givande, det är alltid kul att få ta del av andras arbete eftersom vi då får idéer till vår egen verksamhet. Visste ni till exempel att vissa kårer har flera veckor ägnade på endast studiebevakande aktiviteter? När vi känner oss klara med att diskutera jobb så hittar vi på annat roligt, till exempel äter mastodontluncher på Rullan, stiftar en ny institution i mystronik eller har romantiska kvällar på Palermo som främst består av kollektivt tindrande. 

Nästa träff ska vi till Stockholm och det är Tekniska högskolans studentkår som ska underhålla oss i två dagar, jag förväntar mig stordåd!

 

Tacohej

På Utnarm-invigning

Kategori: 

Igår var det invigning av Utnarm och självklart var vi i ledninggruppen där tillsammans med styrelsen och representerade lite. Utnarm-kommittén delade ut goodiebags, hade små tävlingar och delade ut jättegod tårta och (alkoholfritt) bubbel. Vi från LG och styrelsen stod och delade ut UTN-klistermärken för nationskorten så att alla medlemmar smidigt kan visa att de är medlemmar (något som var nödvändigt om man skulle få en goodiebag). Jag måste själv säga att det var en bra goodiebag som man fick, den innehöll bland annat lågenergilampor, tandborste och skrivblock.


En ganska så suddig Philippa (soc) och Lucas (styrelsen)

Kaffe för din åsikt

Kategori: 

Den här veckan är vi i ledningsgruppen ute med Kaffe för din åsikt på de olika campusen. Idag var jag och Carro (arb) på Ångström för att byta studenters åsikt mot en kopp kaffe och imorgon är det istället EBC som ska besökas. Ämnet som det hanldar om den här månaden är arbetsliv och hur man kan koppla sin utbildning till arbetslivet. 

Till vår hjälp har vi våran kafferyggsäck för att kunna gå runt och servera kaffe. Den är supersmidig, förutom att det ibland händer att kaffet skvimpar över när man går vilket betyder att det rinner längs ryggen. Eftersom jag är en otrolig klantig person så läckte den såklart över idag vilket betyder att jag resten av dagen har gått runt med kaffefläckar. Det gör egentligen inte så mycket då det mesta döljs under min kofta, men det luktar väldigt mycket kaffe vilket gör att jag blir konstant kaffesugen. Så om ni ser någon skuttandes omkring uppe på kontoret så är det bara jag som druckit alldeles för mycket kaffe idag.

Efter att lunchen är slut så är det också dags att föra in alla åsikter som vi fått i datorn så att de kan sammanställas. Resultatet från Kaffe för din åsikt publiceras sen på UTN:s hemsida under nyheter om man är nyfiken på att se hur resultatet blev. Det blir ganska mycket åsikter (se bilden på dagens åsikter) som ska föras in under veckan och även om det tar tid att föra in dem så är det superkul att alla medlemmar vill dela med sig av sina åsikter.

 

Gästinlägg från TekNat-alumner

Kategori: 

Hej!
Mitt namn är Lisa Gerdin och 2014 blev jag, med mycket blandade känslor, färdig med mina studier.  Jag gick Energisystem och var väl i alla fall någorlunda klar över att jag ville börja jobba med elnät. Sagt och gjort, efter ett par månaders jobbsökarångest hade jag skrivit på ett kontrakt som kraftsystemanalytiker på Fortum Distribution. 

En dag när jag och min chef satt och lunchade nämnde han att det är så himla svårt att få studenterna intresserade av elkraft i allmänhet och eldistribution i synnerhet. Jag hade en helt annan bild med mig från skolan och tyckte att det var många som ville ha jobb i branschen. När vi hade ätit klart var det bestämt att jag skulle försöka kolla runt lite på Uppsala universitet om det fanns några som var intresserade av att åka på studiebesök till ett av våra ställverk. 

Efter att ha rådfrågat en kompis som jobbade på Uppsala teknolog- och naturvetarkår om hur jag skulle gå tillväga mailade jag kursansvarig på en av de elkraftskurser som jag själv hade läst. Det visade att det även fanns ett stort intresse för studiebesök även från universitets sida. Vi bokade in ett datum för besöket och stämde av innehållsmässigt när dagen närmade sig, mycket svårare än så var det inte! 

Schemat blev som så att jag och min chef skulle hålla ett gemensamt föredrag på förmiddagen, och sen en tur runt i anläggningen på eftermiddagen. I och med att jag själv hade känt mig osäker på vad ingenjörsrollen egentligen kan innebära ett år tidigare, fick studiebesöket även fyllas ut med lite konkreta exempel på vad en faktiskt gör om dagarna på jobbet. 

Det var riktigt kul att få vara med och lägga upp ett studiebesök precis så som en själv hade velat ha det som student! Att ta upp kontakten med sin före detta utbildning på det här sättet kan jag verkligen rekommendera. Det behöver inte vara så svårt och sen ger det en kick att komma ut och träffa intresserade studenter!

GK-sök och Fullständig anmälan

Kategori: 

Det är vad som händer just nu med Utnarm. Utnarmkå har denna vecka marknadsfört massor i och med söket av gruppkoordinatorer. Och bra har det gått! Vi har pratat med massor av TekNat-studenter och många verkar tycka Utnarm är en bra grej, vilket är jätteroligt. 

Söket stängde i onsdags kväll, så nu sitter vi och intervjuar för fullt. 

Samtidigt som GK-söket är den fullständiga anmälan för företag. Det är här utställarna fyller i info om sig själva och vad de vill ha för olika tillval till mässan. Då FAn stänger idag sitter nu hela Utnarmkå och ringer de sista påminnelsesamtalen till företagen om att fylla i det lilla sista. 

Ni som ska på intervju har något att se fram emot, vi bjuder på kakor.

Kompetensguiden!

Kategori: 

Många kanske undrar jag vi på UTN egentligen gör under sommaren, så därför tänkte jag göra en liten uppdatering på vad jag pysslar med just nu.

Denna vecka har jag bland annat jobbat med något som heter Kompetensguiden. Det är en guide över vilka kompetenser studenterna på TekNat-fakulteten besitter när de tagit examen. Syftet med guiden är att göra det enklare för bland annat företag att se vilka program som är deras målgrupp i olika sammanhang, men även för att hjälpa studenter bli medvetna om vilka kompetenser de kommer få och därmed kunna marknadsföra sig lättare.

Just nu jobbar jag med att uppdatera all information, men jobbar även med att tillföra ett cirkeldiagram. Diagrammet kommer visa hur mycket man läser av olika ämnen på de olika programmen. Detta för att man enkelt ska kunna få en överblick över vilka kunskaper de olika utbildningarna ger!

Nedan är ett exempel på hur diagrammen är tänkt ska se ut!

Klicka här för att komma till kompetensguiden!

Tycker du kompetensguiden saknar något eller att informationen inte stämmer, hör av dig till arb [at] utn.se

Sidor

Prenumerera på RSS - Arbetsliv