Ordförande

Mycket nytt under taket

Kategori: 

Plötsligt verkar sommaren ha tackat för denna gång och en ny termin står lurandes bakom hörnet. Här på Uthgård har sommaren stundtals bjudit på ensamhet och bastuvärme, men även en del nytt. Den största nyheten du kommer mötas av är vårat nyslipade golv, kontrasten är som dag och natt. Jag har under denna process lärt mig att Uthgård har ett väldigt hårt ekgolv med fiskbensmönster, kommer ta varje chans jag får att briljera med min nya kunskap!! Ny termin innebär dessutom en delvis ny ledningsgrupp. Från och med i måndags har vi nya personer på posterna Informationsansvarig, Caféansvarig, Studiebevakare med studiesocialt ansvar och Studiebevakare med utbildningsansvar (teknik). 

Njut av sista veckorna innan terminsstart, så hoppas jag att vi ses om ett par veckor

/RozbeUthgårds golv: Före och efter

Sista dagen!

Kategori: 

Hej hörni!

Idag är min och vice-Carolines sista dag som ordförande och vice ordförande för kåren!

Det har varit ett fantastiskt roligt, spännande och utvecklande år. Inte trodde jag för ett år sedan att jag 356 dagar senare skulle vara så inne i kårens organisation, ha åsikter om nästan allt som rör kåren men jag trodde minst av allt att jag skulle vara så insnöad och tycka att det var så fantastiskt kul med universitetsbevakning och utbildningsutveckling! Det är rent utsagt skitkul att tycka till och bli lyssnad på av universitetet. Alla som sitter som studentrepresentanter och tycker till gör verkligen skillnad och det är så kul att se!

En sak som jag dock inte är ett dugg förvånad över men som gjort mitt jobb så mycket roligare är alla duktiga engagerade och studenter!
Ni har under ett år varje dag inspirerat och imponerat på mig, ni gör ett superjobb och ni är bäst helt enkelt! Inget hade varit vad det är utan er, det är tack vare er som kåren varje år snurrar på och blir lite bättre!

Tack också Uppsala universitet och alla fina anställda på TekNat som hjälper oss i det dagliga arbetet, som verkligen värnar om studenterna och som alltid svarar på frågor. Ni är verkligen guld värda och viktiga för UTN!

Sist men inte minst vill jag sammanfatta mailåret.
På ett år har jag skickat 4694 mail (i 2861 konversationer) och läst 14808 mail (i 6035  konversationer). Caroline har skickat 5367 mail (i 3139 konversationer) och läst 13475 mail (i 65236  konversationer). Vi har alltså tillsammans skickat 10061 och läst 28283 mail. Är inte det sjukt?!

Hoppas ni får en trevlig sommar, tack för oss och ett stort lycka till till det nya, grymma presidiet (Daniel och Rozbe) som kliver på imon!

STOR KRAM!

Att vara studentrepresentant

Kategori: 

Hej hörni!

Eftersom jag helt glömde min blogg-dag igår gör jag ett litet okynnesinlägg idag!

Jag vill sprida lite ljus på våra studentrepresentantuppdrag både på fakultets- och universitetscentral nivå som vi just nu söker folk till!
Att vara studentrepresentant är otroligt viktigt, det är vi studenter som vet bäst vad som är bra och mindre bra i våra utbildningar och i vår studiemiljö och det är också vi som därför måste säga vad vi tycker!
De flesta uppdrag har 2-3 möten per termin och tar därför inte allt för mycket tid. Det är inte allt för svårt och tar inte allt för lång tid att sätta sig in i. Man blir verkligen lyssnad på som student och vi måste ta vara på det!

Så gå in på register.utn.se och på karsamverkan.se , hitta en post som du tycker låter intressant och sök!

Nu är det sommar, typ!

Hej i sommarvärmen!

Så himla skönt att vädret slagit om och att det äntligen har blivit varmt och skönt!

Just nu händer det mycket saker!

Den 24 maj är det terminens sista fullmäktige. Styrelsen ska lägga en hel del propositioner och dessa skall förberedas på styrelsemötet på EBC idag.

Sen är det också en massa studentrepresentantposter utlysta just nu! Se till att gå in och söka och peppa andra intresserade att göra detsamma!

Förra veckan var jag på dekanmöte på campus Gotland. Där pratades det bland annat om nyckeltal från tidigare år, är universitetet påväg åt rätt håll?, dimensionering av forskarutbildning, oredlighet i forskning, IT-utredning och Gotlandsfrågor.
Här kommer en fin bild från Gotland!

Njut av solen, sök poster och börja tentaplugga, det är alla visa ord jag har att dela med mig av idag.

Kram på er!

Efterträdare och Forsfestival

Kategori: 

Hejhej!

Just nu händer det otroligt mycket på kåren och det syns även på området runt om Ångström!

Först och främst så har jag, vice ordförande Caroline, styrelsen, konsistorieledamoten, Technas presidium och internrevisorerna fått efterträdare!
Det är väldigt kul, spännande och det kommer nu blir en utmaning att överlämna allt man lärt sig under året. Det känns också konstigt att det var ett helt år sedan jag själv sökte och blev vald, tiden går fort när man har roligt!

Om ni inte sett det så finns det dock fortfarande poster vakanta, tyvärr. 2 styrelseledamöter har inte tillsatts och idag har dessutom 2 studiebevakarposter, den med studiesocialt ansvar och den med utbildningsansvar för de tekniska utbildningarna, vakantsatts. Vill du vara med och styra kåren nästa år eller vill du vara med och påverka till det bättre för studenterna på teknat – tveka inte på att höra av dig till mig på ordf [at] utn.se eller till bevakarna på soc [at] utn.se och utb [at] utn.se eller söka på register [at] utn.se !

Snart utlyses också en del ämbetsmannaposter samt studentrepresentanter på register.utn.se, se till att söka om du är intresserad!

 

Idag öppnar också Forsfestivalen på området bredvid Ångströmslaboratoriet! Alla är välkomna att besöka aktivitetsområdet för att umgås, äta god mat och upptäcka vilka aktiviteter som i år finns på området. Det är också alltid kul att gå runt och se hur flottarna växer fram under veckan.

Njut av vårsolen och peppa era kompisar både att gå på festivalen och att söka poster om det finns något som passar just för dem!

En studieresa till Tyskland och Schweiz

Kategori: 

Hej på er!

Jag tänkte berätta om min lilla tripp jag varit på under början av veckan!

I söndags åkte jag tillsammans med resten av rektors ledningsråd till Tyskland och Schweiz på studieresa. Resan har gått från Tübingen i södra Tyskland vidare till ETH Zürich i Zürich, till ett alumnevent på svenska ambassadens residens i BERN och till EPFL i Lausanne. Syftet med resan var att tillsammans med Tübingen diskutera gemensamma frågor och fördjupa samarbete och på de andra lärosätena göra studiebesök och se hur de jobbar med frågor som är aktuella på Uppsala universitet just nu. 

Det är intressant att se att i stort sett samma frågor diskuteras på de olika lärosätena och jag tycker att det är intressant att höra hur topprankade lärosäten med inriktning mot teknik och naturvetenskap resonerar runt olika frågeställningar. Vad är det som gör att dessa är så framgångsrika och vad är det som gör att de har framgångsrika studenter och som gör att de rekryterar duktiga forskare och duktiga internationella studenter?

Vad som också är intressant att se är hur andra lärosäten ser på studenter. Man inser ganska snabbt att vi i Sverige och i Uppsala får vara med och påverka i väldigt stor grad. Vi har lagstadgat i Sverige att studenter skall vara med i alla beredande och beslutande organ. När man jämför detta med de lärosäten vi besökt i veckan så märker man ganska snabbt att det är mycket mer representation och påverkan än vad andra studenter har. Dessa lärosäten påpekar att studenter får vara med och värdera kurserna medan vi ser det lite som en självklarhet här i Sverige. Vi som studenter borde verkligen ta vara på den här chansen att påverka vår utbildning och våra arbetsplatser. Vi måste också ta ansvar och se till att de åsikter vi får fram är kostruktiva och inte påhoppande eller kränkande så att vi får fortsätta att vara med och tycka!

Här kommer lite roliga bilder också!

Lunchrast för alla studenter på ETH i Zürich                                              En bild på mig och US ordförande Caisa i solen!

Utsidan av ETH, superfint hus!

Kram på er!

 

Ett besök på ABB

Kategori: 

Hej på er!

Jag hade tänkt att skriva ett litet inlägg om mitt besök på ABB i onsdags. Tyvärr postades det inte på torsdagen så det kommer upp idag istället!

Uppsala universitet och ABB har sedan 2015 ett avtalat samarbete vilket i allra störta grad gynnar studenter! 
Samarbetet rör exjobb, kandidatjobb, sommarjobb, gästföreläsningar och studiebesök för att nömna några saker. Visste ni att 18 studenter från Uppsala gjorde exjobb på ABB under 2015 och hela 60 sommarjobbade inom företaget samma år. Det är ganska många studenter!

I onsdags var det iallafall ett första uppföljningsmöte i Västerås och jag var medbjuden vilket var väldigt spännande. Efter mötet, som gick väldigt bra, hölls en middag på ABBs villa och därför kommer här ett klassiskt efterrättskort på tiramisu och cirtonsorbet.

Utöver detta har vi i veckan haft diskussionsträffar, både om arbetsordningen för sektioner och om synlighet för teknik som universitetet har en grupp för. Det var varit intressant att höra tankar och åsikter om detta!

Till sist vill jag också berätta att utlysningen av styrelseposterna förlängts på grund av att ingen sökt. Vill du vara med och styra denna fantastiska organisation och kår under nästa år så tycker jag inte att du ska tveka på att läsa beskrivningarna om posterna, läsa Matildas blogginlägg här ovan eller skicka en fråga till mig eller styrelsen [at] utn.se och självklart, tveka inte att söka!

Glad påsk på er alla, hoppas att ni får mycket gott godis (och inte choklad med crunch i)!

Ordförande på UTN - världens roligaste jobb!

Kategori: 

Hej på er!

Eftersom posten som ordförande utlystes i söndag så tyckte valberedningens ordförande, Emma, att ett blogginlägg med lite information skulle vara bra och jag håller verkligen med henne!

Jag kanske ska börja med att presentera mig: Jag heter Malin Eriksen och ska till hösten fortsätta plugga det sista året på Q – teknisk fysik med materialvetenskap men i år har jag suttit som ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår.

Att söka posten som ordförande för snart ett år sedan är nog bland det bästa jag gjort. Jag har lärt mig så mycket mer än jag kunde föreställa mig, träffat underbara människor jag inte skulle lärt känna annars, fått en inblick i universitetet och hur mycket man kan påverka som student men framförallt; fått vara med att utveckla UTN och arbeta med alla fantastiska engagerade som också brinner för organisationen!

Här är en bild från ett medaljfika där engagerade studenter har fått medalj för sitt arbete.

Jobbet som ordförande är väldigt varierat. Eftersom posten är 50% studiebevakare går en hel del tid till detta. Det innebär att gå på rektors ledningsråd och fakultetsnämnden, svara på remisser och inte minst att diskutera frågor med de andra studiebevakarna på kontoret. Resten av tiden går åt till att hjälpa studenter och engagerade som vill ha hjälp, möta ordföranden och vice ordföranden för de andra studentkårerna för att prata om universitetscentrala uppgifter, förbereda styrelsemöten, hålla kontakt med sektionsordföranden och annat som kommer upp. Ibland får man också gå på representationsuppdrag, som doktorspromoveringen till exempel. Ingen dag är den andra lik helt enkelt och det är nog det jag kommer att sakna mest när jag får ett annat jobb sen!

Här är jag och Farmacevtiska studentkårens ordförande, Oskar, på bal!

Men posten har även inneburit utmaningar för mig. Den största utmaningen och det som nog också utvecklat mig mest är att arbetsleda och att ta det yttersta ansvaret. Det innebär att man ibland måste ta den där diskussionen som man egentligen inte vill ta och säga till när man tycker något är fel. Det tyckte jag var svårt i början och det tycker jag fortfarande. Men det är som sagt det som utvecklat mig mest under året.

Här är en bild på styrelsen efter ett av våra möten!

Den ”egenskap” jag har haft mest nytta av under året tror jag är inställningen att inte göra något som någon annan redan gjort (även kallat lathet). Det innebär att inte skriva dokument, tal, texter, underlag, föredragningslistor och annat från början utan bara revidera redan existerande dokument. Det sparar man ganska mycket tid på och man lär sig dessutom en del när man läser gammalt material!
Två andra ”egenskaper” jag uppskattat är inställningen att allt löser sig och modet att våga fråga om allt som man inte förstår! Det underlättar verkligen och det finns så mycket kunskap i organisationen bara man vågar fråga.

Om du har funderat på att söka världens roligaste jobb eller bara är nyfiken och vill veta mer tveka inte att höra av dig! Jag svarar oftast på mail samma dag,´om man skriver till ordf [at] utn.se men man kan också prova att ringa eller skicka ett sms till 070-308 95 21, jag svarar när jag är på kontoret eller så ringer jag upp!

En gästbloggare och en tävling

Kategori: 

Hejsan bloggen!

Idag gästbloggar jag, Nils, och tänkte berätta lite om hur kul det kan vara att sitta i styrelsen.

Igår var jag på vår associerade förening BESTs ingenjörstävling, EBEC, där jag var inbjuden som dommare. 5 lag med 4 knivskarpa teknat studenter i varje lag tävlade om vem som kunde bygga en hiss som transporterade kulor bäst. De hade bara 3 timmar på sig och hade fått träplankor, snöre, elmotor och lite kretsar till sin hjälp.

I början var vi i dommarskaran riktigt oroliga för om de verkligen skulle hinna på bara 3 timmar? Efter ca 1 timme hade inte ett enda lag fått kontrollen av motorn att fungera, ställningarna var långt ifrån klara och tävlingens företagspartner, KONE(som tillverkar hissar), oroade sig över att få verkade ha funderat på friktionen, något som jag minns vi försummade rätt ofta i mekanik kursen. Vi började lägga upp planer för att bedömma planer snare än projekt.

Med bara 15 min kvar ser vi till vår glädje nästan alla lag springandes fram och tillbaka med fungerande motorer och snygga träställningar med innovativa korgar som fraktar metall kulorna. När de väl presenterade sina hissar lyckades två av lagen med att frakta upp kulorna bara med hjälp av sin konstruktion! Hur häftigt som helst! 

Det var extra kul att se blandningen av studenter från såväl högskoleingenjörer, civilingenjörer och masterprogram som deltog. Man kunde se hur de alla hade olika perspektiv och hjälpte varandra nå längre i tävlingen. Tillsammans är vi starkast!

Här är en utav hissarna av "Ohms lag":

Sidor

Prenumerera på RSS - Ordförande