Studiebevakare med arbetslivsansvar

.....nämen hej där, jag såg dig inte!

Kategori: 

Jag börjar få slut på inspiration till bloggtitlar snart.

Det känns ju helt sjukt, men nu har snart ett år gått sedan jag senast satt och skrev en ansökan om att bli kårens studiebevakare med arbetslivsansvar. Jag ska inte säga att det känns som att jag blev tillsatt igår, det är alldeles för klyschigt, men kanske som förra veckan ungefär. Och nu är det snart dags för mig att stiga av och förhoppningsvis få dig som läser det här som efterträdare!

Att vara studiebevakare var något helt annat än vad jag hade väntat mig. När jag började visste jag egentligen inte alls vad arbetet innebar, och om du frågar mig idag så kommer antagligen svaret vara att jag fortfarande inte riktigt vet vad jag gör på dagarna. Anledningen till det är att nästan varje dag är unik och man gör aldrig riktigt samma sak två dagar i rad, och det är därför svårt att förklara vad en studiebevakare faktiskt gör. Periodvis sitter man i många möten med universitetet och bestämmer saker om kursinnehåll, studenträttigheter, arbetsformer, och allt möjligt. Periodvis så sitter man dag in och dag ut och svarar på mail och läser möteshandlingar och remisser (med tillhörande kafferaster såklart, gärna frekventa). Och ibland gör man något helt annat, som att sälja kaffe i caféet när caféansvarig tar ut bullar ur ugnen eller hjälpa Baskå resa tält utanför Ångström hus 8. Och det är för mig ett av kännetecknena på ett riktigt bra jobb, att det är varierande och aldrig blir monotont.

En av de roligaste sakerna jag har fått göra är att resa runt i Sverige väldigt mycket, ofta med min kära vän Caroline som gör varje resa till ett äventyr. Jag har fått vänner från hela Sverige och har lärt mig väldigt mycket jag aldrig visste om de olika teknologkårerna i Stockholm, Göteborg, Luleå osv. Visste du t.ex. att Chalmers studentkår äger två kårhus, och det finns både bastu och pool i båda?

Min post har speciellt ansvar för arbetslivsanknytningen inom våra utbildningar. Den kan man uppnå på flera olika sätt, men mina två favoritsätt är via företagskontakt och alumnkontakt. Vissa av mina resor har varit till de andra kårernas arbetsmarknadsmässor där jag har haft möjlighet att gå runt till olika företagsrepresentanter för att försöka få upp dem till Uppsala, och det är alltid kul. Sedan har vi inom kåren en hel mängd roliga alumner som bara sitter och väntar på att få sprida sin insamlade kunskap om livet efter studierna till oss studenter.

Jag ska inte bli för långdragen, så för att avrunda vill jag nämna att det som har varit absolut roligast och som har förgyllt min tid som del av ledningsgruppen är helt klart mina arbetskamrater. Jag har haft en sådan enorm tur i och med att jag har fått jobba med så kompetenta, roliga, intelligenta och allmänt trevliga människor, både innan och efter sommaren då vi fick nya kollegor på kontoret. Så ett snabbt tack till mina kontorskamrater, ni har gjort det värt att komma till kontoret varje dag! Och vilken tur för dig som läser detta att majoriteten av dem kommer sitta kvar! Hur kan man inte vilja ha arbetskompisar som de jag har haft? Sök min post nu och fråga mig frågor sen!

Ingen dag är sig lik med sådana här jobbkompisar 

Ingen dag är sig lik med sådana här fantastiska jobbkompisar

Om du blir ensam på kontoret så finns det alltid en lösning

Och om du mot förmodan skulle få tråkigt kan du alltid
printa ut söta memes och klistra upp på toaletten 1 april

 

IT'S ALIVE!

Kategori: 

Times Square, NYC

 

 

 

 

 

 

Den lever! Och med "den" så menar jag såklart staden Uppsala. Vilken enorm kontrast det är mellan sommar och höst här! I mitten av juli var det som att gå runt i en spökstad, men nu känns Stora Torget mer som Times Square än en scen ur Vilhelm Mobergs Utvandrarna som det ibland kunde kännas i sommras.

Livet och stimmet har också spridit sig hit till Polacksbacken och, mer specifikt, ner till Uthgård. Nu på förmiddagen var det nästan helt fullt av studenter som pluggade och fikade i Ericsson-salongen på Uthgårds nedervåning. 

Det är så kul att allt folk har kommit tillbaka till Uppsala och campus igen. Tack alla ni studenter och engagerade som kommer till kårhuset och delar med er av er energi, det är att få träffa och hänga med er som gör att jobba här till världens bästa jobb!

Miljoner helikoptrar

Kategori: 

Hej bloggen!

Det var länge sedan sist! Mycket har hänt sedan jag skrev senast och det är svårt att välja vad jag ska skriva om. Jag tog en glasspaus idag och blev abrupt avbruten av en helikopter som flög farligt lågt över Polacks tak. Det påminde mig om för två veckor sedan när jag satt på ett möte med Forskningsberedningen. Forskningsberedningen är en grupp inom fakulteten som b.la. lägger förslag till fakultetsnämnden (fakultetens högst beslutande organ) angående forskningsfrågor. Vi satt och gick igenom forskningsbudgeten för 2017 och bestämde vilka forskningsprogram som skulle få så och såhär många tiotals miljoner. Medan jag satt där och var överväldigad av de belopp som slängdes till höger och vänster så började det plötsligt låta förfärligt högt. En helikopter kom och landade på gräsmattan precis på andra sidan Ångströms parkering, och eftersom vi satt i ett mötesrum två våningar direkt ovanför Ångströms entré så både såg och hörde vi väldigt bra. Det är ju så att ambulanshelikoptrarna landar utanför Ångströms när helikopterplattan på Akademiska är upptagen, eftersom det är så pass nära. Jag var inte den enda som hade svårt att koncentrera sig på mannen vid tavlan som argumenterade för varför just hans centrumbildning skulle få höjda medel när det var ett sådant spring och ljud utanför. Det är kul att se att högt uppsatta professorer är lika lätdistraherad av stora högljudda maskiner som jag.

Helikoptrar och miljonbelopp - saker som blir vardag när man jobbar på kåren!

Soleeeeeeen!

Kategori: 

Hej igen, bloggen!

Det var längesedan jag bloggade nu. Inte för att inget har hänt, utan för att jag har varit slarvig och missat de två senaste gångerna det var min tur (hoppsan). Men nu är jag igång igen!

Som ni alla kanske märkt har den gula fläcken på himlen börjat lysa och värma upp vår lilla jordplätt, och det märks verkligen. Campus myllrar av liv på rasterna och varje lunch fylls Uthgård av studenter som sätter sig ute på verandan i solen för att äta matlådan och ta en glass från caféet. Hett tips är att testa caféföreståndare Zaywas sommarspecialiteter, min personliga favorit hittills är sommarsmoothien med jordgubbar.

Hoppas alla hade en lika bra valborgshelg som jag och att ni passar på att njuta av vårvärmen! För att klyschigt citera Tomas Ledin: Sommaren är kort!

Fest med gamlingar!

Kategori: 

Halli hallå!

Den senaste veckan har det hänt mycket! I lördags var det dags för Styrelsen och Ledningsgruppen genom tiderna på Uthgård, där vi bjuder in gamla ledningsgruppare och styrelser till en middag med lekar och workshops. Jag hade huvudansvaret för kvällen, vilket var intressant eftersom jag aldrig hade hållt i något liknande förut. Som tur är hade jag världens bästa styrelse och ledningsgrupp som klippor i stormen, så lördagen blev till en succé! De som kom hit gav värdefull input på hur kårens sociala arrangemang och studiebevakning kan gå ihop på ett naturligt sätt, och festade sedan till sent in på kvällen! Tack alla som kom, jag ser fram emot nästa år!

Tack Jonas Boström för bilden, och Karin Lungberg för det fina kameraarbetet!

Ibland går allt inte som man tänkt sig

Kategori: 

Studiebevakningen får vänta tills bussen behagar dyka uppPå grund av en sen kväll igår tänkte jag komma till kontoret runt 10.00 och kompa genom att jobba senare ikväll. Det kan vara värt att göra ibland för de där dyrbara extra timmarna sömn på morgonkvisten. Runt 09.40 kommer jag ihåg att jag lämnat cykeln vid universitetsparken pga ett ovanligt bråkigt cykellås som slutade i en nyckel som nu mer liknar en korkskruv än något som är till för att öppna lås. Inga problem! Det finns en lösning!

Jag tar bussen!

Bra idé, Adam! Du har ju ändå den så praktiska och pålitliga UL-appen där man inte bara kan se vilka tider bussarna går utan även köpa biljett! Vad kan gå fel?

För er som ännu inte vet det så är det säkrare att låta Al Capone sköta ens finanser än att förlita sig på UL-appen. UL-appen är en lögnare. Case in point: Jag gick till busstationen för att ta en buss som enligt appen går var 10:e minut. Efter 8 minuter börjar jag fundera varför ingen buss kommer och tittar därför på tidtabellen vid hållplatsen. Enligt den gick bussen 2 minuter innan jag kom dit och går en gång i halvtimmen. Hur-ra, nu blir jag 30min sen! Men jag har inte lärt mig av mitt misstag än. Jag tittar IGEN på appen för att se om jag kan ta en buss in till stan och byta mot Polacksbacken. Att bussen som appen föreslår faktiskt dyker upp har nog mer att göra med att det går många bussar in mot stan än att appen lyckades med vad den ska göra. För väl inne vid Stora Torget dyker, konstigt nog till min stora förvåning, inte bussen mot Polacksbacken upp. Det slutar med att jag tar en annan buss 15 senare och kommer därmed ca 50min sent till jobbet. Tack UL-appen!

Tldr: Skaffa ett bra cykellås.

Kaos i alumnvärlden

Kategori: 

Tjäna bloggen!

Den här veckan har handlat mycket om alumner för mig. Jag har varit på alumnnätverksutbildning på Skandalhuset inne i stan och träffat de väldigt trevliga centrala alumnkoordinatorerna. De ska hjälpa mig att strukturera upp alla våra alumngrupper, som i nuläget är fullständigt kaos! Det finns till exempel 7(!) olika grupper för UTN-alumner! Man kan tycka att det bara borde finnas en. Utöver det har nästan varje sektion minst två grupper, och allt ligger under olika kategoerier. Rörigt helt enkelt!

Utöver det var jag på mitt första FUM som studiebevakare i tisdags! Det var kul att komma tillbaka, jag har tyvärr inte varit där på över ett år, men det var lika trevligt som jag kom ihåg!

Kaffe, kaffe, och mer kaffe

Tjänare bloggen!

Nu har jag jobbat på kontoret i tre hela veckor, och under den tiden har jag ökat min konsumtion av kaffe med tresiffrig procent. Det är alldeles för lätt att springa ner till caféet och ta sig en kopp och rättfärdiga det för sig själv med att man ändå behöver motionen. Jag har satt upp en personlig gräns för mig själv att jag inte får ta en kopp innan kl. 09.00 för att undvika att bli helt fast på koffeinet, men det känns bara som en tidsfråga innan den gränsen överskrids.

Vi på kontoret tycker om kaffe så mycket så vi tog med oss några termosar till EBC för att dela ut kaffe i utbyte mot era åsikter. Jag och Malin gick runt i lunchrummen och böt så mycket åsikter mot kaffe att vi fick slut på både kaffe och åsiktslappar! Det var superkul att träffa alla er trevliga lunchare!

I tisdags åkte jag också tillsammans med Caroline och Cornelia till Göteborg för att gå på Chalmers studentkårs arbetsmarknadsmässa CHARM. Det var riktigt kul att gå runt på mässan och prata med företagen och alla var riktigt trevliga! Jag som inte har varit i Göteborg så mycket tidigare var tvungen att springa bort till Liseberg och ta en titt. Det fanns inte så mycket kaffe där dock eftersom det var stängt, så vi gick snabbt tillbaka till mässan.

Det var allt för den här gången! Nästa gång vi ses har jag jag varit i Linköping och gått på fler utbildningsmöten med universitetet!

Första veckan på kontoret

Kategori: 

Hallå bloggen!

Jag heter Adam Sköld och är er helt nya och fräscha studiebevakare med arbetslivsansvar. Jag steg på posten nu i januari och kommer sitta ett helt år framöver, så ni kommer få höra mycket mer av mig vare sig ni vill eller inte!

Under min första vecka på jobbet hade jag möten med universitetet var annan dag, så det blev till att läsa mycket handlingar mina första dagar. På tekniska utbildningsnämnden (TUN) och naturvetenskapliga utbildningsnämnden (NUN) så klubbade vi igenom en hel del, bland annat nya kursplaner för Presentationsteknik och Examensarbete i system i teknik och samhälle och en massa andra kurser som ni läser eller kommer läsa. Det är väldigt kul att känna att man kan sitta med och påverka! Om du också vill vara med och påverka ska du passa på att söka till studentrepresentant, det finns väldigt många och olika representantposter! Hur du söker kan du läsa mer om här!

Innan jag började jobba på kontoret på Uthgård var jag och andra arbetsmarknadsansvariga från olika universitet runt om Sverige även på en resa tillsammans med AkzoNobel. Där diskuterade vi gemensamma frågor och hade en workshop tillsammans med AkzoNobel där vi skulle brainstorma om hur en mässmonter till en arbetsmarknadsmässa kunde se ut. Min grupps resultat kan du se på bilden!

Det här är allt från mig för den här gången! Nästa gång vi ses har jag sprungit runt med kaffe på EBC och varit i Göteborg! Hörs då!

Sidor

Prenumerera på RSS - Studiebevakare med arbetslivsansvar