Studiebevakare med studiesocialt ansvar

Å juletid, å julefrid

Kategori: 

Hörde en fågel viska att studiebevakarenheten är lite som Uthgård's tre vise män. Fast de är fyra och en halv. Varav två kvinnor. Men ändå, juletiderna är här! Och med juletider kommer även tenta-p vilket syns tydligt på att Uthgård är nästintill tomt, förutom ledningsgruppen som fortfarande sitter på kontoret. Idag körde vi secret santa, en lek där alla i ledningsgruppen fick en varsin "hemlig kompis" som man skulle köpa en julklapp till. Det blev allt ifrån te, hudkrämer och leksakshelikoptrar inslagna i vackra, och mindre vackra, skapelser av silvertejp. Ledningsgruppen sitter på kontoret tills den 21 december, då vi går på julledighet. Vi återkommer den 9 januari, och då med fyra nya kollegor! Tills dess får ni nöja er med en bild på mig och Adrian när vi är julfina. 

Ps. Håll utkik i din mailkorg efter UTN:s jukort som skickas nu i dagarna! D.s

STORK-träff

Kategori: 

Idag och igår har jag varit i Stockholm på Tekniska Högskolans Studentkår (THS) som studiebevakar på Kunliga Tekniska Högskolan (KTH), där jag åter igen träffade STORK, en undergrupp till Reftec samarbetet med de sju största teknologkårerna i Sverige. Igår hade vi representanter från samtliga sju kårerna: Chalmers (Göteborg), THS (KTH), TLTH (Lund), NTK (Umeå), Lintek (Linköping) och Teknologkåren vid Luleå Universitet. Vi har pratat arbetsmiljö och enkätundersökningen ”Hur mår teknologen och naturvetaren” som kommer att skickas ut den 1 februari 2017.

Det är alltid lika kul att träffa de andra kårerna, för även om vi i grunden har samma kärnverksamhet, studiebevakning, arbetar vi ganska olika och respektive organisation ser väldigt olika ut. Men det roligaste är att få träffa de andra studiesocialt ansvariga och nörda ner oss i diverse studiesociala frågor. Igår pratade vi om hur arbetsmiljöarbetet ser ut på respektive kår och lärosäte, och än en gång ser det väldigt lika ut – men samtidigt otroligt olika. Jag har fått med mig flera bra idéer kring hur UTN kan utveckla vårt arbete med skyddsombud och arbetsmiljö på sektionsnivå, kul! Just nu pratar vi medicinsk bostadsförturer för studentbostäder, och vi kan klart konstatera att Uppsala är den studentstaden som kanske har minst förturer. Dock diskuteras det på andra lärosäten huruvida bostadsförturen skall finnas kvar.

Lägger in en bild på STORK, den som saknas är Clara från Luleå som tyvärr blev sjuk och istället var med på Skype.  

I ordning från vänster: Hanna (Umeå), Ina (Linköping), Jag (Uppsala), Angelica (Chalmers), Matilda (KTH) och Eric (Lund).

Borta bra..

Kategori: 

Nästa vecka kommer jag att vara borta från kontoret och istället spendera en vecka på semester! Det är mycket småfix inför att vara borta från kontoret en vecka; maila olika personer inom universitetet om att jag kommer missa några möten, ställa in ett automatiskt svar på eposten, städa bordet, tillse så någon vattnar Great Junior och så vidare.

På kårhuset är det en stor rörelse bland folk, vilket kan resultera i att saker ibland mysiskt rör på sig. Nu senast har min musmatta med det periodiska systemet fått ben och smygit iväg (efterlyses!). Får se om det är något mer som har fått ben under semestern, eller kanske har min älskade musmatta kommit tillbaka, vem vet. Medan jag är bort får ni passa på att skicka in synpunkter kring Ångström etapp 4, där deadlinen har förlängts till den 24 november. Dokumentet återfinns fortfarande i dokumentarkivet -> studiebevakning -> Ångström 4, och synpunkter kan skickas in här: http://tinyurl.com/kommentarer-systemhandling

Jag och Great Junior checkar ut för veckan.

 

 

Sök mina kollegors jåb

Kategori: 

Igår var det ingen vanlig dag, för det var Utnarm! Mässan var, som alltid, väldigt välbesökt och trevlig att hänga på. Jag stog med Vice-Daniel i UTN:s monter och spelade UTN spelet samt promotade två poster som studiebevakare, som för närvarande är sökbara; Arbetslivsansvar och utbildningsansvar för naturvetenskap och internationalisering. Som Utb-N-Adrian så fint säger; Sök mitt jåb. Intresserad av att läsa mer om vad det innebär att vara studiebevakare eller vad studiebevakning egentligen är? Klicka runt på hemsidan, exempel på gottigheter att läsa finns under fliken studiebevakning eller i dokumentarkivet. Tänk på att arbeta på kåren är ett lika "riktigt jobb" som att arbeta på någon av de företag som stod på Utnarm! Det innebär att arbeta för kåren inte bara är en otroligt rolig upplevelse, utan också en superb merit på ditt CV.

Langar en bild på Vice-Vice-Baby från Utnarm i kårens monter. Lägg märke till de färgglada lapparna på bordet, de representerar kårens olika arrangemang och var en del av UTN spelet som Info-Lucas skapade. Spelet gick ut på att koppla samman färgerna som kårens arrangemang har med rätt arrangemang, och slutligen placera bilder från respektive arrangemang. Superkul och uppskattat!

 

Hösten är kommen

Kategori: 

Höst. Åh kära höst. Du äro min tröst. Eller, bara en - löst.

Okej, det där med rimning är inte min grej, men trots det finns det en sak jag kan konstatera. Hösten är kommen. Ett tydligt tecken på det är självklart alla löv på marken, alla studenter som hackar tänder när de cyklar utan handskar och föreläsningssalar som är för varma eller för kalla. Utöver dessa finns det två tydliga tecken på kåren som visar på höstens starka anda - Utnarm och Halloween fika!

Idag drog kårens karriärsmässa Utnarm igång och kommer att hålla på i två veckor med event och slutligen en karriärsmässa. Kolla in deras hemsida för att se allt spännande som de sysslar med!

Utöver det har kårens caféansvarig och cafégrupp fixat en halloween fika-vecka! Och självklart har de pyntat Uthgård med vackra pumpor. Så kom förbi Uthgård och Cafét för extra mumsiga/läskig fika. Passa på att komma förbi kontoret (en våning upp!) och träffa studiebevakarna! Vi söker fortfarande två heltidsarvoderade studiebevakare, så nu har du din chans att spana vad de håller på med och ställa alla dina frågor. En once of a lifetime oppertunity!

Ångström etapp 4

Kategori: 

Något som jag arbetar mycket med är ett projekt vid namn Ångström etapp 4 (ÅE4). Vad är då detta? ÅE4 är Uppsala Universitets största nybyggnation genom tiderna (!) och består kort och gott av två nya hus vid Ångströmslaboratoriet, hus 9 och hus 10. Jag sitter med som studentrepresentant i nästan alla råd inom projektet inklusive strategiska rådet, vilket är det högsta beslutande organet inom projektet. 

ÅE4 har hållit på i flera år och nu har man äntligen kommit så pass långt att det skall tas beslut om byggnation i februari (förhoppningsvis). Därför har nu kåren fått möjlighet att inkomma med kommentarer på systemhandlingarna (skisserna). Dessa skall vara universitetet tillhanda senast den 14 november, så om du har några direkta kommentarer eller synpunkter är det bara att maila mig på soc [at] utn.se. För att få tag i handlingen är det enklast att maila mig. 

Vill du veta mer om ÅE4 innan du lämnar synpunkter? Kom på informationsföreläsningen fredag kl 12.15-13.00 i Siegbahn på Ångström. Jag kommer att prata tillsammans med Cecilia Broman (projektledare) och UTN:s styrelse om projektet och hur det påverkar studenterna. Kom, lyssna och ställ alla dina frågor!

Linkan!

Kategori: 

För att fortsätta på min tidigare tes; ingen dag är den andre lik, så är denna dagen inget undantag! Idag har jag träffat STORK, en av undergrupperna i Reftec samarbetet (De sju största teknologkårerna i Sverige) och pratat lika villkor och krishantering i Linköping. Något vi har insett är att de flesta kårerna arbetar på olika sätt med både lika villkorsarbete och krishantering. Några kårer hade lika villkorsombud på sektionerna, liknande skyddsombud, som skulle spana och informera om rättigheter/skyldigheter inom jämställdhet och lika villkor. Spännande idé – kanske något för Uppsala?

Jag såg också något helt otroligt, en kaffekanna som var typ 40 liter stor! Liksom whhhaattt? Hallå Café Ludde, vi kanske ska beställa några sådana till Uthgård?

På kvällen igår gick vi ut och åt middag på en thai/asiatisk restaurang, och de hade hemmagjord tofu – mums! Här nere kommer lite bilder från min resa.

---

To continue on my previous argument; no two days are alike, so this day is no exception! Today I met STORK, one of the under groups of the Reftec cooperation (The seven largest technological student unions in Sweden) and talked equal terms and crisis management in Linköping. Something we have realized is that most unions are working in different ways with both equal work and crisis management. Some unions had representatives for equal rights of each section, like safety delegates, which are checking and informing about the rights / obligations of equality and equal terms. Interesting idea – maybe something for Uppsala?

I also saw something unbelievable, a coffeepot that was around 40 liters great! As whhhaattt? Hey Café Ludde, maybe we should order some of theese to Uthgård?

Yesterday, in the evening, we went out to dinner at a Thai/Asian restaurant, and they had homemade tofu - yum! Here are some photos of my trip.

 

Picture 1: Thai/asian dinner with STORK

Picture 2: Looking important at our meeting

Picture 3: Sooo big coffe pot - I've never seen such a big one before!

Lika villkorskonferens / Conference of equal rights

Kategori: 

Det fantastiska med mitt jobb är att den ena dagen är inte den andra lik. Just igår och idag fick jag möjligheten att följa med på den nationella lika villkorskonferensen som i år går av stapeln i Lund, med temat Makt (otroligt spännande!). Jag sitter som suppleant i det universitetscentrala rådet för lika villkor och det är med just denna gruppering som jag är ute på äventyr med.

På konferensen både träffar man många intressanta människor och hör spännande föredrag. Några av de saker som vi har pratat om är den nya diskrimineringslagen (träder i kraft januari 2017), jämlikhetsintegreringen, Athena SWAN award, meritokrati m.fl. Jag har även passat på att träffa Linköping och Lunds studiesocialt ansvariga (Som ingår i Reftec samarbetet) och hängt mycket med Uppsalas Studentkårs jämlikhetsansvarig.

Nu ska vi fika och mingla, sen blir det ett föredrag om heteronormativitet i akademin – lärdomar från homosexuellas forskarkarriärer – spännande!

 ---

The great thing about my job is that one day is not like the other. Yesterday and today I had the opportunity to accompany the national equal right conference, which this year takes place in Lund, with the theme Power (very exciting!). I sit as an alternate member at the Council for equal rights and it is with this group that I am out on adventures with.

At the conference you both meet many interesting people, aswell as hearing several interesting lectures. Some of the things we've talked about is the new discrimination law (effective January 2017), gender mainstreaming, the Athena SWAN award, meritocratcy, etc. I have also taken the opportunity to meet the head of student welfare affairs of Linköping and Lund student unions (Included in the Reftec cooperation) and talking a lot withUppsala Student Union Equality responsible (Jämlikhetsansvarig).

Now we're snacking and mingling, then it will be a talk about heteronormativity in academia - lessons from homosexuals research careers - exciting!

Bild 1: Selfie med Sofie, Jämlikhetsansvarig på US och Paul, US styrelse.

Bild 2: Fredrik Bondestam pratar jämställdhetsintegrering

Bild 3: Man känner sig extra proffessionell med en namnskylt.

Bild 4: Lunds Universitetshus

Må-bra dag

Kategori: 

Klara alla tentor. Fixa labbarna. Gå på föreslningarna. Få högsta betyg. Skaffa ex-job. 

Som student finns det väldigt många måsten: tentor, inlämningar, föreläsningar, labbar och fältkurser. Med allt som ska göras tror jag att det finns få studenter som kan känna sig helt lediga. Alltså HELT lediga. När jag pluggade kunde jag känna så ibland, fastän allt var "klart" fanns det alltid mer man kunde läsa, fler uppgifter att lösa eller skriva bättre inlämningsuppgifter. 

Man brukar säga att det är viktigt att ta hand om sig själv. Vadå ta hand om sig själv? Ja, det är upp till dig. Det kan vara att ta en promenad, träna, kolla på en film/youtube och såsa i sängen - men se till att du gör det! Jag satte upp några tider då jag pluggade och efter den tiden tittade jag inte ens på böckerna. Och det var så nice! 

Idag var det en må-bra mässa på Ångström som var arrangerad utav några sektionsföreningar som bestod av föreläsningar, en mässa och träningspass. Det finns så mycket stöd man som student kan få om man känner att det blir för mycket eller mår dåligt. Kåren kan alltid hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer som kan ge stöd i svåra situationer, så tveka inte att höra av dig! Maila soc [at] utn.se så kan jag hjälpa dig vidare. Och kom ihåg - psykisk ohälsa/prestationsånget är väldigt vanligt och det finns massor att hjälp att få, bara du vågar fråga.

     Må-bra träningspass med Campus1477                Bild från må-bra mässan. Många bockar små!

Bloggtorka..

Kategori: 

Idag är det min tur att blogga, och när jag skulle sätta mig ner och skriva fick jag totalt hjärnsläpp – vad ska jag skriva om? Det händer så mycket denna veckan och jag vet inte vad folk faktiskt vill läsa om (Kommentera nedan om det finns något du vill läsa!!). Så bestämde mig för att köra på ett ämne som inspirerar, berör och involverar många människor; Lika villkor (LV).

Måste erkänna att titeln kanske inte är den mest informativa eller ”igång-kickande”, men med LV menas allt arbete som involverar att skapa ett universitet för alla, oavsett bakgrund, fysiska- eller psykiska svårigheter etc. Universitetet bedriver ett starkt arbete inom detta område och jag sitter med som studentrepresentant i många utav de organ som arbetar med detta. Bland annat sitter jag med i den arbetsgrupp som ska revidera likabehandlingsplanen för studenter, ska bli väldigt spännande att påbörja det arbetet!

Som tidigare nämnt är detta ett ämne som berör många människor, och universitetet är inte ett undantag. Om du vill läsa lite om dessa frågor och universitetets arbete kring detta kan du klicka här. Om du vill ha mer gottigt material att läsa eller involvera dig mer i dessa frågor är du varmt välkommen att kontakta mig (soc [at] utn.se). Det behövs alltid människor som inspirerar, berör och involverar för att sprida kunskap och engagemang om dessa frågor – och därmed uppnå en förändring.

Massa kramar,

Matilda (T1)

Sidor

Prenumerera på RSS - Studiebevakare med studiesocialt ansvar