Studiebevakare med utbildningsansvar (teknik)

Lugnet före stormen

Kategori: 

Under tenta-p känns det som att hela kåren legat i ide och bara väntat på att våren ska komma så verksamheten kan köra igång igen. Ungefär en vecka innan perioden så är Uthgård som en stor fritidsgård, överallt sitter det studenter och svettar i sig så mycket kunskap det kan. Sen när tentaperioden kör igång så slukar tentalokalerna fler och fler studenter varje dag tills det äntligen är fredag och jag till min förvåning är först till Uthgård även fast jag skrivit tenta samma morgon. 

I mitt fall blev denna tenta-p bara lugnet före stormen, för nu slog veckan ner med dunder och brak! Under gårdagen hade jag och Adrian Utbildningsutskott för andra gången den här terminen. Utbildningsutskottet är en samling av alla studierådordförande/utbildningsansvariga på alla våra sektionsföreningar där vi samlas och delar erfarenheter och skvallrar om aktuella frågor gällande utbildning på kåren och sektionerna. Vi pratade bland annat om den nya kursplanen för Envariabelanalys, den omtalade rektorsprocessen och Studenternas arbetsvillkor som håller på att revideras av universitetet. Vill du veta med om vad kårens olika utskott pratar om så lägger vi upp alla protokoll på hemsidan under Studiebevakning->Dokument->Utskottsprotokoll.

Imorgon och på tordag så är jag och Adrian på äventyr i Stockholm för att hänga på KTH med de andra utbildningsbevakarna i vårt Reftec-samarbete. Reftec är alltså det samarbetsorgan mellan de 7 största Teknolog- och naturvetarkårerna i Sverige, och där är vi med. Det finns en jättefin wiki-sida att läsa om man tycker det är kul. Samarbetet är uppdelat i arbetsgrupper med skojiga namn, bland annat heter gruppen med att kårordföranden för KORK, en korkad grupp för inbördes beundran. Skämt åsido. Våran arbetsgrupp RUBIK skall alltså träffas och prata lite frågor där vi kan dela erfarenheter, till exempel anonyma tentor, diciplinärenden och hur kårerna jobbar med de 7 diskrimineringsgrunderna.

Det är alltså mycket som händer, men det är det som jag älskar med mitt jobb! Jag har roligare för varje dag som går, och att få göra det jag gör tillsammans med massa andra engagerade studenter, både internt och externt, gör allting till ett riktigt drömjobb!

Vad är poängen med poängen?

Kategori: 

I Kaffe För Din Åsikt (KFDÅ) oktober ställer vi frågor om examination, väldigt lägligt med tanke på den fruktade tentaperioden som bara är runt kröken och lurigt väntar med ångest, sena kvällar och lite förtjusning. För visst är det lite härligt att kunna fokusera helhjärtat på sina studier samtidigt som man konsumerar högar med kaffekort och bullar på Uthgård? 

Varför intresserar vi oss för vad ni tycker om examinationssätt då? Det är nämligen så att jag sitter och skriver en skrivelse till universitetet om vad kåren tycker om hur högskolepoängen på en kurs bör fördelas. Du kanske känner igen dig i exemplet nedan:


Exempelkurs: Tillämpad mystronik II, 5 hp

Exempelkursens examination: Tentamen (4 hp). Inlämingsuppgifter, laborationer, redovisningsuppgifter, seminarier, .... osv (1 hp).


I exemplet känns kursen examinationsmoment i våra ögon kanske lite skeva poängmässigt och man kan fråga vad poängen egentligen ska representera. Ska de representera kunskap? Alla som läser kursen får ju lika många poäng oavsett vilket betyg man får. Ska poängen representera tid du lägger ner på examinationen? Ska en 5 timmars tenta i såfall vara värd 4 hp medan kanske 40 timmar totalt av annan examination bara ge 1 hp? Ska det kanske vara en balans mellan de båda?

Såna här frågor sitter jag nu alltså och ska försöka svara på, och för det behöver jag er hjälp. Vad tycker ni studenter om examination och poängfördelning? Vilken typ av examination tycker ni är svårast att klara av eller komplettera efteråt? Vilken typ av examination tycker ni att majoriteten av kursens poäng ska ligga på? Ska det vara helt jämt fördelat mellan alla examinationsmoment på kursen?

Fyll i månadens Kaffe För Din Åsikt online så får du en bekräftelse för att hämta ut en kaffe i Café Bocken! Länk: https://www.utn.se/sv/studiebevakning/kaffe-din-asikt

Hallåå

Kategori: 

Om ledningsgruppen hade haft civilstatusar hade min den här veckan sagt ungefär "Hallåå?". I slutet av förra veckan åkte min vapendragare Adam på semester så nu istället för att se in i hans vackra ögon över datorskärmarna ser jag bara lite gamla affischer på väggen bakom hans stol. Sen har Lucas passat på att salta i mina sår genom att mura in mig i en hög av "Medlemsuppdatera-bordslappar", vilket gör att jag inte sett röken av varken Caroline eller Felicia på hela veckan. Jag hoppas dom har det bra där på andra sidan. Som hämnd sitter jag nu borta på Ångström och styr musiken på kontoret via min mobil, jag hoppas de gillar Carola.

 

 

Stresshantering

Kategori: 

Förra veckan tog jag en liten mini-semester på Gotland från torsdag till söndag. Det var underbart att få ta det lite ledigt, och fint väder hade vi också! Men med det kommer också att jobb-mailen har helt kaukat ur när jag nu satte mig vid skrivbordet på morgonen, vilket både är kul och stressande. Jag har många sätt att hantera stress, då jag generellt är en person som tar på mig lite mer än vad jag klarar av så har jag blivit duktigt på att veta hur jag ska lägga upp mitt arbete för att hinna med allting utan att springa in i den där fruktade väggen. Här är några metoder jag använder på jobbet:

1. Att-göra-listor! 

Denna är min absoluta favorit! Att få ner allting från huvudet pch ned på papper gör jättemycket för att minska stressen. När allting ligger i huvudet så kan livet ibland kännas lite oöverkomligt och du blir snarare handlingssvag än handlingskraftig, men delar du upp allt du ska göra i punkter så blir varje del mycket lättare att jobba sig igenom, steg för steg. Jag skriver ned allt i mina listor, även privata saker som till exempel; Boka tvättid, sätta upp tavlor hemma eller köpa alvedon. Prova själv så kommer du säkert upptäcka att du får saker gjorda snabbare, och man får också ge sig själv en liten klapp på axeln när man betat av en sak på listan. Jag använder mig av digitala post-it lappar som ligger på datorns skrivbord eller i telefonen, hett tips! 

2. Kategorisera och färgmarkera mailen

Eftersom jag får så mycket mail på jobbet, och alla inte hänger ihop med varandra så delar jag in alla mail jag får i olika kategorier som är fint färgmarkerade. Detta underlättar väldigt mycket när jag letar efter ett mail eller vill hitta allting som ligger i samma kategori. Så till exempel, får jag ett mail från min styrelsekontakt Malin, så lägger jag det under kategorin "Styrelsen", får jag ett mail från Adrian(Utb-n) som handlar om studieråd så lägger jag det under kategorierna "Ledningsgruppen" och "Sektioner". Det blir också väldigt trevligt i mailinkorgen som sprakar av fina färger!

3. Skilj på arbete och privatliv

Detta blir svårare när man studerar eftersom studierna finns i bakhuvudet hela tiden. Man kan alltid plugga lite mer till en tenta eller lägga lite mer tid på den där labbrapporten. Men det är viktigt att prioritera sig själv och inse att man kan ha ett liv utanför skolbänken. Man kan till exempel se till att laga ordentliga måltider, träna, vara med vänner, ägna tid åt en hobby eller någonting annat som gör att du kan varva ner och samla kraft. Jag till exempel gillar att ta långpromenader och lyssna på böcker, pyssla och öva på mitt pianospelande. Det viktigaste är att du göra någonting som får dig att glömma bort alla måsten för ett tag.

Detta är bara några saker man kan göra för att minska stressen, hur gör ni för att varva ned?

/ Matilda

Finbesök i Uppsala

Kategori: 

Hej! Matilda heter jag och är ny studiebevakare med utbildningsansvar för teknik på UTN. Ifall någon är förvirrad heter studiebevakare med studiesocialt ansvar också Matilda, och eftersom de andra studiebevakarna heter Adrian och Adam så tänkte jag nästa möte droppa idén om att skapa en pop-grupp som heter AMMA, vad tror ni?

I början av veckan hade vi finbesök här i Uppsala i samband med vårt samarbete som heter Reftec. Reftec är alltså ett samarbetsorgan mellan de 7 största teknolog- och naturvetarkårerna i Sverige. Idag består Reftec av oss, Chalmers studentkår, Tekniska högskolans studentkår, Teknologkåren i Lund, Linköpings Teknologers Studentkår, Teknologkåren i Luleå och Umeå naturvetar & teknologkår. De som var på besök i veckan var de som sitter med i samma arbetsgrupp som jag och Adrian, som heter RUBIK. Rubik består ungefär av alla studiebevakare med utbildningsansvar på alla kårer, sen har alla lite olika titlar, men arbetet är likvärdigt. Vi är ungefär 15 personer som sitter och delar erfarenheter och diskuterar nationella frågor som rör oss alla. Arbetet med Reftec är väldigt givande, det är alltid kul att få ta del av andras arbete eftersom vi då får idéer till vår egen verksamhet. Visste ni till exempel att vissa kårer har flera veckor ägnade på endast studiebevakande aktiviteter? När vi känner oss klara med att diskutera jobb så hittar vi på annat roligt, till exempel äter mastodontluncher på Rullan, stiftar en ny institution i mystronik eller har romantiska kvällar på Palermo som främst består av kollektivt tindrande. 

Nästa träff ska vi till Stockholm och det är Tekniska högskolans studentkår som ska underhålla oss i två dagar, jag förväntar mig stordåd!

 

Tacohej

Vad gör man när någon försvinner från kontoret?

Kategori: 

Bara för att man jobbar i Ledningsgruppen så sitter man inte alltid på kontoret och jobbar. Idag är vi till exempel fulltaliga i Ledningsgruppen men ändå är vi bara tre stycken som sitter uppe på kontoret. Just nu behöver jag prata med Vice-Caroline men jag har ingen aning om var hon är och alla jag har frågat ifall de vet var hon är vet inte heller var hon kan vara. Hon är alltså försvunnen.

Men hur ska jag då få tag på henne?

  • Jag kan ringa henne (dock verkar hon inte ha med sig telefonen)
  • Gå på upptäcksfärd på Uthgård och hoppas att jag hittar henne

Jag valde dock att göra på detta sätt:

  • Jag gjorde en kalenderhändelse kallad "VAR ÄR DU CAROLINE????" och bjöd sedan in henne till händelsen.

Jag måste säga att det funkade ganska bra för typ 15 minuter senare så kom hon upp på kontoret.

Det är kul med kontoret för man får prova på många olika kommunikationssätt (iallafall om man är kreativ)

Sök studiebevakare med utbildningsansvar för de tekniska utbildningarna!

Kategori: 

Hej!

Vad gör egentligen en studiebevakare med utbildningsansvar för de tekniska utbildningarna på Uppsala teknolog- och naturvetarkår ? Efter att ha arbetat i snart ett år som det så borde jag ha ganska bra koll på det (hoppas jag iallafall!). Det här året har gått väldigt fort samtidigt känns det som att jag har jobbat på UTN hur länge som helst. När jag skrev min ansökan till studiebevakare så var det något jag hade tänkt på under väldigt lång tid, mycket för att jag var väldigt intresserad av studentfackligt arbete och sen kände jag att jag ville ta ett års studieuppehåll. Innan jag sökte studiebevakare hade jag suttit som studentrepresentant i programrådet för civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi och klagat ganska mycket på lärare som inte följde sina kursplaner.

Från att ha suttit i programråd där jag representerade studenterna vid mitt program så har jag under detta år suttit på alla möjliga sorters möten där jag fått förtroendet att representera alla studenter vid teknisk naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Det har varit allt från att sitta i Fakultetsnämnden där de stora besluten på fakulteten tas till att gå på möten med programansvariga för de tekniska utbildningarna eller möten med alla studievägledare på fakulteten.

Att vara studiebevakare handlar dock inte bara om att gå på möten, även om det ibland känns som att det enda man gör är att cykla mellan olika möten. En stor del av arbetet handlar om att ha kontakt med studenterna på fakulteten på olika sätt. Det kan röra sig om att hjälpa studenter som har problem med sin utbildning på olika sätt, leda utbildningsutskottet eller hålla utbildningar för studentrepresentanter. Sen så är jag också ansvarig för att samordna alla studentrepresentanter vi har på fakulteten, det är runt 120 personer att ha koll på men jag har ett väldigt fint dokument där jag har koll på alla fina studentrepresentanter.


Bild 1: snittar till studentrepresentantmingel. Bild 2: Trevlig kollega som fotar till blogg. Bild 3: Jag på konferens med UKÄ

Andra kul saker man får göra som studiebevakare är att åka hälsa på andra studentkårer runt om i Sverige, åka på internat med fakulteten och äta väldigt god mat, gå på konferenser och sitta på ett väldigt mysigt kontor med en massa trevliga kollegor.

Tycker du att det här låter spännande så tveka inte att söka posten! Du behöver inte oroa dig över att du kanske inte kan allt – du lär dig!
Ansökan stänger ikväll så tveka inte att söka! Det är superkul att vara studiebevakare :)

Det finns mycket att se uppe på kontoret

Kategori: 

Hejhej bloggen!

Idag tänkte jag berätta om vad man kan se för spännande saker om man sitter på Utb-t:s plats uppe på kontoret.

Rakt fram ser man (förhoppningsvis) en Arb-Adam. Idag har jag dock inte sett honom så mycket eftersom han har varit nere i Lund och hälsade på näringslivsansvariga från andra teknologkårer.

Till höger ser jag resten av kontoret. Främst ser jag väl bokningsdatorn där det mest brukar stå diverse engagerade studenter och boka olika rum på Uthgård eller kanske vår bil Bocken.

Bakom mig har jag Soc-Philippa vid sitt skrivbord. Just nu sitter hon där och förbereder sig för sitt studiesociala utskott som hon har ikväll.

Till vänster har jag nog min favoritvy, där är nämligen världen utanför Uthgård. Jag ser mest IKEA och en massa bilar som kör på Kungsängsleden. För någon vecka sen såg jag några ungdomar som fick för sig att korsa vägen med sina cyklar. Det var lite spännade för det var inte en så genomtänkt idé från dessa kids men de tog sig över oskadda, dock fick de ganska mycket tutningar efter sig.
Min favorit när jag tittar ut genom fönstret är när jag får se tåg. Bäst är det runt 11 minuter över heltimma eller 11 minuter innan varje heltimma för då får jag se tåg med Rc-lok och de är, om jag får säga det själv, de vackraste loken som finns.

Det var alt för denna gång. Skulle du vilja se allt spännade som händer uppe på kontoret eller vill prata tåg med mig så är det bara att komma och hälsa på :)

Allt en studiebevakare kan behöva en dag på kontoret

Kategori: 

Jag har jobbat på kontoret i över 6 månader nu (min första arbetsdag var den 10e augusti). Den mesta av min arbetstid tillbringar jag faktiskt vid mitt skrivbord, även om det ibland känns som att jag bara är på möten. En bra sak med mitt skrivbord är min hurts där jag lyckas samla på mig alla möjliga saker som kan vara bra att ha när man arbetar på UTN. Jag är inte ansvarig för allt, många saker är arvegods från tidigare utbildningsansvariga, men jag får nog ändå säga att det mesta är mitt.

Så vad är det då jag har. Kollar man i den översta lådan så skulle jag sammanfatta den med typiska "bra-att-ha"-grejer. Det finns: Ipren, plåster, tamponger, hänglås, ett studiebevakar-insignium, tandborste, kapsylöppnare, en massa olika mynt som inte är svenska. Sen finns det kondomer från Försvarsmakten, en ganska onödig sak med tanke på att jag är bordsgranne med kårens kondomansvarige (Soc). De mer onödiga sakerna skulle jag säga är ett gammalt nationskort, en påse soja och en tablettask med godisar som smakar som en gammal tant luktar (alltså jätteäckligt). Fast vem vet, någon gång kanske det också blir användbart.

Tar man och öppnar den andra lådan så innehåller den mest användbara saker som är för stora för den översta lådan. UTN-godisarna har hallonlakrits-smak och är de godaste av alla UTN-godisar. Teet och hudlotionen är mest i min hurts pga att det kan vara bra att ha här, plus att mitt te- och lotionförråd hemma är alldeles för stort. Müslin är min nödlunch och de glutenfria pepparkakorna är rester från ett studentrepresentantmingel (om någon gillar glutenfria pepparkakor så får den gärna komma och ta några för annars finns det en risk att de kommer bjudas på nästa jul också). Slutligen så har vi några klädnypor, en spork, en grenkontakt och en jobbtelefon som jag aldrig använder.

Det var ungefär allt jag hade att skriva denna gång. Om ni skulle vara mer intresserade av vad jag har i min hurts eller kanske vill veta vad jag har för saker på mitt skrivbord så är det bara att komma upp på kontoret och hälsa på mig.

Sidor

Prenumerera på RSS - Studiebevakare med utbildningsansvar (teknik)