Studiesocialt

STORK-träff

Kategori: 

Idag och igår har jag varit i Stockholm på Tekniska Högskolans Studentkår (THS) som studiebevakar på Kunliga Tekniska Högskolan (KTH), där jag åter igen träffade STORK, en undergrupp till Reftec samarbetet med de sju största teknologkårerna i Sverige. Igår hade vi representanter från samtliga sju kårerna: Chalmers (Göteborg), THS (KTH), TLTH (Lund), NTK (Umeå), Lintek (Linköping) och Teknologkåren vid Luleå Universitet. Vi har pratat arbetsmiljö och enkätundersökningen ”Hur mår teknologen och naturvetaren” som kommer att skickas ut den 1 februari 2017.

Det är alltid lika kul att träffa de andra kårerna, för även om vi i grunden har samma kärnverksamhet, studiebevakning, arbetar vi ganska olika och respektive organisation ser väldigt olika ut. Men det roligaste är att få träffa de andra studiesocialt ansvariga och nörda ner oss i diverse studiesociala frågor. Igår pratade vi om hur arbetsmiljöarbetet ser ut på respektive kår och lärosäte, och än en gång ser det väldigt lika ut – men samtidigt otroligt olika. Jag har fått med mig flera bra idéer kring hur UTN kan utveckla vårt arbete med skyddsombud och arbetsmiljö på sektionsnivå, kul! Just nu pratar vi medicinsk bostadsförturer för studentbostäder, och vi kan klart konstatera att Uppsala är den studentstaden som kanske har minst förturer. Dock diskuteras det på andra lärosäten huruvida bostadsförturen skall finnas kvar.

Lägger in en bild på STORK, den som saknas är Clara från Luleå som tyvärr blev sjuk och istället var med på Skype.  

I ordning från vänster: Hanna (Umeå), Ina (Linköping), Jag (Uppsala), Angelica (Chalmers), Matilda (KTH) och Eric (Lund).

Ångström etapp 4

Kategori: 

Något som jag arbetar mycket med är ett projekt vid namn Ångström etapp 4 (ÅE4). Vad är då detta? ÅE4 är Uppsala Universitets största nybyggnation genom tiderna (!) och består kort och gott av två nya hus vid Ångströmslaboratoriet, hus 9 och hus 10. Jag sitter med som studentrepresentant i nästan alla råd inom projektet inklusive strategiska rådet, vilket är det högsta beslutande organet inom projektet. 

ÅE4 har hållit på i flera år och nu har man äntligen kommit så pass långt att det skall tas beslut om byggnation i februari (förhoppningsvis). Därför har nu kåren fått möjlighet att inkomma med kommentarer på systemhandlingarna (skisserna). Dessa skall vara universitetet tillhanda senast den 14 november, så om du har några direkta kommentarer eller synpunkter är det bara att maila mig på soc [at] utn.se. För att få tag i handlingen är det enklast att maila mig. 

Vill du veta mer om ÅE4 innan du lämnar synpunkter? Kom på informationsföreläsningen fredag kl 12.15-13.00 i Siegbahn på Ångström. Jag kommer att prata tillsammans med Cecilia Broman (projektledare) och UTN:s styrelse om projektet och hur det påverkar studenterna. Kom, lyssna och ställ alla dina frågor!

Linkan!

Kategori: 

För att fortsätta på min tidigare tes; ingen dag är den andre lik, så är denna dagen inget undantag! Idag har jag träffat STORK, en av undergrupperna i Reftec samarbetet (De sju största teknologkårerna i Sverige) och pratat lika villkor och krishantering i Linköping. Något vi har insett är att de flesta kårerna arbetar på olika sätt med både lika villkorsarbete och krishantering. Några kårer hade lika villkorsombud på sektionerna, liknande skyddsombud, som skulle spana och informera om rättigheter/skyldigheter inom jämställdhet och lika villkor. Spännande idé – kanske något för Uppsala?

Jag såg också något helt otroligt, en kaffekanna som var typ 40 liter stor! Liksom whhhaattt? Hallå Café Ludde, vi kanske ska beställa några sådana till Uthgård?

På kvällen igår gick vi ut och åt middag på en thai/asiatisk restaurang, och de hade hemmagjord tofu – mums! Här nere kommer lite bilder från min resa.

---

To continue on my previous argument; no two days are alike, so this day is no exception! Today I met STORK, one of the under groups of the Reftec cooperation (The seven largest technological student unions in Sweden) and talked equal terms and crisis management in Linköping. Something we have realized is that most unions are working in different ways with both equal work and crisis management. Some unions had representatives for equal rights of each section, like safety delegates, which are checking and informing about the rights / obligations of equality and equal terms. Interesting idea – maybe something for Uppsala?

I also saw something unbelievable, a coffeepot that was around 40 liters great! As whhhaattt? Hey Café Ludde, maybe we should order some of theese to Uthgård?

Yesterday, in the evening, we went out to dinner at a Thai/Asian restaurant, and they had homemade tofu - yum! Here are some photos of my trip.

 

Picture 1: Thai/asian dinner with STORK

Picture 2: Looking important at our meeting

Picture 3: Sooo big coffe pot - I've never seen such a big one before!

Lika villkorskonferens / Conference of equal rights

Kategori: 

Det fantastiska med mitt jobb är att den ena dagen är inte den andra lik. Just igår och idag fick jag möjligheten att följa med på den nationella lika villkorskonferensen som i år går av stapeln i Lund, med temat Makt (otroligt spännande!). Jag sitter som suppleant i det universitetscentrala rådet för lika villkor och det är med just denna gruppering som jag är ute på äventyr med.

På konferensen både träffar man många intressanta människor och hör spännande föredrag. Några av de saker som vi har pratat om är den nya diskrimineringslagen (träder i kraft januari 2017), jämlikhetsintegreringen, Athena SWAN award, meritokrati m.fl. Jag har även passat på att träffa Linköping och Lunds studiesocialt ansvariga (Som ingår i Reftec samarbetet) och hängt mycket med Uppsalas Studentkårs jämlikhetsansvarig.

Nu ska vi fika och mingla, sen blir det ett föredrag om heteronormativitet i akademin – lärdomar från homosexuellas forskarkarriärer – spännande!

 ---

The great thing about my job is that one day is not like the other. Yesterday and today I had the opportunity to accompany the national equal right conference, which this year takes place in Lund, with the theme Power (very exciting!). I sit as an alternate member at the Council for equal rights and it is with this group that I am out on adventures with.

At the conference you both meet many interesting people, aswell as hearing several interesting lectures. Some of the things we've talked about is the new discrimination law (effective January 2017), gender mainstreaming, the Athena SWAN award, meritocratcy, etc. I have also taken the opportunity to meet the head of student welfare affairs of Linköping and Lund student unions (Included in the Reftec cooperation) and talking a lot withUppsala Student Union Equality responsible (Jämlikhetsansvarig).

Now we're snacking and mingling, then it will be a talk about heteronormativity in academia - lessons from homosexuals research careers - exciting!

Bild 1: Selfie med Sofie, Jämlikhetsansvarig på US och Paul, US styrelse.

Bild 2: Fredrik Bondestam pratar jämställdhetsintegrering

Bild 3: Man känner sig extra proffessionell med en namnskylt.

Bild 4: Lunds Universitetshus

Må-bra dag

Kategori: 

Klara alla tentor. Fixa labbarna. Gå på föreslningarna. Få högsta betyg. Skaffa ex-job. 

Som student finns det väldigt många måsten: tentor, inlämningar, föreläsningar, labbar och fältkurser. Med allt som ska göras tror jag att det finns få studenter som kan känna sig helt lediga. Alltså HELT lediga. När jag pluggade kunde jag känna så ibland, fastän allt var "klart" fanns det alltid mer man kunde läsa, fler uppgifter att lösa eller skriva bättre inlämningsuppgifter. 

Man brukar säga att det är viktigt att ta hand om sig själv. Vadå ta hand om sig själv? Ja, det är upp till dig. Det kan vara att ta en promenad, träna, kolla på en film/youtube och såsa i sängen - men se till att du gör det! Jag satte upp några tider då jag pluggade och efter den tiden tittade jag inte ens på böckerna. Och det var så nice! 

Idag var det en må-bra mässa på Ångström som var arrangerad utav några sektionsföreningar som bestod av föreläsningar, en mässa och träningspass. Det finns så mycket stöd man som student kan få om man känner att det blir för mycket eller mår dåligt. Kåren kan alltid hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer som kan ge stöd i svåra situationer, så tveka inte att höra av dig! Maila soc [at] utn.se så kan jag hjälpa dig vidare. Och kom ihåg - psykisk ohälsa/prestationsånget är väldigt vanligt och det finns massor att hjälp att få, bara du vågar fråga.

     Må-bra träningspass med Campus1477                Bild från må-bra mässan. Många bockar små!

Bloggtorka..

Kategori: 

Idag är det min tur att blogga, och när jag skulle sätta mig ner och skriva fick jag totalt hjärnsläpp – vad ska jag skriva om? Det händer så mycket denna veckan och jag vet inte vad folk faktiskt vill läsa om (Kommentera nedan om det finns något du vill läsa!!). Så bestämde mig för att köra på ett ämne som inspirerar, berör och involverar många människor; Lika villkor (LV).

Måste erkänna att titeln kanske inte är den mest informativa eller ”igång-kickande”, men med LV menas allt arbete som involverar att skapa ett universitet för alla, oavsett bakgrund, fysiska- eller psykiska svårigheter etc. Universitetet bedriver ett starkt arbete inom detta område och jag sitter med som studentrepresentant i många utav de organ som arbetar med detta. Bland annat sitter jag med i den arbetsgrupp som ska revidera likabehandlingsplanen för studenter, ska bli väldigt spännande att påbörja det arbetet!

Som tidigare nämnt är detta ett ämne som berör många människor, och universitetet är inte ett undantag. Om du vill läsa lite om dessa frågor och universitetets arbete kring detta kan du klicka här. Om du vill ha mer gottigt material att läsa eller involvera dig mer i dessa frågor är du varmt välkommen att kontakta mig (soc [at] utn.se). Det behövs alltid människor som inspirerar, berör och involverar för att sprida kunskap och engagemang om dessa frågor – och därmed uppnå en förändring.

Massa kramar,

Matilda (T1)

3 minuter från Uthgård

Kategori: 

Vad händer egentligen 3 minuter från Uthgård en torsdag? Jag tänker mig att ganska mycket kan hända men jag tänkte specifikt på vad jag ägnade dagen åt igår, nämligen Rådet för lika villkors heldag. Vi befann oss på Eklundshof för att diksutera jämlikhet hela dagen vilket betydde att jag satt i ett mötesrum och kollade på Uthgård istället för att sitta på min plats på Uthgård. En något annorlunda, men väldigt trevlig, arbetsdag. 

Vi diskuterade bland annat förlaget till handlingsplan för lika villkor i smågrupper för att se till att det täckte upp diskrimineringslagens krav ordentlig, hade rådets sista möte för terminen och lyssnade på en genomgång av den jämställdhetsintegrering som alla lärosäten ska arbeta med de kommande åren. Under mötet lyfte vi studentrepresentanter till exempel vad vår arbetsgrupp (som vi kallar något i stil med:studenters och doktoranders arbetmiljö) haft för möten under terminen och lite om hur vi tycker att univeristetet ska arbeta vidare utifrån de problem som vi upptäckt, främst genom att se över information som saknas. 

När datorn låg kvarglömd på Uthgård blev det anteckningar med papper och penna,
tre minuters promenad till Uthgård kändes långt i regnet. 

Det har varit ett väldigt intensivt år med Råddet för lika villkor då både program och handlingsplan för lika villkor reviderats under åren vilket blivit många möten utöver de ordninarie mötena. Men det har också varit ett väldigt roligt (och framförallt givande!) att arbeta med alla engagaerade människor från hela universitetet under året. Heldagen avslutades med en middag tillsammans vilket var väldigt trevligt.

Bild på den trevliga miljön, dock är den från lunchen och inte middagen om man ska vara noga.

Aldrig tur med vädret

Kategori: 

Idag har det äntligen börjat bli fint väder igen och på Uthgård är det heldagspub. Det hade alltså varit en riktigt toppendag att sitta på kontoret med mycket liv och rörelse och kanske till och med en glasspaus eller två. Istället sitter jag inne i ett mötesrum med fördragna gardiner och studeras olika skisser över nya Ångström. Det är kul det också, men ibland funderar jag över vilka vädergudar jag retat upp med tanke på att jag alltid har masssa möten när det är fint väder men får stå utomhus eller cykla mellan olika platser över hela Uppsala när det regnar. 

Men jag ska inte klaga, det finns faktiskt både kaffe och kaka här och sen är det faktiskt väldigt spännnade att sitta och ha åsikter om en tillbyggnad som kommer kosta mer än en miljard. Helt sjukt faktiskt att jag får sitta där och tycka saker som sen kommer påverka hur det blir tillslut. 

           

Två alternativa scenarion. Första är från någon annan dag och den andra är från idag. 

Är du nästa studiebevakare med studiesocialt ansvar?

Kategori: 

Hej alla! Idag tänkte jag tipsa om att göra något som jag gjorde för ganska exakt ett år sen, nämligen att söka posten som studiebevakare med studiesocialt ansvar (soc). Jag var jättenervös då men med facit i hand så är något av det roligaste jag gjort, så jag tycker verkligen att du ska ta chansen!

Jag tänkte först att jag skulle gjort det här inlägget i form av att visa på en vanlig dag på jobbet som soc, men sen insåg jag att det inte gick för alla dagar är så himla olika. Men just att dagarna är så olika och att det hela tiden händer nya grejer är nog faktiskt det jag tycker är det allra roligaste! Men om man sammanfattar så handlar det om att arbeta för att alla studenter ska få en så bra studietid som möjligt genom att påverka universitetet och hjälpa studenter som fått problem. Jämlikhet, studiemiljö, stress, diskriminering, stöd till studenter med funktionsnedsättning och normkritik är alla exempel på frågor som ofta diskuteras en vanlig dag på jobbet när man har det här jobbet. 

Man sitter på mycket möten på universitetet inom olika områden och för fram vad studenter tycker i olika frågor. I början är det ofta svårt, men efter ett tag så lär man sig och då är det faktiskt riktigt coolt att kunna se hur saker man fört fram faktiskt genomförs. Det är också mycket möten med de andra studiebevakarna, med andra kårer, engagerade inom UTN och med studenter.  Man skriver också remissvar om saker som händer inom fakulteten, universitetet och utbildningsfrågor nationellt. Första bilden visar skrivandet av UTN:s remissvar på ledningsutredningen som behandlar hur lärosäten styrs och andra bilden visar mitt favoritmötesfika som var på ett möte innan jul med studiebevakare från olika kårer.

 

Många dagar tillbringas på kontoret med resten av ledningsgruppen medan andra dagar tillbringas helt på möten eller någon annan stans. Första bilden visar en typiskt stund på kontoret (även om ordförande inte alltid ligger på golvet och läser handlingar) där det händer mycket och man får besök från studenter som undrar saker eller vill ha hjälp. Det är mycket arbete vid datorn med att svara på mail, skriva dokument och förbereda sig inför möten. Andra bilden är från när jag var på en konferens för lika villkor. 

En sak som jag tycker är väldigt roligt är att träffa människor, vilket är något man gör mycket när man jobbar i UTN:s ledningsgrupp. Så det underlättar att tycka om att umgås med människor och att samarbeta. Bild ett är frukosten på ett internt med fakultetsnämden för TekNat. Bild två är när jag var i Luleå tillsammans med sju andra kårers studiesocialt ansvariga för att bland annat kolla på deras nybyggda studiemiljöer. 

Jag kommer verkligen sakna det här jobbet nu när jag ska sluta, för det finns ju så mycket jag vill göra som jag inte kommer hinna under mitt år. Så om du också brinner för lika villkor, arbetsmiljö eller någon annan studiesocial fråga tycker jag att du ska söka och ta över stafettpinnen! För även om erfarenhet är viktigt så skulle jag säga att det allra viktigaste är ett driv för att vilja förbättra studenters studiesituation och att våga stå upp för studenters rättigheter, resten kan man lära sig. Har du fler frågor eller vill prata om posten så kontakta mig. Jag finns på soc [at] utn.se eller uppe på Uthgårds kontor och svarar gärna på alla dina frågor och funderingar inför söket. 

Det är tråkigt att vara sjuk

Kategori: 

Förra onsdagen skulle jag ha bloggat, men istället för att kunna göra det (och massa annat roligt som stod på mitt schema) så låg jag sjuk hemma i soffan. När jag är sjuk så hör jag av mig till ordförande/vice ordförande som fungerar som mina chefer och sjukanmäler mig och så måste jag också se till att de jag annars skulle träffat vet om att jag är sjuk och inte kan komma. Så även om det är tråkigt att vara sjuk och kanske speciellt när jag har viktiga (och även roliga) arbetsuppgifter som nu förra veckan när jag skulle åkt till KTH för att prata om en gemensam enkätundersökning tillsammans med de sju andra kårerna i Reftec-samarbetet.

I Kaffe för din åsikt från februari frågade vi om du som student vet vad du ska göra om du blir sjuk som student. Nästan 2/3 av alla studenter som svarade visste inte riktigt vad de skulle göra då och det är lätt att tänka sig att man som student inte kan vara sjuk, vilket inte stämmer! Jag tänkte passa på att berätta lite snabbt vad du ska göra när du är sjuk. Redan första dagen du är sjuk så ska du anmäla det till försäkringskassan, vilket du kan göra på deras hemsida (här). Du får studiemedel som vanligt så länge du anmält din sjukdom och de godkänt den (vilket i prinicp betyder att du har läkarintyg på att du är sjuk och inte bara stannat hemma). Dessa veckor räknas inte med i antalet veckor du haft studiemedel och det finns inget krav på att ta poäng under tiden du är sjuk. Om du är sjuk längre än 30 dagar kan även lånedelen skrivas av för all tid du är sjuk utöver de första 30 dagarna. Det som är viktigt att tänka på är alltså att direkt anmäla att man är sjuk till försäkringskassan samt att ha läkarintyg. Har du några fler frågor kring hur det fungerar att vara sjuk som student kan du höra av dig till mig!

Nu hoppas jag såklart att du slipper bli sjuk, men det är ändå bra att veta vad du ska göra om det skulle hända. Själv mår jag bättre nu och har idag kunnat jobba igen, vilket är superkul. 

Utsikten från soffan hemma hos mig där jag spenderade  nästa hela förra veckan. 

Sidor

Prenumerera på RSS - Studiesocialt