Vice ordförande

Känn historiens vingslag

Kategori: 

Hej kära läsare!

Den här bloggen ser ju inte så mycket aktivitet nuförtiden, men tro inte att det betyder att kontoret slutat arbeta för det. De senaste månaderna har varit hektiska; eventveckor, Utnarm, pubar, diskussionkvällar, och mycket mer.

Mitt i den hektiska vardagen för man inte glömma att fira när något historiskt händer. I torsdags var just en sådan dag, för första gången samlas alla åtta studentkårer i Uppsala för att diskutera gemensam frågor. Platsen för detta möte var Trellipsen på Uthgård, så nästa gång du har möte där bör du ta en minut och insupa historiens vindar.

Kårsamverkan i samverkan

Tidigare på mötet hade Uppsala universitets rektor Eva Åkesson besökt Uthgård, och pratat med oss studenter om vad vi jobbar med och vad vi tycker är viktigt. Det är väldigt roligt att rektor tar sig tiden att möte oss studenter, det är viktigt för oss och för universitetet som helhet.

Med vänliga hälsningar,
Daniel

Det är standar(d)

Kategori: 

Idag fick vi besök på kåren! Det brukar vi visserligen få, studenter kommer ju till cafét varje dag för att handla lunch och fika. Det speciella med dagens besök var att hon som besökte oss heter Victoria och är textilkonstnär. Det är hon som har fått i uppdrag att sy kårens ny standar, och hon var förbi idag för att prata lite om hur vi borde sy det och vilket material som ska användas.

En del av er är kanske inte bevandrade i standarkretsar och undrar vad i hela friden en standar är. En standar är en typ av flagga som sitter på en horisontell flaggstång som sedan bärs på en bärstång. Den skiljer sig från en fana genom den horisontella upphängningen. Kårens nuvarande standar är en hemsydd historia som det ryktas att en gammal balkommitté sytt (gamlingar som läser det här får gärna bekräfta eller dementera nedan).

UTN:s nuvarande standar

I den traditionstyngda akademiska världen är det av högsta vikt att inneha en standar att visa upp vid högtidliga tillfällen (så som doktorpromoveringar och baler). Båda våra kårkompisar Farmacevtiska studentkåren och Uppsala studentkår innehar sådana, och vi vill såklart inte vara sämre. Även nationerna har fanor, och dessa paraderas runt vid diverse passande tillfällen.

Nu är du såklart sugen på att själv inhandla ett standar, kanske med din släkts namn på. Tyvärr måste jag informera om att ett standar kostar väldigt mycket att köpa, framförallt på grund av de många arbetstimmarna det tar att sy det. Det är rent ohyggliga summor, över 50 000 kronor, och man kan ursäktas ifall man tycker att det finns viktigare saker att prioritera.

Samtidigt är det en del av charmen med studentlivet i Uppsala: traditionerna och arvet efter hundratals år med studentliv som fortlever. Det är oersättligt, och kanske värt att lägga rejält med pengar på ett snyggt standar.

En historia om kvittopapper

Kategori: 

Tillåt mig att berätta en historia om mitt jobb.

Runt lunch idag blev jag kontaktad av kårens caféföreståndare, som undrade var det finns mer kvittopapper till kortläsarna. Efter att ha letat i fläktrummet och serverrummet insåg jag det fruktansvärda: våra kvittorullar var slut! Detta innebar att man inte kan betala med kort, utan enbart kontant. En snabb överslagsräkning visade att kortbetalningar utgör 90-95% av alla transaktioner, vilket såklart bådade illa inför kvällens pub.

Så började tre svettiga timmar där jag letar i hela huset efter kvittopapper, gör skyltar om att vi har brist på kvittopapper, formulerar bokföringsmässigt invecklade planer för kontantuttag via Swish (tema: kids, don't try this at home). Till slut kläckte Utb-T-Matilda den lika självklara som briljanta idén: fråga en nation om man kan få låna. Sagt och gjort, jag ringde Östgöta nations Andre kurator. Givetvis hade de kvittorullar i vår storlek. Kvittokrisen var därmed avvärjd, och sektionskampen kunde fortlöpa utan problem.

Administration och ekonomi må vara en vices stora arbete, men det är när detta omsätts i praktisk verksamhet som det roliga händer. Att lösa problem på studs (även sådana som man själv orsakat) och att hjälpa engagerade är de finaste sidorna av arbetet som vice ordförande.

Nu ska jag gå ut från kontoret och slappna av lite. Ha en trevlig kväll!

Expens ordförande!

Kategori: 

Vad gör egentligen en vice ordförande på Uppsala teknolog- och naturvetarkår? Fattar viktiga beslut om kårens framtid tillsammans med styrelsen? Analyserar och förvaltar kårens ekonomi? Leder och stöttar kårens engagerade i att förverkliga sina drömmar?

Allt detta är sant, men att vara vice ordförande sysslar med mer än så. Till exempel köper man fika till ledningsgruppsfika på fredagar, städar kontoret under sin städvecka, går på upprop när ordförande inte kan, läser och skriver handlingar till styrelsemöten, bollar idéer till framtid kaffe för din åsikt, pratar budget med engagerade och en rad andra saker som inte går att rada upp i en postbeskrivning.

Ett av vices uppdrag är att sköta Expeditionen, eller Expen kallas. Detta är kårens kompendieförsäljning, där vi säljer kompendier till en rad olika kurser på uppdrag från ett par av universitetets institutioner. Några av våra storsäljare är en trilogi i hållfasthetslära och den årligt återkommande formelsamlingen till Sannolikhetsteori och statistik, men det finns en rad andra hits i kompendiesamlingen.

Utöver kurslitteratur säljer vi även diverse profilprodukter och klassiska studentprylar, så som sångböcker, krocketter, pins, kockarder till studentmössor och märken. Det är roligt att kunna bevara dessa delar av studentlivet, som annars riskerar att försvinna. Glöm inte att komma förbi och handla frackband när naturvetarbalen närmar sig, så kan du stoltsera med din kårs färger på bröstet.

Expen handlar inte bara om att hjälpa folk att handla, utan även att sköta den ekonomiska redovisningen dess försäljning. Detta är en av vices minst omtyckta uppgifter, eftersom detta kräver att man regelbundet räknar samtliga varor i Expen. Senast vi gjorde detta var i slutet på juni, då hade vi bland annat ett hundratal böcker i olika titlar, ett antal hundra kockarder och över tusen sångböcker.

Expen är öppen 09:00-13:15 varje vardag och bemannas av någon på kontoret. Var inte rädd att komma förbi om du vill handla något, vi hjälper dig gärna.

Kära solgud

Kategori: 

Kär solgud,

vad skall vi studenter göra för att du skall komma fram, kanske främst denna vecka? Efter regn kommer solsken, men var är du nu? Det har ju till och med haglat lite glatt undre helgen! Kom igen solen!

I hopp om att få fram solen har jag lånat en liten dikt om solen.

Jag står som på moln i en sällhet utan like.
Molnens ränder brinna röda. Det är solen.
Solen har kysst mig. Så kysser ingenting på jorden.
Är det att leva evigt som vittne av detta ögonblick,
ack nej, att stiga upp för de lodräta strålarna
närmare henne.
En gång
skall jag spinna mig in i solen som en fluga i bärnsten,
för eftervärlden blir det ingen klenod,
men jag har varit i sällhetens glödgade ugn.
Ve, du krona som blänker om min panna,
vad skola de veta då de skåda dig?

Kom igen nu solen, hela Forsränningskommitteen och alla studenter längtar efter dig!

Sök ämbetet Vice ordförande - Vice ordförande förklarar varför

Kategori: 

Hej!

Jag heter Caroline Lundström och jag är just nu kåren vice ordförande. Många har refererat till det som världens bästa jobb och jag kan inte göra något annat än att instämma.

Som vice ordförande sköter jag kårens ekonomi, det är allt från att skapa underlag för ekonomiska transaktioner, inventeringar, analys av budget, planering av budget och deklarationer etc, ekonomipolis och även ekonomidetektiv. Det kan låta mycket men jag skulle mer kalla mig en samordnade av ekonomin eftersom det är många som hjälper till (exempelvis alla vice projektledare eller "ordföranden" för olika verksamheter) så man får hålla kontakt med väldigt många studenter -> alltså vara lite spindeln i nätet-känsla. Det är i alla fall väldigt roligt!

Utöver ekonomin så är jag ansvarig för kåren kommittéer och arbetsgrupper, dock finns även här många som hjälper till för de arbetet skulle man inte klara av ensam. Det är otroligt roligt att ha uppstart, delta aktivt i planering, stöttning, bollplank och även under genomförandefasen, avslut. Till detta sker ju även rekrytering, vilket också är spännande!

Ekonomi och arbetsledning av kommittéer och arbetsgrupper är de främsta uppgifterna, och det finns olika möjlighet att sköta detta arbete på sitt sätt. Jag älskar att bolla idéer med engagerade och tycker det är spännande att arbeta mycket med detaljer! Jag är dessutom en sån person som gillar att göra saker praktiskt så lite förvaltning och ”fixarverkstad” har det funnits under årets gång!

Jag känner att jag har utvecklar mycket kring mitt ledarskap, jag känner att det finns mycket kvar att lära men jag tycker att jag har blivit bättre på medveten ”ledarskap”. Jag kan se mig själv tillämpa modeller för att få fram det jag vill. Jag har också lärt mig mycket om kommunikation. Jag har stor respekt för kommunikation då alla kommunicerar olika och tydlighet är det mest viktiga. Jag har lärt mig hur jag skall kommunicera i olika situationer, skulle vilja hävda att jag har lång väga att gå fortfarande men jag märker att mina tankar och visioner ändå har kommit en bit på väg när de kommer till kommunikation.

Det som är viktigt i detta arbete är att inte ta allt på störta allvar, något som jag fortfarande arbetar med, men känslan av att vara så engagerad, driven och målinriktad gör att man ibland bara glömmer bort att varje liten detalj kanske inte är livsavgörande, som sagt en lång bit att fortfarande vandra! Detta är kanske också den stora utmaningen, att inte göra allt för att man tror att det är viktigt, utan prioritera och inse att man inte kan göra allt. Jag kan också se att det är en större utmaning att få andra att prioritera, hur jag gör för att de skall prioritera utan att jag skall bestämma? En utmaning med andra ord!

En annan utmaning är att få alla att tänka utveckling, utan förstoring, hur kan något implementeras för att det skall bli effektivt utan att skapar merjobb? Vem bestämmer vad som är bäst? =)

Ladan var så här fin efter en städfestival! Bra jobbat alla engagerade!

Jag kommer att sakna allt med detta jobb, och gräver mig lite för om jag någonsin kommer ha så roligt på arbetet igen. Men jag får helt enkelt lita på att jag kommer att få det, och det blir genast ett mål och en dröm som jag kommer att leva efter. Jag kommer sakna alla personer som jag har arbetat med (dock kommer ju alla finnas kvar så det är en win-win för mig). Jag kommer nog att sakna att kunna ta tag i saker, att vara den som utför det tillsammans med andra. Jag kommer sakna de stunder när någon annan har gjort ett sådant bra arbete att jag nästan ramlar av stolen och blir tårögd, det finns några sådan under tillfällen under mitt ämbete, de glömmer jag aldrig.

Här är vi innan en doktorspromotion, och spelar Ticket to ride. Här var represetanter från kårer och nationer i Uppsala.

Om man skulle vilja prata med mig så kan ni antingen ringa, maila komma förbi kontoret eller kanske använda Facebook om ni är intresserade av ämbetet. Jag ställer gärna upp och svarar på frågor! =) Jag dricker gärna kaffe i min Chalmersmugg (jag är född och uppväxen i Göteborg) och många bli ganska paffa när jag springer runt med min mugg! En cool ice-breaker skulle jag säga!

Ta chansen och gör vad jag har gjort, bli vice ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår, det är oslagbart. Om inte vice ordförande så finns det ju också hejdundrans med andra coola ämbeten!

Här var jag påväg till Skottårsbal på Västgöta nation, det var mycket trevligt!

Glöm inte att inte tappa farten! Ett klockrent uttryck inom våra organisation enligt mig (torr tyvärr inte att jag delar den med alltför många!)

Svarar gärna på frågor via kommentarsfältet om det skulle vara så! =)

 

Energi

Kategori: 

Hej!

Idag var det en riktigt trevlig överraksning på kontoret, vår förra informationansvarig (VÅ 14/15) och tidigare engagade Lovisa kom förbi och ville ta en kaffe lite spontant. Så roligt! Hon var full av energi och ville bli uppdaterad av vad som senast hänt på kåren. Hon berättade också om sitt exjobb som hon just nu håller på med! Så kul, ger massor av energi att träffa henne.

Igår fick Uppsala teknolog- och naturvetarkår beviljad kårstatusansökan för ytterligare en tre-års period. Ett stort hjärta till alla studenter som har engagerat sig i denna fråga. Ansökningsprocessen gick smidigt denna gång, men det är ett resultat på ett fantastiskt arbete av tidigare styrleser, ledningsgrupper, engagerade och alla studenter. Fantastiskt!

Idag blev det lite för många koppar kaffe, men nu är det dags att gå hem!

Kram Caroline

Hur glad blir man inte över detta leende! =)

Kram

Hur är jag en bra medstudent?

Kategori: 

Hej!

Nu är det dags för mig att blogga, jag har klurat hela dagen på var jag skall skriva om (min ledningsgrupp tror att jag har glömt av det). Det tog ett tag att komma på vad jag skall skriva om. Just nu kanske ni ser toalettpratarna runt om på campus; hur är jag en bra medstudent? Jag tycker att det är lite konstigt att jag efter mina fem år på teknat börjat tänka på det och skäms lite varför jag inte tänkt på det tidigare. Hur har jag inspirerat och återberättat saker som jag har upplevt under min studietid?

Jag tänker också på hur vi framställer kurser, "å herregud läs inte den kursen, inte värt det". Jag hörde de senast idag faktiskt, vilken bra pr av våra kurser. Nu är det inte fel på person bara för att man uttrycker sig så, utan jag tycker att det handlar om en allmän inställning. Jag vet att vi pratade lite om det under STS-studieråd ett tag att vi ofta sitter och pratar om saker som inte fungerar, men vad händer med allt som är bra? I de bästa världar skulle kanske inte en studenntkår att finnas, då man tänker sig att allt är perfekt, då hade vi istället kunna ha massa intresseorganisationer som enbart sysslar med gruppdynamik och att vi skall ha roligt.

Men återigen till att vara en bra medstudent, nästa gång jag inte känner för att rekomendera en kurs kanske jag skall tänka "åh, kursen var lite jobbig, men eftersom att jag ändå gett feedback på detta så har de troligen ändrat upplägget eller i alla fall försökt utveckla det." och tipsa om att det kommer bli tufft och en mindre utmanning, men att jag finns där för att kanske svara på en och annan fråga.

En annan koppling som jag gjorde idag är när vi sitter och pratar om välkomnande av nya studenter, recentiorer och basstudenter som vi har här på teknat. Den bild de får av oss, kåren, sektioner, engagerade, studenter, medlemmar u name it, det är den vi ger dem, den vi visar! Det tycker jag att vi alla skall tänka på, och inte minst jag!

Hur är du en bra medstudent? När jag blir student igen skall jag gå på mina sstudieråd och berätta hur jag upplever kurserna och jag skall ha både för- och nackdelar att säga om kurserna. Vitkigt också att de kommer fram till lärarna, så att inte allt de bra försvinner när vi studenter enbart uttrycker när saker och ting inte fungerar!

Kram Caroline (som skall börja studera igen till hösten!)

När ingen ser....

Kategori: 

tar man med sig Bocken (kårbilen) hem. Nedan skall jag förklara varför Bocken fick följa med mig hem...

Allt började med en perfekt morgon. Jag var tillbaka på kontoret efter två veckors uppehåll, var på ämbetsmännamiddag i lördags som ett litet "mellanmål" mellan semester och konferens på Chalmers. Jag har haft trevligt på semestern och även i Göteborg. Jag växte upp i Göteborg så det är lite extra lyxigt att bo kunna bo hos sina föräldrar, pappa hade köpt lax till smörgåsen, blir det mer lyx än så?

Nu tillbaka till den perfekta morgonen, mötte upp Utnarm-Vice för att prata lite kårngel med lite fakturor, förstår ni att Utnarm stället ut upp emot 120 fakturor efter eventet, Utanrm-Vice vilar minsann inte, men lika glad var hon för det ändå. Denna dag har jag inte så mycket planerat mer än att sitta med ekonomiarbete, man har alltid storslagna visioner på att komma så längt, vilket man otfast inte gör. Men som sagt dagen var riktigt bra!

Under lunchen mötte jag upp ordf-Emma-eremetus och vice-Elsa-extraeremetus då vi tänkte svara på frågor om föregående års verksamhetsberättelse och bokslut. Hela 0 besökare kom och ville ställa frågor till oss så vi diskuterade om vi istället skulle lägga några extra yrkanden till nästa veckas fullmäktige. Alltid lika kul att träffa Emma och Elsa!

Jag tillsammans med ordf-Malin träffde Klubbmästar-Felicia (ny klubbmästare) och Utb-N-Adrian (ny studiebevakare) för att bolla lite verksamhetsplan och bidget inför nästa år. Sk-Caroline och Arb-Adam var ute på vift så vi tänkte möte upp dem nästa vecka, ibland går inte alltid att få ihop ett möte, då kan man ju alltid kan två!

Eftermiddagen flöt på bra, det kom förbi lite sektionsengagerade som jag bollade lite ideér med och sedan tänkte jag haka på när ordf-Malin tänkte gå hem, det är så lätt att man blir kvar länge annars. Extra roligt är det att ta sig från sitt skrivbord till Uthgård entredörr, det kan ta upp emot 45 minuter ibland. Måste vara väldigt långsamma steg...

Väl uppe vid cykeln så låste jag upp dem och åkte iväg. Eftersom att jag har varit borta en vecka så är jag inte riktigt cykelvan ännu, men cykeln kändes lite trög och konstig, jag tänkte snabbt att det måste vara allt grus så jag körde några meter till innan jag insåg att min cykel fått PUNKA. Det var bara att vända och vinka hejdå till ordf-Malin. "Vi ses imorgon, jag tar Bocken"

Inne på Uthgård hittade jag inte Bocken nyckeln och väntade glatt på att F-sektionen kom tillbaka med bilen efter att de städat sitt sektionsrum och sedan skulle jag precis gå... när jag bestämade mig för att äta middag på torsdagspuben med Utb-T-Lina och styrelse-Jakob. Så det var den kvällen, trevligt sällskap och god mat!

Sedan tog jag Bocken hem... och även därför, men den skall även in på besiktning imorgon kl 08 annars hade jag naturlilgtvis gått hem. 

Sådan här snygg mugg införskaffade jag mig i Göteborg. Malin tycker alltid att jag pratar om Chalmers (vilket jag inte gör) men då tyckte jag det var passande att jag köpte en mugg. Ni får fråga ordf-Malin vad hon så då!

Ha det så bra, vi hörs snart igen! Glöm inte komma på fullmäktige nästa vecka och kanske anmäla er till tentorna!

Sidor

Prenumerera på RSS - Vice ordförande