Studentlegitimation

Som student vid Uppsala universitet har du möjlighet att få en studentlegitimation som ger dig tillgång till en mängd olika rabatter. Studentlegitimationen är ett plastkort från företaget Mecenat och vid Uppsala universitet är denna studentlegitimation kombinerad med ditt nationskort (om du valt att vara medlem i någon/några nationer i Uppsala). Är du även medlem i UTN kan du får ett klistermärke till ditt Mecenatkort som bevisar ditt medlemskap i kåren. På så vis kan du ta del av våra rabatter och erbjudanden.

Studentlegitimationen skickas automatiskt till dig som är registrerad för studier vid Uppsala universitet cirka tre veckor in på terminen. Är du medlem i nation skickas ditt kort så snart du betalat din nationsavgift.

Observera att du inte behöver vara medlem i varken nation eller kår för att få tillgång till ditt kort.

Mecenat

Genom Mecenats samarbete med UTN får du tillgång till Mecenats samtliga studentrabatter. Du hittar dem här: www.mecenat.com

 

Webb och mobil

Vi finns så klart både på webben och i mobilen. Ladda ner Mecenat-appen så har du alltid med dig Mecenatkortet och dina studentrabatter. Där hittar du också våra Studentkuponger med många spännande kampanjer tillsammans med tävlingar och en hel del andra överraskningar.

I appen är kortet alltid uppdaterat med senaste uppgifterna om kår- och nationstillhörighet samt reserabatt.

Ladda ner app till iPhone
Ladda ner app till Android

Aktivera ditt kort

Några dagar efter det att vi fått dina uppgifter från kåren/nationen landar plastkortet i brevlådan. I brevet hittar du ditt Student ID-nr som behövs för att aktivera kortet.

Är du medlem i kår/nation skickar vi e-post till dig med en direktlänk till aktiveringen.

Är ditt kort redan aktiverat loggar du in med samma inloggningsuppgifter som du angivit tidigare.

Har du inte fått ditt kort?

Alt 1. Obetalda medlemsavgifter

Obetald medlemsavgift till nation, Uppsala studentkår, Gotlands studentkår Rindi eller Farmacevtiska studentkåren.
Har du tidigare varit medlem i nation eller kår med medlemsavgift och inte betalat för terminen kommer ditt kort att skickas först när du betalat dessa, alternativt meddelat dem att du inte längre önskar vara medlem.

För att säga upp ditt medlemskap kontaktar du respektive organisation med namn, personnummer och ditt ärende.

Uppsala studentkår – receptionen [at] us.uu.se
Gotlands studentkår Rindi - ordforande [at] rindi.com
Farmacevtiska studentkåren - expen [at] farmis.uu.se
Nation – se respektive nations hemsida för kontaktuppgifter

Alt 2. Felaktig adress

Ditt kort skickas till den adress som finns registrerad på dig i studentportalen. Adressen går att ändra genom att logga in och ändra dina uppgifter. Eventuellt kan du behöva beställa ett nytt kort, det kan du göra genom att logga in på mecent.se.

Om det är första terminen du betalat medlemsavgift till någon nation skickas kortet för uthämtning till nationen. Kontakta respektive nationskansli för att se om ditt kort finns där!

Är du inte medlem i någon nation kommer kortet till Uthgård när det inte kan leveras till din adress.

Alt 3. Ej registrerad som student

Se "Har du inte Mecenat-loggan på ditt kort?".

Har du inte Mecenat-loggan på ditt kort?

För att få tillgång till eventuella studentrabatter behöver ditt kort vara försett med en Mecenat-logga, se bild. 

Om du inte har Mecenat-loggan på ditt kort beror det på att du inte finns registrerad som student eller doktorand i universitetets register. För att åtgärda problemet kontaktar du din studievägledare/handledare och ber dem registrera dig. När du fått dina uppgifter ändrade kan du beställa ett nytt kort här.

Har du inte SJ/SL-loggan på ditt kort?

För att få tillgång till de reserabatter som till exempel SJ och UL erbjuder krävs att du har ett kort med Mecent- och SJ-loggan på framsidan.

För att få tillgång till reserabatterna krävs att du studerar med en studietakt på minst 75%. Skulle ditt kort sakna SJ-logga trotts att du uppfyller studietakts kraven bör du kontakta din studievägledare/handledare och be dem uppdatera dina uppgifter i universitetens register. Vilka uppgifter som finns registrerade om dig kan du se genom att logga in på studentportalen. När du fått dina uppgifter ändrade kan du beställa ett nytt kort på Mecenats hemsida, klicka här.

På Mecenats hemsida kan du även beställa ett tillfälligt digitalt reseintyg som du kan använda i väntan på ditt kort, klicka här.

OBS! För resor med SL och UL gäller inget annat studieintyg än Mecenatkortet eller "reseintyg i mobilen" från Mecenat. Har du ingendera än, köp inte studentbiljett, då kan du riskera att få böter.

Medlem i Uppsala teknolog- och naturvetarkår?

För att kunna verifiera ditt medlemskap i Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, behöver ditt Mecenatkort/nationskort förses med ett klistermärke. Se bild. Om du inte redan här medlem i UTN, bli det här.

Märket kan hämtas ut i Café Bocken på kårhuset Uthgård.

Har du tappat bort ditt kort?

Har du tappat eller på annat sätt blivit av med ditt kort kan du enkelt beställa ett nytt via mecenat.se.

Vill du ha ditt kort digitalt?

Mecenat/nationskortet kan oftast användas digitalt i mobilen. För att få tillgång till kortet i din smartphone besök denna sida. Observera att ditt medlemskap i UTN endast kan verifieras genom att använda plastkortet.

Övriga frågor

Har du andra frågor angående ditt Mecenat/medlemskort kan du kontakta info [at] utn.se.